22 Eylül 2024 Pazar

8 Mart etkinliklerinde buluşan kadınlar mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı

Kadınlar 8 Mart'a günler kala mücadele mesajlarını vermeye devam ediyor. Pek çok kentte yapılan eylem ve etkinliklerde, "Hiçbir güç kadın direnişini kıramaz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve kadın örgütleri pek çok kentte eylem ve etkinlikler yaparak 8 Mart'ta kadınların alanlarda, sokaklarda olacağını kaydetti.

Antep'te HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, MYK üyesi Sultan Özcan, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin katılımıyla HDP il binasında şölen düzenlendi. "Şiddette dur de, kadını koru, İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı yasayı uygula" ve "İsyanımız özgürlüğümüz için" yazılı pankartlar asıldığı şölende konuşan HDP MYK üyesi Özcan, HDP'yi diğer partilerden ayıran en temel özelliğin kadın partisi olması olduğunu söyledi.

Katledilen kadınları anarak konuşmasına başlayan HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları da, "İktidar ekonomik krizin üstünü örtmek için HDP'ye saldırıyor. Bu krizden en çok etkilenenler kadınlardır. Biz işimiz, aşımız için mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi. Tecride karşı devam eden açlık grevlerine değinen Hatimoğulları, "Tecrit kalkmadığı, tutukluların talebi karşılanmadığı sürece, mücadele devam edecek. Cezaevindeki açlık grevlerine ses verilmeli" çağrısında bulundu.

Ağrı'da HDP il binasında yapılan şölende, "Kadınları değil şiddeti uygulayan erkekleri engelleyin", "Kadına değil, şiddete karşı el kaldırın", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" yazılı dövizlerin açıldı. Etkinlik, kadın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimiyle başladı.

Şölende konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, "Hiçbir güç kadın direnişini kıramaz. Kadınlar tarih boyunca erkek rejimine karşı mücadele etti. Kadınlar özgür olmadığı sürece, toplum özgürleşemez" dedi.

Etkinlik, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından Nurcan Değirmenci'nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

CİZRE DİRENİŞİNDE KATLEDİLEN YÜKSEL MEZARI BAŞINDA ANILDI
Şırnak'ta özyönetim direnişi sürecinde katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Asya Yüksel'in Uludere'de bulunan mezarı başında anma etkinliği yapıldı. Anmada konuşan TJA aktivisti Emine İnan, "Asya'nın verdiği mücadelenin takipçisi olacağız ve onun bıraktığı mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Kadınlar, daha sonra Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 sivilin ailelerini ziyaret etti.

Silopi'de ise HDP ilçe binasında şöylen düzenlendi. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı etkinlikte, kilamlar eşliğinde halaylar çekildi.

Adana'da ise 8 Mart'ta Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılacak miting için çağrı bildirileri dağıtıldı. Kadınlar daha sonra Seyhan ilçesinin Gülbahçe, Şakirpaşa ve Hürriyet mahallelerinde yaptığı ziyaretlerde, 8 Mart mitingine çağrı yaptı.

KESK Adana Kadın Meclisi de Eğitim Sen Şubesi'nde basın açıklaması yaparak mitinge katılım çağrısında bulundu.

Batman'da HDP Merkez ilçe binasında düzenlenen şölene, Milletvekilli Feleknas Uca, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz katıldı. Bahar Kültür Merkezi sanatçılarının seslendirdiği şarkılarla halay çekilen şölende HDP milletvekili Uca konuşma yaptı, "Devlet kadının verdiği mücadeleye yönelmiş durumda. Bunların zulmü yenilginin, bitmişliğin bir göstergesidir" dedi.

İzmir'de Buca Belediyesi'nde çalışan Genel-İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şube üyesi kadın işçiler de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla belediye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan işyeri temsilcisi Aslı Bulut, pandemi döneminde kadına yönelik şiddet ve kadın emeğine yönelik saldırıların arttığını söyledi. Kadın istihdamının yoğun olduğu başta sağlık, eğitim, toptan ve perakende sektöründe çalışanların bu süreçten olumsuz etkilendiğini aktaran Bulut, "Bu sektörlerde mesai saatleri arttı ve çalışma koşulları ağırlaştı. Kayıt dışı sektörlerde çalışan 3 milyonun üzerinde kadın işçi hiçbir destekten yararlanamadığı için ciddi bir gelir kaybı yaşadı. Sayıları 1 milyonu bulan ev işçisi kadınlar ise yoğun karantina uygulamaları nedeniyle işlerinden oldu" dedi.