22 Eylül 2024 Pazar

79 yaşındaki Soylu ve 71 yaşındaki Aslan tahliye edilmedi

Diyarbakır'da MEBYA-DER'e yönelik soruşturmada, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan dernek üyesi 79 yaşındaki Soylu ve 71 yaşındaki Aslan'ın tutukluluğunun devamına karar verildi. 

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği'ne (MEBYA-DER) yönelik soruşturmada, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan dernek üyesi 79 yaşındaki Meryem Soylu ve 71 yaşındaki Hatun Aslan'ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Diyarbakır'da 27 Şubat ve 3 Mart tarihleri arasında MEBYA-DER'e yönelik başlatılan soruşturmada, dernek yöneticisi ve üyesi 29 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan aralarında MEBYA-DER Eşbaşkanları Şeyhmus Karadağ ve Yüksel Almas'ın da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklanırken, 17 kişi ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.

Derneğe yönelik soruşturma, Yasmin Yalçın ve Temur Güzel adli 2 açık tanığın derneğin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan MEYA-DER'in yerine kurulduğu yönündeki ifadesiyle başlatılmıştı.

Meryem Soylu ve Hatun Aslan hakkında yapılan tutukluluk değerlendirilmesinde, yöneltilen suçlamanın katalog suçlardan oluşu, verilmesi beklenen cezaya göre şüphelilerin kaçma ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu ve adli tedbir kontrolünün yetersiz kalacağı, tutukluluklarının devamı kararına gerekçe olarak gösterildi.