20 Eylül 2024 Cuma

73. fermanın yıl dönümünde Şengal Genel Meclisi ilan edildi

Kutsal yurtları Şengal'de, 4 yıl önce IŞİD çetelerinin saldırılarına maruz kalan Êzidîler, soykırımın yıldönümünde hayatını kaybedenleri andı. Düzenlenen anmanın ardından Êzidîler, Şengal Genel Meclisi'ni ilan etti.
Êzidîlerin kutsal yurdu Şengal'e 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD çetelerinin saldırısının 4. yılında katliamda yaşamını yitirenler anılıyor. Anma etkinlikleri, dün gece Êzidî Gençleri Birliği (YCÊ) üyelerinin Şengal Dağı'ndan başlattığı meşaleli yürüyüş ile başladı.
 
Dağın zirvesinde bulunan Amûd Bölgesi'nden ellerinde YBŞ ve YJŞ bayrakları ile Serdeşt Kampı'na yürüyen Êzidî gençler, saatler süren yürüyüşte yol boyunca sloganlar attı.
 
Yürüyüşleri sırasında Şengal Şehitliği'ni de ziyaret eden gençler, sabah erken saatlerde anma etkinliklerinin yapılacağı Serdeşt'e vardı. Burada düzenlenen etkinlikte, Şengal'de bulunan Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ), Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), YCÊ ve Şengal Kurucu Meclisi yetkilileri, Serdeşt Kampı'nda bulunan Êzidîler'in yanı sıra HDP'nin Êzidî Batman Milletvekili Feleknas Uca, Süryanice'de "Mezopotamya" anlamında olan Bêt Nahrên Partisi Sorumlusu Yusuf Yakup ile Kuzey Suriye ve Musul'dan gelen Süryani, Asuri ve Keldani heyetler de yer aldı.
 
Toplanan kitle, "Em fermana 3-8-2014 ji bir nakin- (Fermanı unutmayacağız)", "Bi rêxistin û serhildanê ciwanên Êzidîxanê tola fermanê hilîn in (Êzidî gençlerin örgütlülüğü ve mücadelesi ile fermanın intikamını alacağız)" yazılı pankartlar ile yürüyüşe geçti.
 
Yürüyüş sırasında kitlenin güvenliği ise YBŞ, YJŞ ve Asayiş Güçleri tarafından sağlandı. Yapılan yürüyüşte Êzidîlerin zılgıt ve sloganları hiç dinmedi.
 
KDP'YE TEPKİ
 
Katliamda esir düşen kadın ve çocukların fotoğraflarının yanı sıra PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, YBŞ ve YJŞ bayraklarının taşındığı yürüyüşte, "Bimre İxanete (Kahrol ihanet)", "Bijî Serok Apo" sloganlarının yanı sına KDP aleyhine sloganlar da atıldı.
 
Yürüyüşle Şengal Demokratik Özerk Meclisi yerleşkesi önüne varılması ile birlikte katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Burada PADÊ adına yapılan konuşmada, Êzidîlerin artık özgür bir halk olduğu ve diğer kesimler ile de birlikte yaşamaya hazır olduğu belirtildi. 
 
UCA: DÜNYA BU SOYKIRIMA SESSİZ KALDI
 
DTK, DBP, HDP adına konuşan HDP Batman Milletvekili Felaknas Uca, Şengal halkının yalnız olmadığını, Kürdistan'ın dört parçasının Êzidîlerin yanında olduğunu belirtti. Uca, bugüne kadar 73 fermandan geçirilen Êzidîlerin ser verip, sır vermediğinin ifade etti. Hiçbir zaman IŞİD'in yaptığı bu insanlık dışı uygulamaları unutmayacaklarını vurgulayan Uca, esir olan kadın ve çocukların kurtarılana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.
 
Êzidîlerin birlikteliğini sağlaması gerektiğinin altını çizen Uca, "Bu fermanın tanınması için birçok girişimimiz oldu, ancak olumsuz yanıt verildi. Tüm dünya bu soykırıma sessiz kaldı, buna göz yumdu. Sadece biz birbirimize sahip çıkabiliriz. Bunun için birlikteliğimizi ve mücadelemizi yükseltmemiz lazım. Onların elinde bulunan kadınlarımızı kurtarana kadar durmayacağız. Bu güne kadar onlarca kez bizi katledip, soykırımdan geçirdiler. Bunu unutamayacağız. Ancak bu toprakların yiğit direnişçileri de her zaman ortaya çıktı. Onların şahsında sizleri selamlıyorum. Bu inançla bijî Şengal, bijî berxwedana Êzidîxan" diye konuştu.
 
YAKUP: KATLİAMLARA KARŞI ARTIK BİRLİKTE OLACAĞIZ
 
Uca'nın ardından Kongra Star temsilcisi konuştu. Bêt Nahrên Partisi Sorumlusu Yusuf Yakup ise konuşmasında Êzidîlerin acılarına yabancı olmadıklarını belirterek, Süryanilerin de bin yıllardır katliam ve soykırımdan geçirildiğini söyledi.
 
Acıların ortak olduğunu, Êzidîlere yaşatılan bu soykırımın asla unutmayacaklarını dile getiren Yakup, sözlerine şöyle devam etti: "Ferman günü bir Êzidî arkadaşım beni aradı ve etraflarının sarılı olduğunu söyledi. Bir fermandan geçirildiklerini anlattı ve bunu dünyaya duyurmamı istedi. Ben de bazı yerleri arayarak, bu durumu söyledim. BM'den bir kişiye söylediğimizde ise; ‘Bu bizi ilgilendirmez' diye cevap verdiler. Bu durum dünyanın da bu fermana göz yumduğunu gösteriyordu. Onlara kardeşlerimize yetişemedik. Şimdi bir araya gelme fırsatı bulduk. Artık bu tür durumların olmaması için birlikte olacağız." 
 
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) yolladığı mesajda Êzidî halkı ve Şengal halkının ihanetçilere ve DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadeleyle Efrin'i özgürleştireceğiz. Êzidî halkının verdiği mücadelenin yanında olmaya devam edeceğiz denildi.
 
Yapılan konuşmalar sonrası, bölgede yaşayan Êzidîler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler ve Şii Arap halkların temsilcilerinden oluşan Şengal Genel Meclisi'nin kuruluşu ilan edildi.