30 Eylül 2024 Pazartesi

703. eylemde Mehmet Yıldız'ın akıbeti soruldu

703. kez Diyarbakır'da kayıpların akıbetinin açıklanması ve faillerin yargılanması için düzenlenen eylemde, Mehmet Yıldız'ın hikayesi paylaşıldı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" şiarıyla 703. kez Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, İHD yönetici ve üyeleri katılırken, faili meçhul cinayetlerde katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

Bu hafta Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1992 yılında kaybedilen Mehmet Yıldız'ın hikayesi okundu. Hikayeyi İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Derya Yıldırım paylaştı. Yıldırım, Mehmet Yıldız'ın 1965 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde dünyaya geldiğini kaydederek, "Evli ve ortaokul mezunuydu. Kendisi Mersin ilinde çalışmaktaydı. Olayın yaşandığı tarihlerde Diyarbakır ilindeki ailesini ziyaret etmeye gelmişti. Mehmet Yıldız'ın kardeşi Kemal Yıldız ise Diyarbakır'daki bir kahvede çalışıyordu. Olay tarihinden önce sivil polisler Kemal Yıldız'ın kahvesine gidip kimlik kontrolü yaparlar. Yapılan kimlik kontrolü sırasında sivil polislerin Mehmet Yıldız'ı sorması üzerine Kemal Yıldız hemen eve gidip Mehmet'e haber verir" bilgisini paylaştı.

Yıldırım hikayenin devamında şu ifadelere yer verdi: "Mehmet Yıldız, polisler tarafından arandığını öğrenince eşyalarını bir çantaya koyup Diyarbakır'dan ayrılır. 22 Temmuz 1994 tarihinde Mehmet Yıldız, Diyarbakır'dan Kulp ilçesine doğru giderken Hazro'ya bağlı Karacaköy'de jandarmaların yaptıkları kimlik kontrolü sırasında Mehmet Aktar ve Mehmet Şirin adlı kişiyle birlikte gözaltına alınır. Her 3 kişi de Hazro Jandarma Komutanlığı'na götürülür. Mehmet Aktar, köy korucusu olan yakınlarının devreye girmesi üzerine bir süre sonra serbest bırakılır. Mehmet Yıldız, gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamaz. Ailesi, Mehmet Yıldız'ın akıbetinin ortaya çıkması için çeşitli girişimlerde bulunur, fakat bundan bir sonuç elde etmezler. Mehmet Yıldız o tarihten günümüze hala kayıp."

Ardından yapılan oturma eylemi ile açıklama sona erdi.