23 Eylül 2024 Pazartesi

56 yaşındaki hasta tutuklu Eşin'in durumuna dikkat çekildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yaşadığı çok çeşitli sağlık sorunlarına rağmen "cezaevinde kalabilir" raporu verilen 56 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Zeki Eşin'in serbest bırakılmasını istedi.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 232. hafta eyleminde hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için İHD Ankara Şubesi önünde biraraya geldi. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Hüseyin Demirton'un yaptığı basın açıklamasında, 27 yıldır hapishanede bulunan 56 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Zeki Eşin'in durumuna dikkat çekti. 
 
Demirton, öncesinde son dönemlerde Kırıkkale Hapishanesi'nde karşılaşılan yeni bir uygulama üzerinde durdu. Demirton, elleri kelepçeli bir şekilde hastaneye götürülen hasta tutukluların ikinci bir kelepçe ile yanlarında görevli askere bağlandıklarını, bu durumu kabul etmeyen hasta tutukluların ise muayene edilmeden hapishaneye geri getirildiklerini ifade etti.
 
Demirton, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan hasta tutuklu Mehmet Zeki Eşin'in ise bel fıtığı ve hemoroid ameliyatı olduğunu ve eskisi gibi kanama olmasa da bağırsaklarında şişkinlik, sancı ve krampların kendisini rahatsız ettiğini belirtti. Demirton, Eşin'in durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: "Bu durum nedeniyle gece uykularında sorun yaşıyor, saat başı bir kramp ve ağrılardan dolayı uyanıyor. Aşırı derecede hafıza kaybı yaşıyor, bir saat önce öğrendiği herhangi bir bilgiyi ve pratik şeyi hemen unutabiliyor. Ayrıca Hepatit B kronik hastalığı mevcuttur. Buna paralel yüksek enfeksiyon teşhisi konulmuştur. Mide gastriti ve ülser hastası, sürekli karın bölgesinde şişkinlik, kramp rahatsızlığı var. Ağrıları için çeşitli ilaçlar kullanıyor. Sürekli eline geçmese de zaman zaman B12 vitamini kullanıyor. Multivitamin (PN) Pharmaton desteği almamıştır. Son iki yıl içerisinde mevcut hastalıklarına yüksek tansiyon hastalığı eklenmiştir. Düzenli olarak tansiyon ilacı kullanıyor."
 
Demirton, yine Hepatit B hastalığından kaynaklı ömür boyu ilaç kullanması ve 6 ayda bir kontrole gitmesi gerektiğini belirttiği Eşin'in, Aralık 2017 başında ailesinin talebi üzerine Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla sağlık taramasından geçirildiğini kaydetti. Demirton, "Hasta tutuklunun çeşitli hastalıkları olmasına rağmen, doktorlar 'hapishanede kalabilir' demişler" diye belirtti.
 
Hasta tutuklu Eşin'in mide ve bağırsak hastalıklarından dolayı yeterli besin alamadığını ve bu durumun vücut fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Demirton, Eşin'in derhal serbest bırakılmasını yönündeki taleplerini dile getirdi.