4 Ekim 2024 Cuma

54 yaşındaki hasta tutsak Adıyaman için tahliye çağrısı

459. F Oturması ağır hasta tutsak Fadik Adıyaman için gerçekleşti. Hapishanede kalamayacak durumda olan Adıyaman için Sağlık Kurulu'nun gerekli incelemeyi yapmadan hapishanede kalacağı yönünde verdiği rapor nedeniyle tahliyesinin engellediğini kaydeden insan hakkı savunucuları, yetkililere görevlerini yapma çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri amacıyla düzenlediği F Oturması'nın 459'uncusu, ağır hasta tutsak Fadik Adıyaman için gerçekleşti.

Covid-19 salgınından kaynaklı online yapılan açıklamanın metnini komisyon üyesi Meral Nergiz Şahin okudu. Fadik Adıyaman'ın 54 yaşında ve iki çocuk annesi olduğunu hatırlatan Şahin, 5 yıl önce tutuklanan Adıyaman'ın Bakırköy Kadın Hapishanesi'ne götürüldüğünü ancak daha sonra hiçbir siyasi tutsağın bulunmadığı Tekirdağ T Tipi Hapishanesi'ne sürüldüğünü belirtti.

Tekirdağ'da ağır tecride maruz kalan Adıyaman'ın Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'ne sevk istediğini, reddedilince 75 gün açlık grevi yaptığını söyleyen Şahin, bu süreçte tiroid hastası olan Adıyaman'ın sağlık sorunlarının arttığının altını çizdi.

'HAPİSHANEDE KALAMAZ DURUMDA'
Şahin, şöyle devam etti: "Ağzında kansere dönüşme riski olan modüller oluşur, kalp rahatsızlıkları baş gösterir ve zaman içinde eklenen yeni hastalıklarla hapishanede kalamayacak duruma gelir. 24 Aralık 2020 tarihinde, halen tutulmakta olduğu Ankara Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinden derneğimize gönderdiği mektuptaki anlatımına göre; 2019 yılı Nisan ayında Ankara Numune Hastanesinde anal fistül ameliyatı geçirmiştir. Ameliyattan sonra tekli ring aracı uygulaması nedeniyle aylarca hastaneye gidemediği gibi hapishanede gardiyanlar tarafından darp edildiği sırada dikişleri açılarak enfeksiyon gelişmiş, sonrasında bacağında uyuşmalar başlamıştır. 2 yıldır ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik kullanarak ayakta durabilmektedir.

"Doktorları tekrar eden fistüller için en az iki ameliyat daha geçirmesi gerektiğini söylemiştir. Ayrıca, kalbinde aort anevrizması oluşumu tespit edilmiş, bunlara ek olarak anemi, tiroide bağlı nodül, astım, midede polip oluşumu ve pirinç, patates gibi besinlere karşı alerjisi gelişmiştir.

'SAĞLIK KURULU GEREKLİ İNCELEMEYİ YAPMADAN GÖRÜŞ BİLDİRMİŞ'
"Hapishanede kalamaz duruma geldiği için Sincan kadın hapishanesinden, ceza ertelemesi için sağlık kuruluna sevk edilmiş, bu nedenle pandemiye rağmen defalarca hastaneye gitmek durumunda kalmış ve sağlığı için elverişsiz koşullarda aylar süren karantina uygulamasına tabi tutulmuştur. Sağlık Kurulu, gerekli incelemeyi yapmadan hapishanede kalabileceği yönünde görüş bildirmiş, 3 ayda bir kontrolünü gerekli görmüştür. Bu rapor ile tahliyesi engellenmiştir.

"Covid-19 sebebiyle iki yıldır ertelenen ameliyatı askıya alınmış, hücrede kalamaz raporu olmasına rağmen, geçici çözümler için gittiği her hastane sonrası, daha ağır koşullarda karantina adına hücreye kapatılmıştır. Son hastane sevkinden sonra kapatıldığı hücrede banyoda düşüp yaralanmıştır. Kapalı ortamda ve hareketsizlikten astım ve eklem rahatsızlıkları artmış, bastonsuz yürüyemez ve gelişen enfeksiyonlardan kaynaklı oturamaz hale gelmiştir. Sağlığa ve diğer haklarıma erişiminin engellendiğini söyleyen Adyaman: 'Üstüne üstlük kaldığımız hücrelerin banyo tuvaletinin tavanından atık su akıyor ve tamirat yapılmıyor. Alerjim olmasına rağmen patates ve pirinçsiz yemek verilmediği gün yok' demektedir."

YETKİLİLERE ÇAĞRI
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergiz Şahin, Fadik Adıyaman ve tüm hasta tutsakların sağlığa erişim ve tedavilerinin önündeki engellerin derhal kaldırıllmasını, salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, risk grubundaki tutsakların infaz ertelemesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkilileri göreve çağırdı.