4 Ekim 2024 Cuma

458. F Oturması hasta tutsak Kadriye Cengiz için gerçekleştirildi

458. F Oturması ağır hasta tutsak Kadriye Cengiz için gerçekleşti. Covid-19 salgınıyla birlikte tutsakların hapishanelerde durumlarının daha da kötüye gittiğine dikkat çeken İHD İstanbul Şube Başkanı Yoleri, yetkilileri göreve çağırdı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliyelerini istemek için düzenledikleri F Oturması'nın 458.'si ağır hasta tutsak Kadriye Cengiz için düzenledi.

İHD İstanbul Şubesi'nde online yapılan basın açıklamasında konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Batman M Tipi Hapishanesi’nde kalan 45 yaşındaki Kadriye Cengiz'in 6 yıldır tutuklu olduğunu ve cezasının bitimine 7 ay kaldığını belirten Yoleri, "6 yılda iki defa mide kanaması geçiren, meme kanseri ve ardından akciğer kanseri teşhisi konulan Kadriye Cengiz, son bir yıl içinde iki kez de kalp krizi geçirmiş ve ayakta durmakta dahi güçlük çeker hale gelmiştir. Covid-19 salgınıyla birlikte hastaneye gidiş gelişlerde 3 kez 14'er gün karantina hücresinde tutulan bu nedenle sağlık durumu daha da kötuleşen Kadriye Cengiz'in kızı Evin 'Annem normal şartlarda 7 ay sonra tahliye edilecek. İki defa kalp krizi geçirdi. Doktorlar, son bir şansının kaldığını söylüyor. Ama hapishanede hiç şansı yok. Bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz' diyor" dedi.

Yoleri, insan hakları savunucuları olarak Kadriye Cengiz ve diğer tüm hasta tutsakların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılmasını, salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, risk grubundaki tutsakların infaz ertelenmesi veya tahliye yoluyla serbet bırakılmalarını sağlanması için yetkilileri göreve çağırdıklarının altını çizdi.