23 Eylül 2024 Pazartesi

4 Kasım darbesi Avrupa'da protesto edildi

HDP'ye yönelik 4 Kasım darbesinin beşinci yılında Almanya ve İsviçre'nin birçok kentinde protesto edildi. Eylemlerde, HDP'nin bugün eskisinden daha güçlü olduğu vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile 9 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılarak tutuklanmasının beşinci yılında Almanya ve İsviçre'de eylemler yapıldı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) çağrısıyla Berlin Kottbusser Tor'da bir araya gelindi.

Sağanak yağış altında gerçekleştirilen eylemde, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü konuşma yaptı. HDP'nin bugün eskisinden daha güçlü olduğunu söyleyen Kürkçü'nün konuşması sonrası, HDP'nin neden baskılara maruz kaldığı, saldırıların kaynağının ne olduğunu anlatan Almanca konuşma yapıldı.

Kitle, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Hoch die internationale solidaritat", "Direne direne kazanacağız", "Şehit namirin" sloganlarını attı.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) çağrısıyla eylem yapıldı. Eylemde ADGB'nin açıklamasının yanı sıra HDP eş genel başkanlarının açıklaması okundu.

HDP eski milletvekili Nihat Akdoğan yaptığı açıklamada, saray faşizminin HDP ve Kürt halkına yönelik çöktürme planının ters teptiğini söyledi, 'Ne kadar baskı, zulüm, işkence yapsalar da bakın kendileri çökmekte' dedi.

Eylemde, "HDP'liyiz biz her yerdeyiz", "Yaşasın devrimci dayanışma", 'HDP umuttur umut dimdik ayakta' sloganları atıldı.

BERN
İsviçre'nin Bern, Basel, Zürih ve Cenevre kentlerinde de eylemler yapıldı, "HDP'liyiz, her yerdeyiz" mesajı verildi.

ADGB bileşenleri ve demokratik kurumların katılımıyla İsviçre'nin başkenti Bern'de düzenlenen eylemin adresi Europaplatz'tı.

Eylemde, HDP İzmir İl Binası'na yönelik düzenlenen saldırıda katledilen Deniz Poyraz ile tutsak edilen HDP'li seçilmişlerin posterleri ve HDP bayrakları taşındı.

Eylemde konuşan Batman Belediyesi eski Başkanı Nejdet Atalay, 4 Kasım 2016'da yaşananları hatırlattı, ardından on binlerce HDP'linin siyasi rehine olarak tutsak edildiğini söyledi. Bugün bu saldırıların devam ettiğine işaret eden Atalay, "AKP-MHP, Erdoğan faşist rejiminin siyasi darbe saldırılarına karşı bir direniş sergileyen HDP daha güçlenerek halkların umudu olmayı sürdürüyor. Bizler HDP'ye yönelik baskılara karşı demokrasi mücadelemizi bulunduğumuz her yerde sürdüreceğiz' diye konuştu. Atalay, 'Faşizme karşı halkların umudu olan HDP'nin demokrasi mücadelesini bulunduğumuz her yerde haykırmaya devam edeceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.

Atalay'ın ardından HDP eski milletvekili Demir Çelik söz aldı. Siyasi soykırım saldırısının bugün de devam ettiğini kaydeden Demir, '6 milyon halkın iradesini hedef alan siyasi soykırıma karşı Hepimiz HDP'liyiz diyoruz" diye konuştu.

CENEVRE
Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde gerçekleştirilen eylemde HDP'nin AKP-MHP faşizmine karşı sürdürdüğü mücadelesi sahiplenildi.

ADGB adına siyasetçi Ali Orak yaptığı konuşmada, ''Kobanê düştü düşecek' diyen DAİŞ destekçisi AKP-MHP faşist iktidarının Kobanê'de aldığı yenilginin intikamı olarak Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu'da demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesi veren HDP'ye yönelik siyasi soykırım saldırına başladığı' dedi. Orak, demokrasi, eşitlik, adalet ve barıştan yana olan herkesi HDP ile dayanışmaya çağırdı.

Fransızca bildirilerin okunmasıyla devam eden eylem sloganlarla sonlandırıldı.