4 Ekim 2024 Cuma

38 öğrenciyi istismar eden Burak Ercan yine tutuklanmayarak korundu

Şırnak'ta 38 öğrenciyi istismar eden Burak Ercan ve avukatı istismarı ortaya çıkaran rehber öğretmen Mesut Aslan'ı suçlayarak hedef göstermeye çalıştı. Çocukların avukatının sanığın tutuklanması talebini reddeden mahkeme heyeti, Ercan'ı yine tutuklamadı, duruşma ertelendi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi'nde 2019 yılında 40'ı aşkın öğrenciye cinsel istismarda bulunan müdür yardımcısı ve Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Burak Ercan'ın yargılandığı davanın 2. duruşması Cizre 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkez Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, Eğitim ve Bilim Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, KESK Şırnak Şubeler Platformu üyeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, HDP Cizre İlçe Örgütü, Şırnak Baro Başkanı ve üye avukatlar katıldı.

‘ÖĞRENCİLERİMİZ İSTİSMARA MARUZ KALDIĞINI ANLATTI'
İstismar faili Burak Ercan duruşmaya İstanbul'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, ilk olarak 3 tanığın ifadesi alındı. Tanıklardan okul rehber öğretmeni Mesut Aslan, "Bazı öğrencilerimiz Burak tarafından istismara maruz kaldıklarını söylediler. Onların şikayeti üzerine dilekçeleri aldık. İlk süreçte 18'e yakın öğrenci şikayette bulunup dilekçelerini verdi. Ardından okul yönetimi olarak olayı savcılığa bildirdik. Daha sonra buna benzer birçok şikayet gelmeye başladı" ifadeleriyle öğrencilerin şikayet başvurularına dikkat çekti.

SANIK AVUKATI, İSTİSMARA TEPKİ GÖSTEREN ÖĞRETMENİ HEDEF ALDI
Fail avukatı Yasin Şen ise 22 Eylül 2019 tarihinde Cizre'de bulunan Sanat Sokağı'nda tek başına çocuk istismarına karşı pankartla eylem ve yürüyüş yapan Mesut Aslan'ı hedef göstererek, eylemin izinsiz olarak yaptığını öne sürerek, istismara tepki gösteren öğretmeni suçladı.

FAİL DE ASLAN'I HEDEF ALDI
Fail Burak Ercan ise sosyal medya ve basında yer alan haberlerin sorumlusu olarak rehber öğretmeni göstererek, Mesut Aslan'ın beyanlarını reddetti. Fail avukatı da tanık ifadelerine itiraz etti.

İstismara maruz kalan ve davaya katılan çocuklardan biri, şikayetçi olduğunu belirtti.

ÇOCUKLARIN AVUKATI: FAİL REHBER ÖĞRETMENİ HEDEF GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR
Ardından konuşan çocukların avukatı Salih Ecer, olayın açığa çıkmasına rağmen adli mercilere geç bildirildiğini ifade ederek, "Dosya kapsamında 38 öğrenci şikayette bulunmuş ve dosyanın uzun sürmesinden kaynaklı bir önceki dosyada öğrenci şikayetinden vazgeçti. Dosyadaki tüm delillere rağmen, sanık kendini mağdur göstermeye çalışıyor. Okul rehber öğretmeninin yaptığı pankart eylemini gerekçe göstererek, olaydan kurtulmaya çalışıyor. Olayın açığa çıkmasından bu yana sanık bir kez dahi gözaltına alınmadı. Vicdanları yaralayan bu husus için önlem alınması gerekiyor. Sesimizin gerekli adli mercilere ulaşmasını istiyoruz. Bundan kaynaklı da sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.

TUTUKLANMASI İSTENDİ
Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ise şunları söyledi: "Üç buçuk yıldır dosyanın geldiği aşamayı görüyoruz. Suç duyurusu ve delillerin olmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor. Delilleri karartma durumu olmadığı gerekçesiyle her seferinde tutuklama talebimiz reddediliyor. Öte yandan aldığımız bazı duyumlara göre yapılan tehditlerden kaynaklı bir çok öğrenci şikayetinden vazgeçmek durumunda kalmış. Sanık sanki sanık değil de mağdur koltuğunda oturuyor ve savunmalarını yapıyor gibi. Onlarca yıl cezadan bahsetmemize rağmen bu kişi tutuklanmıyor. Adaletin tecelli etmemesinden kaynaklı toplum içerisinde büyük kaygılar oluşturuluyor. Sanığın tutuklanmaması, delilleri karartma ihtimali de var. Bundan kaynaklı sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz."

İstismar faili Burak Ercan, beraat talep etti.

TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Çocukların avukatlarının tutuklama talebi, mahkeme heyeti tarafından "delilleri karartma ihtimali olmadığı" gerekçesiyle reddedilerek, duruşma 21 Şubat 2022 tarihine ertelendi.