4 Ekim 2024 Cuma

34 baro başkanı: Boğaziçililere karşı hukuk dışı uygulamaları kınıyoruz

34 baro başkanının yaptığı ortak açıklamada "Demokrasinin vazgeçilmezi olan katılımcılığı ve çoğulculuğu yok sayan üniversitelere rektör atama biçimi demokratik değerlere olan inancımızı da ortadan kaldırmaktadır" denildi.

34 baro başkanı, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum Prof. Dr. Melih Bulu'yu atamasını protesto eden öğrencilerin sabaha karşı evleri basılarak gözaltına alınmasını ve hukuk dışı uygulamaları kınadıklarını bildirdi. Baro başkanlarının Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademik kadrosunun yanında olduklarını belirdildi.

Açıklamada, "Son birkaç gündür Türkiye'nin gündemi haline gelen Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve sonrasında gelişen olay ve yorumları ibretle izlemekteyiz. Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atama usulüne ilişkin olarak, başta üniversite öğrencileri olmak üzere, üniversitenin akademik kadroları ve demokratik kamuoyundan ciddi tepkiler yükselmiştir. Gerek akademik kadronun, gerekse de üniversite öğrencilerinin dahli olmadan rektör ataması yapılması, haklı olarak öğrenciler ve üniversite kadrosu tarafından protesto edilmiştir" denildi.

Açıklamada, "Barışçıl ve demokratik protesto haklarını kullanan bazı öğrencilerin evlerine duvar, kapı kırılarak girilmesini, öğrencilerin gözaltına alınmalarını, gözaltına alınan öğrencilerin çıplak aramaya maruz bırakılmalarını ve bu kapsamdaki iddiaları ulusal ve uluslararası hukuk açısından endişe verici ve kabul edilemez bulmaktayız. Katılımcı ve demokratik değerlere aykırı olarak yapılan bu idari işleme karşı, sadece üniversite öğrencileri ve akademik kadronun değil, tüm yurttaşların demokratik sınırlar içerisinde itiraz hakkı vardır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sorun, atanan rektör adayının siyasi kimliği değil;  rektörün atanma biçimidir. Devlet üniversitelerinde rektörün; görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından seçilecek adaylar içinden, Cumhurbaşkanınca atanacağını esas alan düzenleme; 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan 676 sayılı KHK ile kaldırılmıştır. 9 Temmuz 2018'da Resmi Gazete'de yayımlanan 703 sayılı KHK ile rektör atama şartlarında profesör olarak üç yıl görev yapma ve Yükseköğretim Kurulu'nca önerilme ibareleri kaldırılarak, devlet ve vakıf üniversitelerine rektörün Cumhurbaşkanınca atanacağı düzenlenmiştir.

"Demokrasinin vazgeçilmezi olan katılımcılığı ve çoğulculuğu yok sayan üniversitelere rektör atama biçimi; ülkemizi sadece bilimsel açıdan çoraklaştırmamakta, demokratik değerlere olan inancımızı da ortadan kaldırmaktadır.

"Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik hukuk dışı uygulamaları kınıyor ve demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, öğrencilerin demokratik protesto haklarına yönelik güç kullanımından vazgeçilmesini, asıl görevi özgür düşüncenin kaynağı olmak suretiyle bilim üretmek olması gereken üniversitelerin ; rektörlerini, dekanlarını kendi bünyelerinde seçmelerini, rektör atamalarındaki anti demokratik usulün terk edilmesini ve Cumhurbaşkanı tarafından atanma sisteminden vazgeçilmesini talep ediyoruz.

"Üniversitelerin hak ettikleri saygınlığa kavuşturulması; sadece üniversitelerin, öğrencilerin, akademisyenlerin değil hepimizin sorunudur. Akıl ve bilim yerine, Boğaziçi Üniversitesi kapısına vurulan kelepçe ile kendi simgesini yaratan baskıcı anlayışı esas alan uygulamalara karşı, Anayasa'dan yetkisini alan demokratik itiraz haklarını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademik kadrosunun yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Açıklamada imzası olan baro başkanları şöyle:
1-Adana Barosu Başkanı  av. Veli Küçük
2-Amasya Barosu Başkanı  av. Ahmet Melik Derindere
3-Ankara Barosu Başkanı  av. R.Erinç Sağkan
4-Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan
5-Artvin Barosu Başkanı  av. Ali Uğur Çağal
6-Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt
7-Balıkesir Barosu Başkanı  av. Erol Kayabay
8-Bolu Barosu Başkanı Av. Sabri Erhendekci
9-Burdur Barosu Başkanı Av. Ramazan Gedik
10-Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun
11-Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan
12-Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan
13-Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın
14-Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay
15-Eskişehir Barosu Başkanı Av. Mustafa Elagöz
16-Gaziantep Barosu Başkanı  av. Bektaş Şarklı
17-Hatay Barosu Başkanı  av. Ekrem Dönmez
18-İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu
19-İzmir Barosu Başkanı  av. Özkan Yücel
20-Kayseri Barosu Başkanı Av. Cavit Dursun
21-Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir
22-Malatya Barosu Başkanı Av. Enver Han
23-Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan
24-Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik
25-Mersin Barosu Başkan  av. Bilgin Yeşilboğaz
26-Muğla Barosu Başkan Av. Cumhur Uzun
27-Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz
28-Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran
29-Şanlıurfa Barosu Başkanı  av. Abdullah Öncel
30-Tekirdağ Barosu Başkanı  av. Sedat Tekneci
31-Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez
32-Tunceli Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin
33-Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar
34-Yalova Barosu Başkanı Av. Fedayi Doğruyol