20 Eylül 2024 Cuma

334. F Oturması: Avni Uçar serbest bırakılsın

334. F oturmasında 21 Aralık 1992 tarihinde tutuklanan ve 26 yıllık tutsaklık hayatında birçok hak ihlaline uğrayan Avni Uçar'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu tarafından 334 haftadır gerçekleştirilen F oturması eyleminde bu hafta, 21 Aralık 1992 tarihinde tutuklanan ve 26 yıllık tutsaklık hayatında birçok hak ihlaline uğrayan Avni Uçar'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
 
Galatasaray Meydanı'nda yapılan eylemde "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Avni Uçar serbest bırakılsın", "OHAL işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Meryem Bars okudu.
 
Bars, "F tipleri, insani değerlerin yok edildiği ve yoğun tecrit politikaları nedeniyle ölüm merkezleri haline gelen yerlerdir. Yüzlerce mahpus veda hakkını kullanamadan hayatını yitiriyor. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan mahpuslar, tecrit ve işkence ile fiziksel ve psikolojik yönden olumsuz etkilenerek hastalanıyor ve hapishanelerdeki hasta mahpus sayısı gün geçti artıyor" dedi. Bars, F Tipi hapishanelerin insanlık dışı olduğu ve tecrit politikalarının tutsakların sağlığı üzerinde derin tahribatlar yarattığını vurguladı.
 
334. hafta F Oturmasında "Hasta mahpus Avni Uçar'ın bu alanda sesi olacağız" diyen Bars, kanser hastası Uçar'ın yaşadığı sağlık sorunlarına ve hak ihlallerine değindi.
 
Bars, "2006 yılında sağlık sorunları nedeniyle gittiği hastanede ameliyat öncesi kanser olduğunu öğrenir. Sağ böbreği alınan Uçar'a sağlık kontrolleri sırasında kendisinin mesane kanseri olduğu söylenir. Ceza erteleme yasasından faydalanmak için 2007, 2010, 2012 ve 2013 yıllarında Adli Tıp Kurumuna başvurmasına rağmen kendisine red cevabı verilir. Kısa bir süre önce de kendisine sol böbreğinde kanser riskinin yüksek olduğu söylenir" denildi.
 
İHD temsilcilerinin hasta tutsak Avni Uçar'ın kardeşi ile görüştüklerini belirten Bars, "Değişik illerde bulunduğu hapishanelerde ve özellikle batı illerindeki hastanelerde bulunan doktorların ırkçı yaklaşımları sonucu tedavisinin yapılamadığı belirtilmiştir" aktarımlarında bulundu.
 
Bars konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hapishane koşulları hasta mahpuslar için uygun olmadığı gibi gerek hapishane yönetimleri gerek sağlık personellerinin yaklaşımı nedeniyle Avni Uçar'ın sağlığının daha kötüye gittiği belirtilmiştir. Ayrıca jastaneye gidiş gelişlerin eziyete dönüştüğünü, yetersiz beslenme ve ağır stres altında olması nedeniyle sağlıklarının daha da olumsuz yönde gelişeceğini vurgulamıştır.
 
"Bizler de bu alanda her hafta ısrarla hasta mahpusların taleplerinin yerine getirilmesini, tedavilerinin yapılabilmesi ve sağlıklarına kavuşabilmeleri için serbest bırakılmalarını ısrarla istemeye devam edeceğiz."