24 Eylül 2024 Salı

'31 Mart'ta Muş'ta kaç polis ve asker görevlendirildi?'

HDP Muş Milletvekili Coşkun, İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu: "31 Mart'ta Muş merkez ile ilçelerde kaç asker ve polis görevlendirdiniz?"
HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, 31 Mart seçimleri sırasında Muş'ta alınan polisiye ve askeriye önlemlerin nedenlerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
 
Coşkun, "seçim güvenliği" adı altında alınan önlemler ile seçmenler üzerinde büyük bir baskı kurulduğunu belirtti, "Okul kapılarında bekleyen TOMA'ar, askeri ve polis araçları, polislerin kullandığı sivil plakalı araçlar bulunmaktaydı. Muşta YSK’nın önünü polis ve askerlerle abluka altına alındı" dedi.
 
3 oy farkının olduğu Malazgirt'te ise İlçe Seçim Kurulu'na götürülmesi gereken torbaların öğretmen evine götürülmesinin şaibe ve usulsüzlüklere yol açtığını belirtti. 
 
HDP'nin yaptığı itirazların reddedilmesinin gerekçesini soran Coşkun, 31 Mart'ta Muş merkez ve ilçelerinde kaç polis ve askerin görevlendirildiğinin açıklanmasını istedi.
 
 
HDP milletvekili Şevin Coşkun'un soruları şöyle:
 
"Okul önlerinde TOMA, polis ve askeri araçlarının bekletilmesi seçmen iradesine yapılmış bir baskı değil midir? 
Muş İl Seçim Kurulu'nun polis ablukasına alınmasının gerekçesi nedir?
Seçmen üzerinde tedirginlik yaratan sivil araçların okul kapılarında bekletilmesinin nedeni nedir? Toplam kaç sivil araç görevlendirilmiştir?
Malazgirt’te İlçe Seçim Kurulu'na götürülmesi gereken torbaların Öğretmen evine götürülmesinin gerekçesi nedir?" 
 
MUŞ'TA OY ORANLARI NASILDI?
 
YSK verilerine göre, Muş’ta AKP 15 bin 919 oy (yüzde 37.76),  HDP 15 bin 381 (yüzde 33.59) oy aldı. 103 sandıkta kullanılan 2 bin 449 oy geçersiz sayıldı.
 
Malazgirt ilçesinde ise AKP ile HDP arasında 3 oy farkı vardı. 432 geçersiz oya rağmen, HDP'nin İlçe Seçim Kurulu, İl Seçim Kurulu ve YSK'ya oyların yeniden sayımı için yaptığı itirazlar reddedildi.