22 Eylül 2024 Pazar

3 Kürt kadın için Van ve Siirt'te anma

Van ve Siirt'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçiyi anma etkinliği düzenlendi. Anmalarda, katledilen Kürt kadınlarının direnişinin sürdüğü vurgulandı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van ve Siirt'te Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i anma etkinliği düzenledi.

VAN
HDP Van İl Örgütü'nde yapılan etkinliğe Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü yöneticileri, HDP'li vekiller Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Etkinliğin yapıldığı salona katledilen 3 Kürt kadının fotoğrafları konularak önüne mumlar bırakıldı. Etkinlikte sık sık "Şehîd namirin" sloganı atıldı. 
 
Etkinlik, yapılan saygı duruşunun ardından katledilen 3 Kürt kadının yaşamını ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı. Daha sonra söz alan HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, katledilen 3 Kürt kadının mücadelesine değinerek, katliam faillerinin hala yargılanmadığını dile getirdi. Karakoyun, katledilen kadınların yürüttüğü mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise Kürtlerin yürüttüğü özgürlük mücadelesinde her zaman katliamların olduğunu ancak Paris Katliamı ve 2016'da Şırnak'ın Silopi ilçesinde 3 Kürt kadının katledilmesinin farklı olduğunu kaydetti. Kadınlara dönük her iki katliamın da kadınların özgürlüğüne, direnişine, Kürt sorununun çözümü konusunda yürütülen diyalog sürecine yönelik olduğunun altını çizen Orhan, faillerin amacına ulaşamadığını dile getirdi.

3 Kürt kadının mücadelesinin, Kürt kadınların yolunu aydınlattığını ifade eden Orhan, "Katledilen kadınların hayallerini, taleplerini yürüteceğimiz mücadeleyle gerçekleştireceğiz. Bu kutsal topraklarda özgür bir yaşamı inşa edeceğiz. Hiçbir güç, Kürt kadın mücadelesine engel olamaz" dedi.

Konuşmanın ardından yaşamını yitiren HPG'li Egîd Civyan'ın (Vahdettin Karay) kaleme aldığı "Ey Paris" şiirinin okunması katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Etkinlik, şiir dinletisinin ardından buldu. 
 
SİİRT 
Siirt'te TJA, Paris ve Şırnak'ın Silopi ilçesinde katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ı HDP İl Örgütü binasında düzenlediği etkinlikle andı. Deniz Poyraz Konferans Salonu'nda gerçekleşen anmaya, HDP Grup Başkan Vekilli Meral Danış Beştaş ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Anmadan önce HDP İzmir İl Örgütü binasına yönelik 17 Haziran 2021 tarihinde faşist Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda katledilenDeniz Poyraz'ın adının verildiği salonun açılışı yapıldı. Açılışın ardından anmaya geçildi. Anmada yaşamını yitiren kadın siyasetçilerin fotoğraflarının bulunduğu masa, mumlar ve çiçeklerle süslendi.

Katledilen kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan HDP Grup Başkanvekilli Meral Danış Beştaş, "Katliamların planlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini gördük. Eğer planlı bir saldırı olmasaydı Paris'in orta yerinde 3 kadın katledilmezdi Silopi'de üç kadın katledilemezdi. HDP il binasına girip Poyraz katledilemezdi. Bunların hepsi planlanmış katliamlardır. Burada amaçlanan kadının direnişçi kimliğidir. Ancak hedeflerine ne Paris'te ne Silopi'de ne de İzmir'de ulaşabilirlerdi. Kadının direnişçi ruhu gün geçtikçe daha da güçlenerek, bu zihniyete karşı yeni kazanımlar elde ediyor" dedi.

Anma, dengbêj dinletisiyle son buldu.