23 Eylül 2024 Pazartesi

3 bin varil petrol Pasifik'e karıştı

Kaliforniya'da  Elly Petrol Kulesi'ne bağlı bir yarık nedeniyle 3 bin varil petrol Pasifik okyanusuna karıştı. Sızıntı nedeniyle çok sayıda deniz canlısı hayatını kaybetti.

ABD'nin Kaliforniya sahilinde yoğun petrol sızıntısı pek çok canlın ölümüne sebep oldu. Yerel yetkililerin "çevresel felaket" olarak tanımladığı olayda balıkların öldüğü, çok sayıda kuşun ise petrole saplandığı gözlemlendi.

Açık deniz petrol sondajında 1969 yılında Santa Barbara sahilinde yaşanan ve okyanusa 80 bin varil petrolün karışmasıyla sonuçlanan sızıntı sonrasında Kaliforniya'da deniz petrol sondajında kısıtlamalar getirilmişti. 1990'lardan sonra uygulanan katı çevre politikaları olan Kaliforniya, 2045 yılına kadar petrol üretimini sonlandırma niyetinde. Ancak 2015 yılında Santa Barbara'da yaşanan sızıntıyla 2 bin 400 varil petrol okyanus suyuna karışmıştı. 

Son olarak 126 bin galon (ya da üç bin varil) petrol yaşanan sızıntı nedeniyle Pasifik Okyanusu'na karıştı. Sızıntıdan en çok etkilenen yerleşimlerden olan Huntington Beach'in Belediye Başkanı Kim Carr bir basın toplantısı düzenledi. Sızıntı nedeniyle sulak alanlarının bozulduğunu ve sahillerinin önemli bir kısmının petrolle kaplandığını aktaran Carr,  Elly Petrol Kulesi'ne bağlı bir yarık nedeniyle sızıntının yaşandığını bildirdi. Kulenin Kaliforniya merkezli Amplify Energy Şirketi'nin yan kuruluşu olan Beta Ofshore'a bağlı olduğu bilgisini veren Carr, her iki adrese de yapılan çağrıların yanıtsız kaldığı bilgisini paylaştı.