20 Eylül 2024 Cuma

3 aylık Zeynep'i sağlık sistemi öldürdü

Zonguldak'ta solunum sorunu yaşayan 3 aylık Zeynep'i almak için gelen ambulans 40 dakika adresi bulamadı, sonra yolda mazotu bitti. Hastanede de oksijen tüpü olmayınca İkra bebek yaşamını yitirdi.

Zonguldak'ta yaşayan 3 aylık Zeynep İkra bebeğin yaşamını yitirmesine neden olan süreç sağlık sisteminin nasıl bir hale getirildiğini somut olarak gösteriyor.

Kent merkezindeki hastaneleri kapatarak birçok kentte şehrin dışına kocaman şehir hastaneleri yapan AKP-MHP iktidarı, doktor ve teçhizat eksiklerini ise görmezden geliyor. İnsanlar haftalarca, aylarca randevu bulamıyor. Randevu bulduklarında 3 dakika ile sınırlı bir muayene oluyor, tetkiklerini yaptırmak için aylarca sıra bekliyor. Önleyici sağlık hizmeti ise tamamen ortadan kaldırılmış durumda.

Sistemi özel hastanelere yönlendirme ve paralı sağlık hizmetine kaydırmak üzerine kuran AKP-MHP iktidarı hastanelerdeki ihtiyaçları da çözmüyor. Bunun bedelini milyonlarca kişi öderken, son örneğini Zonguldak'ta yaşadık.

3 aylık Zeynep İkra Koçaklı'nın anne ve babası önceki gün sabah saatlerinde bebeklerinin yüzünde morarma olduğunu fark ederek 12'yi aradı. Ambulansın yaklaşık 40 dakika adresi bulamadığını söyleyen baba Alihan Koçaklı, ambulans geldiğinde kızının hala hayatta olduğunu ve kustuğunu söyledi.

AMBULANS YOLDA KALDI
Dede Durmuş Koçaklı ise ambulansı sabah 07.30 gibi aradıklarını, yaklaşık 40 dakika sonra geldiğini belirterek, "Ambulans siren olmadığı için bir alt sokaktan birkaç kez geçmiş. Ses duymadığımız için fark edemedik. Hemen müdahale edip hastaneye sevk ettiler. Bir akrabamız ambulansla giderken biz de araçlarımızla peşinden takip ettik" dedi.

Şehir merkezinde ambulansın durduğunu fark ettiklerini ifade eden Koçaklı şöyle devam etti: "Şoföre 'neden durdun' dediğimizde 'mazot bitti diğer ambulansı bekliyorum' dedi. 'Ambulansın mazotu biter mi?' diye sorduğumuzda ise "ben ne yapabilirim" diye cevap verdi. Yaklaşık 20-25 dakika diğer ambulansın gelmesini bekledik. 'Çocuğu bizim arabaya verin' dediğimizde 'veremeyiz cihaza bağlı müdahale ediyoruz' yanıtı verdiler. Bu arada ambulansın kapısını açıp hemşireye sorduğumuzda 'nabzı 24 çocuğun durumu stabil' dedi. 25 dakika sonra diğer ambulans geldi. Bu ambulansla torunum Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildi."

HASTANEDE OKSİJEN TÜPÜ YOK
Hastaneye gittiklerinde torununun hala yaşadığını ifade eden dede Durmuş Koçaklı, konuşmalar arasında hastanede oksijen tüpü olmadığını duyduğunu söyledi: "Hastaneye geldiğimizde 112 personeli 'çocuk kusuyor telaş etmeyin' dedi. Yani torunum hastaneye geldiğimizde halen yaşıyordu. Hastane personeli telefonla başka birini arayarak oksijen tüpü istedi. Koskoca kadın doğum ve çocuk hastanesinde oksijen tüpü olmadığını söylediler. Telefonla istedikleri yerde de tüp olmadığını söylediler. Yaklaşık 1,5 saat uzman doktor eşliğinde müdahale edildikten sonra bebeğimizi kaybettiğimizi söylediler. Yasal hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Vakaya giden bir ambulansın mazotu nasıl biter? Koskoca çocuk hastanesinde oksijen tüpü nasıl olmaz? İhmaller yüzünden evladımızı kaybettik sonuna kadar sorumluların peşini bırakmayacağız."