24 Eylül 2024 Salı

'25 Mayısları ırkçılığa karşı mücadele gününe dönüştürelim'

MLKP Türkiye/ Kürdistan Enternasyonal Büro, Floyd'un katledilmesinin ardından yaşanan isyanı selamladı ve dünya halklarına çağrı yaptı: "25 Mayıs'ı, George Floyd'un katledildiği günü, ırkçılığa karşı mücadele gününe dönüştürelim. İster Türkiye'de Kürtler, ister Amerika'da yerliler, siyahlar veya göçmenler olsun, her yerde ırkçılığa aynı yanıtı vereceğiz, birleşeceğiz, burjuvazinin insanlığa dayattığı kanlı tarihe son vereceğiz."

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Türkiye/ Kürdistan Enternasyonal Büro, ABD'de siyahi George Floyd'un katledilmesi ve ardından başlayan eylemlere ilişkin açıklama yaptı. 

"Emperyalist ABD, Türkiye ya da Kürdistan fark etmez. Her yerde başkaldırı halkların nefes almasıdır" başlıklı açılamada, Floyd'un, ABD'nin Minneapolis kentinde beyaz bir polis tarafından herkesin gözleri önünde katledildiği hatırlatılarak, "Bu cinayet ABD demokrasinin gerçekte polis devletinden başka bir şey olmadığını çarpıcı biçimde bütün dünyaya gösterdi" denildi. 

Ezilenlerin, ırkçı cinayeti protesto etmek için öfkeyle ayağa kalktığı kaydedilerek, Trump ve ABD yönetiminin yargı aygıtının ırkçı katil polisi ve polis teşkilatını savunmayı görev bildiği ifade edildi. MLKP Enternasyonal Büro, "Türkiye de faşist şef Erdoğan gibi dünyanın bütün ırkçıları rezil bir ikiyüzlülükle ABD'deki ırkçılığa karşı açıklamalar yaptılar" dedi.

''NEFES ALAMIYORUM' SÖZÜNÜN ATEŞLEDİĞİ ÖFKE İSYANA YOL AÇTI'
Açıklamada şunlar kaydedildi: "George Floyd'un boynu gündelik ırkçılık ve devlet şiddetiyle ezilirken söylediği 'nefes alamıyorum' sözlerinin ateşlediği öfke bir çok kentte isyanlara yol açtı. Siyah insanlar, göçmenler ve destek veren beyaz emekçiler, ABD'nin her yerinde sokaklara çıkıyorlar. İsyan dünyanın dört bir yanında dayanışma eylemleriyle destekleniyor. İnsanların öfkesi ve dünyaya yayılan dayanışma eylemleri yaşanacak bir dünyaya duyulan özlemin ifadesidir.

"Öfke patlamasının nedeni yalnızca ABD ve dünyadaki burjuva hükümetlerin yapısal ırkçılığı değildir. Irkçılıkla el ele giden adalet ve özgürlük yoksunluğu ezilen milyonlara yaşamı çekilmez hale getiriyor. Emekçileri ezen ve nefes alamaz hale getiren, ırkçılığı, adaletsizliği üreten kapitalist düzendir.

"ABD'nin kanlı tarihinde yerli halka yaşatılan sömürgecilik ve soykırım, Afrika halkına uygulanan kölelik ve ayrımcılık halkların tarihsel hafızasındadır. Ve bu her ırkçı cinayetle güncellenmektedir. Burjuvazi bu kanlı tarihiyle sistematik olarak ırkçılık üretti, "beyaz ırk"ın üstünlüğünü servet ve sermaye birikimi için işlevlendirdi. Irkçılığı toplumsal bilince dönüştürerek tüm dünyada her dönem işçi sınıfını etkisi altına alarak bölmeyi ve beyaz emekçileri yedeklemeyi başardı.
Bütün bu nedenlerden dolayı, George Floyd'un katledilmesinin yarattığı başkaldırı tarihi bir hesaplaşmadır.

"Polis tarafından keyfi biçimde katledilen sayısız renkli insandan sadece birisidir Floyd. Onun katledilmesi dünyada biriken büyük öfkeyi patlattı ve ismi artık ezilenlerin isyanında yaşıyor. Amerika'daki ırkçılık karşıtı, adalet ve özgürlük isyanı ayağa kalkan milyonlarca emekçiye, ezilene nefesini geri verdi. Başkaldırı halkların nefes almasıdır. Artık nefes alma ve herkes için eşit, özgür, adil ve onurlu yaşamı mücadeleyle savunma zamanıdır."

'25 MAYIS'I IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE GÜNÜNE DÖNÜŞTÜRELİM'
MLKP Türkiye/Kürdistan Enternasyolan Büro, "25 Mayıs'ı, George Floyd'un katledildiği günü, ırkçılığa karşı mücadele gününe dönüştürelim" çağrısı yaptı ve ekledi: 

"Irkçı şiddete, antifaşist mücadeleyi her zamankinden daha fazla yükselterek yanıt verelim.

"İster Türkiye'de Kürtler, ister Amerika'da yerliler, siyahlar veya göçmenler olsun, her yerde ırkçılığa aynı yanıtı vereceğiz, birleşeceğiz, burjuvazinin insanlığa dayattığı kanlı tarihe son vereceğiz."