6 Ekim 2024 Pazar

2 bin 522 engelli öğretmen atama bekliyor

2 bin 511 engelli öğretmenin hala atanamadığını kaydeden Engelli Öğretmenler Platformu, "Çalışma hakkı bir insan hakkıdır" diyerek taleplerini sıraladı. 

Atama Bekleyen Engelli Öğretmenler Platformu, atama bekleyen 2 bin 511 engelli öğretmen için Ankara Ulus'ta bulunan Atatürk heykelinin önünde açıklama yaptı.

"2511 engelli öğretmen Haziran ayında atama bekliyor" yazılı pankartın açıldığı eylemde, atama bekleyen adaylar, "Yüreğimizde engel yok, atama engelini kaldırın", "Engelli öğretmenler atama bekliyor", "2511 engelli öğretmen Haziran ataması bekliyor" yazılı dövizler taşıdı.

Basın metnini okuyan Ümit Baday, eğitimdeki fırsat eşitsizliğine, fiziki ve sosyal şartların zorluğuna rağmen eğitimlerini tamamladıklarını kaydetti. 2014-2023 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesinin eylem kararlarında "engellilerin istihdama katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması"nın amaçlandığı yazıldığını hatırlatan Baday, "Aynı şekilde Resmi Gazetede 30 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planında 'engellilerin istihdamının önündeki engellerin kaldırılması için bir yıl içinde engellilerin mesleklerine uygun kamu görevlerinde istihdamının teşvik edileceği' de ifade edilmiştir. Çalışma hakkı, bir insan hakkıdır" diye konuştu.

Baday, şu talepleri sıraladı:

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın Haziran ayı içinde EKPSS ile öğretmen alımı yapmasını, 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüzde 3'lük engelli kontenjanını doldurmasını
KPSS puanı ile öğretmen alımlarında eş zamanlı olarak, EKPSS puanı ile de engelli öğretmen alımının yapılmasını ve bir an önce atama tercih kılavuzunu yayınlamasını talep ediyoruz."