20 Eylül 2024 Cuma

16 yaşındaki cinsel istismar mağduru, failleri beraat ettirilince intihara sürüklendi

Erken yaştan itibaren iki erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılan 16 yaşındaki Cevdet Efe, failleri beraat ettirilince intihara sürüklendi. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, "Olayın esas sorumlusu istismarı önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmakla yükümlü devlettir" ifadelerini kullandı.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, erken yaştan itibaren iki erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılan 16 yaşındaki Cevdet Efe'nin, istismar failleri serbest bırakılınca yaşamına son verdiğini açıkladı.

Açıklamada, büyük bir travmayla başa çıkmaya çalışan, adalet duygusu defalarca zedelenen çocuğunun yerel mahkemenin faillerden taraf kararı karşısında daha fazla mücadele edemediği vurgulanarak, "Olayın esas sorumlusu istismarı önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmakla yükümlü devlettir" denildi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Erken yaşlardan itibaren iki erkek tarafından nitelikli cinsel istimara maruz bırakılan 16 yaşındaki Cevdet Efe'nin, iki hafta önce intihara sürüklenerek yaşamını sonlandırdığını büyük bir üzüntü ve öfke ile öğrendik. Bir yıldır istinaf aşamasında süründürülen dosyada, somut delil olmadığı gerekçesiyle failler beraat ettirilmişti. Halihazırda yeterince büyük bir travmayla başa çıkmaya çalışan, adalet duygusu defalarca zedelenen çocuk; yerel mahkemenin faillerden taraf kararı karşısında daha fazla mücadele edemedi. Olayın esas sorumlusu istismarı önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmakla yükümlü devlettir. 2021 yılında cinsel istismar suçlarında tutuklama için 'somut delil' şartı getiren, çocuğun beyanını somut delilden saymayan düzenleme ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı başta olmak üzere devlet faillere alan açarak bir çocuğun yaşam hakkını, üstün yararını ihlal etmiştir. Hukuki sürecin takipçisi olacağız. Basını ve kamuoyunu adaleti geç de olsa tesis etmek için ses yükseltmeye çağırıyoruz."

Eşref Larsen'in özel haberine göre ise Cevdet Efe, İzmir'de 8 yaşından 13 yaşına kadar kuzeni ve yanında çırak olarak çalıştığı kuaför tarafından sistematik cinsel istismara uğramış, beraat kararı sonrası 9. kattan atlayarak intihar etmişti.