23 Eylül 2024 Pazartesi

'140 ilaç piyasada yok, ilaçları nasıl temin edeceksiniz?'

HDP milletvekili Beştaş, ekonomik kriz nedeniyle yaşanan ilaç sorununu Sağlık Bakanı'nın gündemine taşıdı, "Söz konusu ilaçların temini herhangi bir girişiminiz var mı?" diye sordu.
Ekonomik kriz nedeniyle halk, sağlık bakımından büyük önem taşıyan bir çok ilaca ulaşamıyor.
 
Kuduz aşısı, şeker ilacı, tansiyon ilacı, kalp ilacı gibi ilaçlar eczanelerde bulunmuyor. Eczacılar, ilaç firmalarının Şubat ayındaki kur zammını beklediği için ilaçları piyasaya sürmediğini belirtiyor.
 
İlaç firmalarının Euro kurunun 2,69 TL’ye sabitlenmesinden dolayı birçok ilacı piyasaya sokmadığı, bazı ilaçların ise yaklaşık 1 yıldır piyasada olmadığı iddia ediliyor.
 
Tahmini verilere göre, 140 çeşit ilaç piyasada bulunmuyor.
 
HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, halkın sağlığını yakından ilgilendiren bu konuyu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın gündemine taşıdı.
 
Söz konusu iddiaların doğru olup olmadığını soran Beştaş, "İlaçların depolarda tutularak eczanelere verilmediği iddiaları hangi ilaçlar ne kadar süredir piyasada bulunmamaktadır? İlaçları depolarda tutarak eczanelere vermediği tespit edilen firmalar hangileridir?" diye sordu.
 
Kuduz aşısı, kalp, tansiyon ve şeker ilaçları gibi son derece hayati önemdeki ilaçların  temini için bakanlığın herhangi bir girişiminin olup olmadığını soran Beştaş, şu sorulara da yanıt verilmesini istedi:
 
"İlaçları döviz kurunun yükselmesine değin bekleten ilaç firmaları hakkında başlatılmış soruşturma var mıdır?
Doğrudan insanların yaşam hakkını ilgilendiren bu konuda ilaçları bekleten firmalar hakkında cezai yaptırım uygulanacak mıdır?
Hayati önemdeki ilaçların yüksek fiyatlarla satışı, mevcut ekonomik kriz ortamında yurttaşları doğrudan ilgilendirmekte ve ilaca erişimleri de güçleşmekte olup ilaç fiyatlarında bir düzenleme yapılması öngörülüyor mu?
Pahalı ilaçlara erişemediği için hayati risk taşıyan yurttaşların ilaçlara uygun koşullarda erişimi sağlanacak mıdır?"