23 Eylül 2024 Pazartesi

12 Mart Qamişlo Serhıldanı şehitleri anıldı

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, 2004 yılında Qamişlo'da gerçekleştirilen katliam saldırısı ve sonrasında başlayan halk ayaklanmasında şehit düşenleri andı.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, 12 Mart 2004 tarihinde rejim güçlerinin Qamişlo Stadı'nda başlattığı katliam saldırısı ve sonrasında yaşanan halk ayaklanmasında şehit düşenleri andı.

QAMIŞLO
Qamişlo halkı, 16 yıl önce Kürt ve Arap halklarını karşı karşıya getirmek için planlanan BAAS rejimi komplosuna karşı başlayan halk ayaklanmasında şehit düşenleri andı.

Sabah saatlerinde Ş. Delil Saruxan Şehitliğinde yapılan anmanın ardından halk, 12 Mart Stadı'nda anma düzenledi. 

Suriye rejiminin hedef olarak seçtiği El Cihad ve El Fitiwa takımları arasındaki futbol maçı, bugün yeniden oynandı. Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte şehit düşenlerin aileleri de yer aldı. Etkinlikte "Her türlü inkar ve etnik asimilasyonu reddediyoruz ve "Hep birlikte demokratik ve çoğulcu bir Suriye'ye" ve "Halkların kardeşliği toplumların özgürlüğünün güvencesidir" yazılı pankartlar açıldı.

İç Güvenlik Güçleri bando takımı senfoni sunarken, yapılan konuşmalarda katliamcı zihniyet lanetlendi, halkların kardeşliği için mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. 

KOBANÊ
Kobanê Futbol Sahasında da Qamişlo katliamı ve ayaklanmasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. TKŞ, PYD ve Şehit Aileleri Kurumu'nun da katıldığı eylemde sık sık "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Şehitler Ölümsüzdür" sloganları atıldı. 

Kürtçe ve Arapça yapılan açıklamada, "12 Mart 2004 tarihinde Suriye rejimi Qamışlo şehrinde Kürt halkını yok etme amacıyla bir plan kurdu. Halkın direnişi sonucunda ayaklanma, Efrin, Halep ve Şam şehir merkezlerine yayıldı. Baas rejimine karşı halk, bir nehir gibi alanlara aktı. Kürt halkının üzerine uygulanan vahşette binlerce insan gözaltına alındı. Kürt halkı boyun eğmedi ve direnişi yükselterek devam ettirdi."

Açıklamanın devamında 12 Mart şehitleri anıldı, "Şehitlerimizin yolunda ilerleyeceğiz. Milliyetçi zihniyete karşı halkların eşit ve kardeşçe yaşaması için mücadele edeceğiz" denildi.

AÇIKLAMALAR: 12 MART SERHILDANI DEVRİMİN TEMELİNİ OLUŞTURDU
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi de yaptıkları açıklamalarla, katliamı lanetledi, 12 Mart şehitlerini andı.

Özerk Yönetim, açıklamasında halkların kardeşliği ve demokrasiyi güçlendireceklerini belirtti. Açıklamada, "Rejim güçlerinin saldırısında onlarca şehadet, yüzlerce yaralanma ve binlerce tutuklama olmuş, tutuklanan birçok kişi uğradığı işkenceden dolayı kalıcı yaralanma ve sakatlanmalar yaşamıştır" denildi.

Halk isyanının tüm kentlere yayıldığı hatırlatılan açıklamada, "Suriye rejiminin kolluk güçlerinin uyguladığı şiddete, Qamişlo halkı, onurlu bir duruş sergileyerek serhildanla cevap vermiş ve serhildanlar Dêrik'ten Efrîn, Halep'ten Şam'a, Kürtlerin yaşadığı tüm kentlere yayılmıştır. 12 Mart Serhildanı, halkımızın gücü ve iradesiyle baskı politikalarına ve kolluk güçlerinin yarattığı korkuyu kırmaya vesile olduğunu için tarihi bir önemi vardır. Bu temelde serhildan, siyasi ve toplumsal güçlerin hemfikir olduğu, Suriye'nin demokratik değişim projesinin temelini oluşturmuştur" ifadeleri yer aldı.

PYD Genel Meclisi yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin 'böl parçala yönet' siyasetinin kaybettiğini, 12 Mart Qamişlo serhıldanın demokratik Suriye devrimi ile Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi'nin öncüsü olduğunu belirtti. PYD açıklamasında şunlara yer verildi: "Eğer bugün partimiz, Qamişlo Serhildanında yaşamını yitirenleri anıyorsa bu Baas rejiminin, halkların iradesi karşısında kaybettiğinin işaretidir. ‘böl parçala yönet' siyaseti de boşa çıkarılmıştır. Demokratik Özerk Yönetim şemsiyesi altında varlıklarını sürdüren Kürtler, Süryaniler, Araplar, Asuriler, Ermeniler, Türkmenler ve Çeçenler bugün çeteci grupları karşısında Demokratik Ulus temelinde bir arada yaşamaktadır. Bu halklar ve bileşenler ortak yönetimin iradesini kabul edip şehitlerin emeği ile elde edilen kazanımları korumaktadır."

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi de Qamişlo serhıldanının, rejimin Kürtlere karşı faşist yüzünü ortaya çıkardığına işaret etti. Kadın Meclisi şunları belirtti: "Qamişlo serhildanının 16. yıldönümünde rejimin Kürt varlığını inkar siyasetini kınıyoruz. Suriye rejiminin tüm halk bileşenlerinin halklarını savunan, halk birliği ölçülerini esas alan ve kadın-erkek eşitliğini savunan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim temsiliyetindeki Demokratik Ulus projesi karşıtı siyasetini kınıyoruz. Qamişlo şehitleri ile özgürlük ve onur için canlarını feda eden tüm şehitleri saygıyla anıyor, onların izinde, onlar sayesinde elde edilen kazanımları koruyacağımızın sözünü yineliyoruz."