20 Eylül 2024 Cuma

12 Haziran'da Hakkari'ye gidecekler

İzmir'de kayyum darbesine karşı süren nöbet eyleminin 4. gününde, 12 Haziran'da Hakkari'ye gidileceği ve dayanışmanın da mücadelenin de yükseltileceği kaydedildi.

Hakkari halkının iradesinin gasp edilmesine karşı kentlerde eylemler sürüyor. Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum darbesine ilişkin İzmir'de Konak'taki eski Sümerbank önünde nöbet eylemi yapıldı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Tevgera Jinên Azad (TJA), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu (SMF) öncülüğünde başlayan nöbetin 4. gününe, Barış Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, Sol Parti İzmir örgütü, Musa Anter'in kızı Rahşan Anter, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Hallide Türkoğlu, DEM Parti İzmir milletvekili Burcugül Çubuk'un yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü de katıldı.

'HALKIN İRADESİ KAZANACAK'
"Kayyuma karşı adalet nöbetindeyiz" yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, "Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz" pankartı açılırken "Belediyeler bizimdir gasba izin verilmez", "Kayyum iradeye darbedir, "Kayyuma hayır", "Halkın iradesi kazanacak" ve "Kayyumları kabul etmiyoruz" dövizleri taşındı. Kitle sık sık "Direne direne kazanacağız", "Hakkari halkı yalnız değildir" sloganlarını attı.

'KÜRT HALKININ İRADESİNİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
DEM Parti İzmir milletvekili Burcugül Çubuk, Hakkari'de büyük bir direniş olduğunu ifade ederek Kürdistan'ın bütün şehirlerinde de mücadelenin devam ettiğini vurguladı. Çubuk, "Türkiye'nin bütün şehirlerinde Colemêrg halkının kendi seçtiği belediye eşbaşkanlarıyla belediyeyi yönetme iradesinin yankısı var. Bu yankıyı AKP-MHP faşist iktidarı ortadan kaldıramayacak. Faşizmden korkmuyoruz, şiddetinden, işkencesinden, hapishanesinden korkmuyoruz. Dünyada en çok hapishane inşa eden iktidara karşı özgürlüğü en büyük savunan halklardan birinin, Kürt halkının iradesinin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

'HAKKARİ'YE GİDİYORUZ'
Ardından konuşan Rahşan Anter, acıların kendilerini yıldırmadığını belirterek "Biz buradayız, burada olacağız. Bize yapılan, Kürt halkına yapılan haksızlıklardan dolayı yılmayacağız. Bizi daha bütünleştiriyorsunuz. Hakkari'ye gidiyoruz" ifadelerini kullandı. 

'SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Barış Annesi Behiye Yalçın ise belediyelerin kendi hakları olduğunu dile getirerek kimsenin bu hakkı alamayacağını söyledi. "Seçimlerde belediyeleri kendi hakkımızla, oylarımızla aldık. Ama sonra kayyım atayıp bizden alıyorlar. Çetelerinizi çıkarın ortaya, belediyelere kayyım atamayın. Kayyımlar gitmedikçe bizler de sokaklarda olmaya devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından 12 Haziran'da, İzmir'den Hakkari'ye gidileceğinin duyurusu yapıldı. Nöbet sloganlarla sona erdi.