22 Eylül 2024 Pazar

11.000'den fazla bilim insanı uyardı: İklim için acil önlem

Bilim insanları bir kez daha uyardı. Hızlı, derin ve kalıcı değişiklikler yapılmazsa yakında çok büyük sıkıntılar yaşanacak. 
 

11.000'den fazla bilim insanının dahil olduğu küresel bir ittifak, dünyaya önemli bir mesaj iletti. Mesaja göre hayatlarımızda hızlı, derin ve kalıcı değişiklikler yapmazsak yakında çok büyük sıkıntılar yaşanacak.

Bilim insanları bir süredir, iklim krizi konusunda uyarıyor. Sidney Üniversitesi'nden çevre bilimci Thomas Newsome, "Bilim insanlarının, insanlığı büyük bir tehdit konusunda uyarmak için ahlaki bir zorunluluğu var. Elimizdeki verilerden iklimsel bir acil durumla karşı karşıya kaldığımız açık" dedi. 

153 ülkedeki 11 258 bilim insanı tarafından hazırlanan rapor, iklim krizi hakkında şimdiye kadar hazırlanan en geniş kapsamlı ve en çok imzacısı olan rapor. Raporun yazılmasından iki yıl sonra Newsome ve meslektaşları, dünyaya acil bir uyarı daha yaptı. Son zamanlardaki küresel dalgalanmadan bahseden makale; enerji kullanımı, yüzey sıcaklığı, nüfus, ormansızlaşma, doğurganlık oranları ve tabii ki karbon emisyonlarını kapsayan, 40 yıllık halka açık verileri içeriyor.

'İKLİM KRİZİ BEKLENENDEN DAHA HIZLI GELİŞTİ VE DAHA DA HIZLANIYOR'
Yayınlanan makalenin yazarları, "İklim krizi, birçok bilim insanının beklediğinden daha hızlı bir şekilde gelişti ve hızlanıyor. Doğal ekosistemleri ve insanlığın kaderini beklenenden daha şiddetli şekilde tehdit ediyor" ifadesini kullandı. Bugün dünyadaki insan nüfusu, yılda yaklaşık 80 milyon kişi artıyor ve Amazon'daki ormansızlaşma da gittikçe çoğalıyor. 

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden ekoloji uzmanı William Ripple ise şu ifadeyi kullandı: "40 yıllık önemli küresel müzakerelere rağmen bu krizi ele almayı başaramıyoruz."

FOSİL YAKIT KULLANIMAMASI İÇİN UYARI
İklim krizinin kötü sonuçlarını durdurmak için yazarlar, bu eğilimlerin tersine çevrilmesi ve fosil yakıtların kullanılmasının bırakılması gerektiği konusunda uyardı. Yazarlar, bunun yerine yenilebilir enerji kaynaklarına, bitkisel gıdalara ve aile planlaması gibi uygulamalarına yönelinmesi gerektiğini belirtti. 

Zengin ülkelerin kaçınılmaz olarak bu değişiklikleri uygulayacağını itiraf eden bilim insanları ancak sıfır karbonlu bir gelecek için daha fakir ülkelerin desteklenmesinin şart olduğunu kaydetti. Bilim insanları, habitat ve biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için hızlı hareket edilmesini, ormanların ve doğal habitatların karbonu depolamasına izin verilmemesini dile getirdi.

SERA DÜNYASINDAN KAÇINMAK İÇİN HALA ÇOK ŞEY VAR 
Geçtiğimiz 10 yılda, güneş ve rüzgar enerjisi yüzde 300'ün üzerinde bir artış gösterdi. Fosil yakıtların elden çıkarılması, ABD'de 7 trilyon dolardan fazla bir seviyeye ulaştı ve karbon fiyatlandırması yavaş yavaş daha popüler hale geldi. Tüm bunlarla birlikte yazarlar, özellikle de geri dönüşü olmayan bir noktadan veya sera dünyasından kaçınılması için hala yapılacak çok şey olduğunu söyledi.

Newsome, "Her şey kötü olsa da umutsuz değil. İklim acil durumunun ele alınması için adımlar atabiliriz" dedi.