30 Eylül 2024 Pazartesi

'100 gündür tutsak olan Gezi direnişçileri onurumuzdur'

Gezi davasında verilen siyasi kararla 100 gündür tutsak olan Gezi direnişçileri için Adalet Nöbeti'ni sürdüren TMMOB, iktidarın halkı mahkum ettiği karanlıktan çıkış yolunun Gezi'de ayağa kalkan milyonların örgütlenmesiyle olduğunu söyledi ve Gezi tutsaklarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

Gezi davasında Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater ve Hakan Altınay'a ağır hapis cezaları verilmesinden bu yana 100 gün geçti. Gezi tutsakları için ülkenin pek çok noktasında Adalet Nöbeti başlatan Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB), nöbetin yüzüncü gününde yine Karaköy'de bulunan İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi önünde toplandı. 100'üncü nöbete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Gezi tutsaklarının aileleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, meslek örgütü, sendika, siyasi parti temsilcisi katıldı.

Bir araya gelen çok sayıda kişi Gezi direnişinde ölümsüzleşenlerin isimlerini saydı ve "Burada" diye haykırdı. 

KÖYMEN: GEZİ PARKI'NA SAHİP ÇIKMAK BİZİM TEMEL GÖREVİMİZDİR
Basın açıklamasını, İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen okudu. Köymen, Gezi parkı başta olmak üzere halka ait alanları korumanın mimarlar, mühendisler ve şehir plancılarının temel görevi olduğunu belirterek, "Bu görev doğrultusunda, İstanbul'un en önemli kamusal alanlarından biri olan Gezi Parkı'nı korumak, 'Gezi Parkı park olarak kalsın' diye mücadele etmek mesleki etik ilkelerimizin bir gereğidir" dedi.

Gezi direnişi sürecinde korunması gerekenin yalnızca kamusal alanlar değil, temel hak ve hürriyetler olduğunu vurgulayan Köymen, Gezi Parkı'nın özgürlüğü savunmak ve doğal alanları korumak düşüncelerinin kesiştiği simgesel bir mekana, ülkenin toplumsal mücadele tarihine kazınacak bir halk hareketine dönüştüğünü söyledi.

'ÇIKIŞ YOLU GEZİ'DEKİ MİLYONLARIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜNDEN GEÇİYOR'
Her türlü toplumsal kesimden milyonların AKP'nin karşısında dikildiğini belirten Köymen, şöyle devam etti: "Yaşadığı yenilginin yarattığı öfkeyi dizginleyemeyen AKP defalarca yargılamaya, karalamaya çalıştı Gezi'yi ancak hep başarısız oldu. Arkadaşlarımızın nezdinde milyonların örgütlülüğünü, milyonların talebini hapsetmek istiyorlar. Biliyoruz ki bugün yaşanan derin yoksulluktan, ülkenin çöküşünden çıkışın yolu Gezi Direnişi'nde ayağa kalkan milyonların örgütlülüğünden geçiyor."

Bugün 100'üncü gününe giren Adalet Nöbeti aracılığıyla bir kez daha iktidarı uyaran Köymen, mesleki ve teknik bilgilerini halkın yararına kullanmayı sürdüreceklerini, Gezi tutsaklarını yalnız bırakmayacaklarını ve Gezi direnişine kararlılıkla sahip çıkacaklarını vurguladı. Köymen, Gezi tutsaklarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

GEZİ TUTSAKLARINDAN GELEN MESAJLAR PAYLAŞILDI
Basın açıklaması sonrası, Gezi tutsaklarının aileleri ve arkadaşları, tutsakların mesajlarını kamuoyuyla paylaştı. 

Tayfun Kahraman'ın mesajı şöyle: "Bugün 100. Gün. Sizlerden, ailelerimizden, öğrencilerimizden, özgürlüğümüzden kopartılışımızın 100. günü. Adaletsizlik, hukuksuzluk hala devam ediyor. Bizler de sizlerin destekleri ile dört duvar arasında olsak da bu memleket için adaleti, demokrasiyi, eşitlik ve kardeşliği savunmaya, Gezi Direnişi'mize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bu hukuksuz tutukluluk 100. gününe gelse de sizlerin destekleri bize büyük bir güç veriyor, dayanışmanız cesaretimizi arttırıyor. Biliyoruz ki bu karanlığı hep birlikte yırtacak, demokratik ve adil bir memlekette özgür ve kardeşçe yaşayacağız. Özgür ve güneşli günlerde sokaklarda buluşacağımız günler yakın. Hepinizi hasretle kucaklıyorum. Sevgi ve selamlarla."

Can Atalay'ın mesajı şöyle: "100 gündür sesimiz olan, Gezi Direnişi'nin kirpiğini dahi yere düşürmeyen tüm arkadaşlara çok selam. Bâki ilk selam…"

Mücella Yapıcı'nın mesajı şöyle: "100 gündür bıkmadan usanmadan sürdürmekte inat ettiğiniz nöbetlerin bir an önce bitmesini can-ı yürekten diliyorum… Hepinizi, destekleriniz ve dayanışmanız için can-ı yürekten kucaklıyorum… Yaşasın dayanışma…"

Nöbette Gezi direnişinde ölümsüzleşenlerin isimleri okunarak "Yaşıyor" denildi. Nöbet, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Karanlık gider, Gezi kalır", "Gezi'de düşene, dövüşene bin selam", "Gezi tutsakları onurumuzdur", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla sonlandı.