6 Ekim 2024 Pazar

'1 Mayıs'tan aldığımız güçle birleşik mücadeleyi yükselteceğiz'

İzmir 1 Mayıs İnsiyatifi yaptığı yazılı açıklamada, "1 Mayıs'tan aldığımız güç ve enerjiyle birleşik mücadeleyi yükselteceğiz. İzmir'in tüm işçi ve emekçilerini bu mücadeleye ses vermeye, tüm saldırılar karşısında birleşmeye, direnişi büyütmeye çağırıyoruz" denildi.

İzmir 1 Mayıs İnsiyatifi, açıklama yaparak 2021 1 Mayıs'ını değerlendirdi.

İzmir 1 Mayıs İnsiyatifi 20 Nisan günü yaptığı basın açıklamasıyla kuruluşunu ilan etti. İnsiyatif açıklamasında "2021 1 Mayıs'ını: açlığın ve salgının pençesine itilmek istenen işçi ve emekçilerin direnişleriyle, Boğaziçi'nde yayılan gençliğin coşkusuyla, cezasızlıkla ödüllendirilen kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı yaşamlarını savunan kadınların isyanıyla, sömürgeci saldırılara karşı özgürlük için dövüşen Kürt halkının direngenliyle ve bu düzenin tüm saldırılarına karşı bir yol açmak istedik" ifadelerini kullandı.

1 Mayıs'ın tarihsel gerçekliğine uygun bir biçimde kutlanması için İnsiyatif bileşenleri fabrikalarda, işçi duraklarında, kent meydanlarında, metro çıkışlarında, emekçi semtlerde 1 Mayıs çağrısı yaptığı kaydedilen açıklamada, "Pandemi yasaklarını sermayelerinin ayakta kalması için gerekçe yapanlar, işçi ve emekçilerin mücadele gününü yasaklamak istemiştir. Çarklar döndüğü sürece işçi ve emekçiler açlık ve ölüm kıskacında yaşamak zorunda bırakılmak isteniyor. Kafe bar emekçileri yaşamlarını devam ettiremez noktasına getirildi" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"1 Mayıs İnsiyatifimiz tüm yasaklara karşı işçi ve emekçileri 1 Mayıs günü mücadeleyi yükseltmiştir. Bu mücadelede birlikte olmak isteyen herkese açık çağrısını yapmıştır.

"Sendikal bürokrasi yaptıkları açıklamalarla günü geçiştiren, 'sınırlı' basın açıklamalarıyla adeta işçileri eylem yapmamaya çağırmıştır. Sanki iş yerlerinde bütün önlemler alınıyormuş gibi işçileri 'tedbirli' olmaya çağırmıştır.

"Hem devletin yasakçı anlayışına karşın hem de sendikal bürokrasinin geri tutumuna karşı İzmir'de 1 Mayıs'ı devrimci dayanışma ruhuyla birleşik, kollektif ve mücadeleci bir biçimde 1 Mayıs'a yürüdük.

"29 Nisan günü Konak'ta yapılan basın açıklamasına katılmak için yaptığımız yürüyüş polis barikatıyla engellenmek istendi. Basın açıklamasının yapılacağı alanda bekleyen bazı dost kurumlar polis barikatına karşı çıkarken, bazı kurumlar ise polisin saldırısına sessiz kalarak 1 Mayıs gününün özünden uzak durmuşlardır.

"1 Mayıs günü ise yasakları tanımayıp İzmir'in 5 ilçesinde birleşik olarak sokaklarda var olduk. İzmir 1 Mayıs'ı tüm engellemelere rağmen kazanılmıştır.

"Şimdi 1 Mayıs'tan aldığımız güç ve enerjiyle birleşik mücadeleyi yükselteceğiz. İzmir'in tüm işçi ve emekçilerini bu mücadeleye ses vermeye, tüm saldırılar karşısında birleşmeye, direnişi büyütmeye çağırıyoruz."