1 Mayıs tutsakları için tahliye kararı
8'i tutsak 12 kişinin yargılandığı 1 Mayıs davasında tüm tutsaklar için tahliye kararı verildi.
1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e yürüme iradesi gösterdiği için 8'i tutsak 12 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi Çağla Tanışlar, "Taban maaş hakkım ve mesleki güvenliğim için 1 Mayıs'a katıldım” ifadelerini kullandı. Mesleki temel haklarını talep ettiği için ev baskınıyla gözaltına alındığını ve İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın "kaçtıkları yerden aldık" ifadelerini hatırlatan Tanışlar, "Anayasal hakkını kullanmak isteyen işçi ve emekçiler değil, tarikat ve cemaat kurslarında tacize, tecavüze uğrayan çocukların failleri yakalanmalı" dedi.
Tekstil işçisi Metin Coşkun savunmasında, "Emeğimin hakkını savunmak için Taksim'e gitmek istedim" dedi. Şampiyonluk kutlamaları, Filistin mitingi ve milli maç kutlamalarının Taksim Meydanında gerçekleştiğini hatırlatan Coşkun, Taksim'in işçi ve emekçilere kapatılmasına tepki gösterdi. Coşkun, "Yerlikaya açıklamasında bizim için marjinal gruplar diyor. 2 işçi 1 esnaf ve 5 üniversite öğrencisi mi marjinal, yoksa Bozdoğan Kemerinin üzerine dizilmiş tam teçhizatlı kolluk kuvvetleri mi" ifadelerini kullandı.
İşçi Serkan Uşak, "İşsizlik, geleceksizlik ve güvencesizlik karşısında 1 Mayıs'a katıldım" diye konuştu. Demokratik hakkını kullanarak alana gitmek istediğini söyleyen ve Anayasa Mahkemesi kararını da hatırlatan Uşak, "Emekçilerin 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak istemesi ne zamandan beri suç oluyor" dedi.
Üniversite öğrencisi Öyküm Bozkurt, okuyabilmek için bir yandan da çalışmak zorunda olduğunu belirterek, "Benim gibi binlerce insan benzer taleplerle Taksim'e çıkmak istedi" dedi. Gözaltına alınırken işkenceye maruz kaldığını, işkence gördüğü polislerin bir kısmını da şikayetçi polisler arasında gördüğünü ifade eden Bozkurt, "Bize yapılan işkenceler, polisin müdahalesi sonucu gözünü kaybeden arkadaşımız için de soruşturmalar açılacak mı" diye sordu.
'ANAYASAL GÜVENCE ALTINDA BİR HAK'
Avukat Erman Öztürk, müvekkillerinin yürüyüş hakkının ve Taksim Meydanına çıkma hakkının anayasa güvencesinde olduğunu hatırlattı.
8 tutsaktan hiçbirini tespit edemeyen ve kimin tarafından yaralandıklarını görmediklerini söyleyen polisler, yararlandıklarını belirterek şikayetçi olurken, avukat Öztürk "Siz Anayasaya aykırı bir emri neden uyguladınız? Anayasaya aykırı bu emri siz uygulamaya çalışırken eylemci grup tabii ki sizi protesto edecek, bu yasal hakkıdır" dedi.
Duruşmanın sonunda kararını açıklayan mahkeme 8 tutsağın da tahliyesine karar vererek haklarındaki adli kontrol kararlarını da kaldırdı.