24 Kasım 2024 Pazar

1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Festivali sona erdi

Her yıl geleneksel olarak yapılan 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Festivali bu yılda 31 Ağustos-2 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Her yıl geleneksel olarak yapılan 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Festivali bu yılda 31 Ağustos-2 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
 
Bu yıl 16'ıncısı düzenlenen 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali SMF, Partizan, HDP, ESP, EMEP, KÖZ, DHP, Emekliler Dayanışma Sendikası, Güç-Der ve Aşık Veysel Mahalle Muhtarlığı tarafından "Dün bizimdi, bugün bizimdir, yarın da bizim olacak. 41. yılında 2 Eylül ruhuyla tüm saldırılara karşı mücadeleyi yükseltiyoruz" şiarı ile yapıldı. Festival programında kültür- sanat etkinliklerinin yanı sıra, güncel-siyasal gelişmeler ve kadın temalı paneller düzenlendi.
 
1. GÜN
 
Davul zurnayla başlayan festivalde, 1 Mayıs Mahallesi'nin kuruluşunu anlatan sinevizyon gösterildi. Ardından kentsel dönüşüm ve imar iskan barışı konulu sunum yapıldı.. Bu sene düzenlenen ilk panelin konusu olan "Tecrit" üzerine TDİ ve HDP adına konuşmalar yapıldı. TDİ adına konuşan Av. Seher Dursun, hapishanelerdeki tecrit uygulamalarının amaçları ve sonuçlarından bahsetti. HDP adına yapılan konuşmada ise tecridin aslında devlet tarafından sokaktaki sıradan bir vatandaşa dahi çeşitli biçimlerde uygulandığına dikkat çekildi.
 
Ardından sanatçı Şenol Akdağ sahne aldı.
 
Panelin ikinci oturumunda "Tarihsel süreçte kadının rolü" başlık tartışıldı. Panele DKH, KÖZ ve YDK adına konuşmacılar katıldı.
 
2. GÜN
 
Festivalin ikinci gününde kadın dayanışması ve coşkusu ön plandaydı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Cemevi önünde başlayan ve ana caddede yapılacak yürüyüş polisin bir gün önce yaptığı tehdit ve yasaklar nedeniyle ara sokaklardan gerçekleştirildi. Deniz Gezmiş Parkın'da sona eren yürüyüşte "Erkek devlet şiddetine, tecavüze, tacize, çocuk istismarına geçit vermeyeceğiz" pankartı açıldı. "Yaşasın kadın mücadelemiz", "Çocuk susar sen susma istismarı aklama", "Cinsel ulusal sınıfsal sömürüye son", "Susma haykır istismara hayır", "Jin jîyan azadî", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı. Kadın yürüyüşü festival alanında yapılan basın açıklamasıyla son buldu.
 
DKH, HDK Kadın, HDP Kadın, Köz, PSAKD Gençlik Komisyonu, PSAKD Kadın Komisyonu, SKM, TJA ve YDK tarafından örgütlenen festivalin ikinci günü "Tarihsel süreçte kadının konumu" konulu birinci panelle devam etti. Panelde DKH, KÖZ ve YDK temsilcileri söz alarak kadın sorununun tarihsel kökenlerine ve kadın mücadelesinin bugünkü mücadele ve önderlerine vurgu yaptılar.
 
Festival alanında direnişlerinin 110. günündeki Flormar işçileri de stant açarak bir konuşma gerçekleştirdiler. Direnişte karşılaştıkları baskılara değinen Flormar direnişçisi "Umudumuzu kaybetmeden 110 gündür direniyoruz, savaşıyoruz ve bu direnişimizi kazanana kadar da mücadelemizi bırakmayacağız" diye konuştu. "Flormar işçisi yalnız değildir" sloganlarının atıldığı konuşmanın ardından kadın örgütlerinin düzenlediği "Kadının ekonomik durumu" konulu ikinci panele geçildi. Panelde SKM, TJA, YDK'den temsilciler konuşmalarını gerçekleştirdiler. Kadının karşılaştığı ekonomik sorunların üretim ilişkileriyle ilişkisine vurgu yapılarak somut örneklere yer verilen konuşmalarda kadınların eşitlik mücadelesinin devrim mücadelesindeki önemine vurgu yapıldı.
 
Festivalde HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay bir konuşma gerçekleştirerek kitleyi selamladı.
 
Panellerin ardından akşam konser düzenlendi. Sahneye ilk olarak kadın müzik grubu Grup Alamor çıktı. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği festival PSAKD Kadın Korosu ve Erbane Grubu'nun dinletisiyle coşkulu bir biçimde devam etti. Cumartesi Anneleri'nin onurlu direnişinin selamlandığı, Dersim ve Şırnak'ta ormanların yakılmasının protesto edildiği konuşmalarda sık sık "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin Jiyan Azadi", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara/kadınlara özgürlük" sloganları atıldı.
 
3. GÜN
 
Festivalin üçüncü gününde ESP, KÖZ, Partizan, SMF ve SODAP'ın katılımıyla "Türkiye'deki siyasal süreç ve devrimcilerin görevi" başlıklı panel düzenlendi.
 
Akşam ise Ronahi, Koma Çiya, Grup Vardiya ve İsyan Ateşi konser verdi.
 
ESP: BARAN DERSİM ÖLÜMSÜZDÜR
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri de festival alanda yerini aldı. Festival alanına "2 Eylül şehitleri ölümsüzdür", "Çiçek Otlu ezilenlerin ve kadınların sesidir! Çiçek Otlu'ya özgürlük", "Umut dimdik ayakta" sloganlarının yazılı olduğu pankartlar astı. Yine Cumartesi Anneleri'ne dönük saldılar nedeniyle Cumartesi Anneleri'nin anlatıldığı fotoğraf sergisi açtı. Festivalin son gününde, 28 Ağustosta Dersim'de şehit düşen Baran Dersim'i anma yürüyüşü düzenledi. "Baran Dersim ölümsüzdür" yazılı pankartın taşındığı yürüyüşte "Baran Dersim ölümsüzdür", "Şehitler yaşıyor komünistler savaşıyor", "Şehid namirin", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı, havai fişek gösterimi yapıldı