23 Eylül 2024 Pazartesi

1 Kasım Dünya Kobanê Günü Avrupa kentlerinde kutlandı

1 Kasım Dünya Kobanê Günü Almanya'nın Münih, Köln, Bielefeld, Kassel, Stuttgart, Dordmund, Avusturya'nın başkenti Viyana, Fransa'nın Toulouse, İsviçre'nin Basel ve Zürih ile Kıbrıs'ın Limasol kentinde kutlandı.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü Avrupa'nın bir çok kentinde kutlandı.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) Jinên Ciwan ên Tekoşer (TekoJIN) ve Riseup4Rojava öncülüğünde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü için yürüyüş gerçekleştirildi.

Resselpark meydanında bir araya gelen yüzlerce genç, şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından yürüyüşe başladı.

Yürüyüş boyunca Önder Öcalan bayrakları, YPG/YPJ flamaları ve "Werin Cenga Azadiyê" yazılı pankartlar taşıyan gençler, Columbusplatz'da meşaleler yakıp sloganlar attı.

Yürüyüş esnasında faşist provokasyonlar da yaşandı. Yaklaşık iki saat süren yürüyüşte gençler adına ortak açıklama yapılarak, Kürt gençleri ve enternasyonalistler olarak her yerde birlik ve dayanışma içinde olacakları ve direnişlerini devam ettirecekleri vurgulandı.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde Young Struggle, ZORA ve AGİF'in çağrısıyla, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kapsamında miting düzenlendi.

Wiener Platz alanında yapılan mitingde Young Struggle adına konuşma yapıldı. Konuşmada, faşist rejimin Rojava'ya karşı saldırganlığının Kobanê'yle en üst noktasına ulaştığı, IŞİD eliyle Kobanê'yi devirmek için elinden geleni ardına koymadığı ama en sonunda kahraman bir direniş sonucu hezimete uğradığı kaydedildi.

AGİF adına yapılan konuşmada, Alişer Dersim'lerden Sarya'lara, Paramaz'lardan Arin'lere Kobanê'nin kan ve canla, kahramanca savunulduğuna değinildi. Madrid savunması, Stalingrad'ların yanında Kobanê direnişinin de tarihte yerini aldığı belirtilen konuşmada, Rojava devrimi ve Kobanê direnişinin kapitalist varoluşsal kriz koşullarında açan bir umut çiçeği olduğu kaydedildi.

AvEG-Kon'un konuşmasıyla devam eden mitingde, Komala ve MLPD adına da konuşmalar yapıldı.

Eylem, "Yaşasın enternasyonel dayanışma" ve "Bijî Berxwedana Kobanê" sloganlarıyla sona erdi.

MÜNİH
Almanya'nın Münih kentinde yaşayan Kürtler, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle bir miting düzenledi.

Münih Demokratik Kürt Toplum Meclisi'nin düzenlediği miting için Kürdistanlılar Stachus meydanında bir araya geldi.

Yağan yoğun yağmur altında Kobanê zaferini selamlayan Kürdistanlılar, kimyasal silahlarla HPG gerillalarına saldırılarını protesto etti.

STUTTGART
RISEUP 4 ROJAVA çağrısı ve öncülüğünde bileşenleri olan Kürt gençlik hareketi/YJK-E, Rote Hilfe ve demokratik kitle örgüteleri ile birlikte, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Almanya'nın Stuttgart şehrinde de 1 Kasım'da Dünya Kobanê Günü miting ve yürüyüşü düzenlendi.

Eylemin toplanma alanı olan Lautenschlager sokağında eylemciler, 1 Kasım'da, saat 15.30'da toplanmaya başlarken ana istasyon ve benzeri noktalarda çok sayıda özel giyim kuşamlı çok sayıda polis sokak başlarını tutmuştu. 

Sloganlar bahane edilerek, 4 defa yürüyüş durduruldu. Bu durum eylemcilerin nihayet miting alanı olan Stadtmitte meydanına kadar devam etti ve bu arada 4 eylemci gözaltına alındı. 

Eylemi düzenleyen RISE UP 4 ROJAVA kolektifi, polisin engel ve saldırılarını kınayan konuşmalar yaptı. "Yaşasın enternasyonal dayanışma!", "Faşizme karşı omuz omuza", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Jin jiyan azadı", "Almanya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor", "Rojava direnişine selam, PKK yasağı kaldırılsın"  sloganları eylem boyunca atıldı.

Yapılan konuşmalarda Almanya'nın Türkiye ile olan savaş ittifakına dayalı tutumu eleştirildi. Almanya'da da çok sayıda Kürt aktivisti/politikacının yakınımızdaki Stammheim hapishanesinde de tutuklu bulunduğu dile getirilerek kınandı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları da protesto edildi.

Eylem sonrası gözaltına alınan 4 eylemci kimlik kontrolü yapılıp, serbest bırakılana kadar eylemciler miting alanını terk etmediler. Saat 18.00 civarında miting sona erdi.

BIELEFELD
Almanya'nın Bielefeld kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (DKTM) 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.

Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan programda, Kobanê'deki direnişe ilişkin kronolojik bir fotoğraf sergisi ile anma köşesi hazırlandı.

Etkinlikte PYD temsilcisi ve DKTM Eşbaşkanı birer konuşma yaptı.

Katılımcılar, halaylar ve sloganlarla günü kutladı.

KASSEL
Kutlamaların yapıldığı bir diğer adres de Almanya'nın Kassel kentiydi.

Kassel DKTM'de bir araya gelen çok sayıda kişi, düzenledikleri şenlikle, direnişin ve özgürlüğün sembolü Kobanê'nin direnişçilerini andı.

Birçok konuşmanın yapıldığı ve sinevizyon gösteriminin yapıldığı iki saatlik şölen, yerel sanatçıların sahne almasıyla sona erdi.

DORTMUND
Almanya'nın Dortmund kentinde yaşayan Kürdistanlılar, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle bir miting düzenledi.

Dortmund Hauptbahnhof önünde saygı duruşuyla başlayan mitingde bildiriler okundu.

Kobanê zaferinin yıl dönümünde kentin tüm insanlığın onuru için önemi anlatıldı. Kobanê zaferinin enternasyonal bir zafer olduğu vurgulandı.

TOULOUSE
Güney Fransa'nın Toulouse kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla miting düzenlendi.

Kobanê'de şehit düşen YPJ ve YPG savaşçıları anısında bir dakikalık saygı duruşundan sonra, Türk devletinin kimyasal silah kullanarak işlediği savaş suçu ve devam eden soykırım politikaları çevreden geçenlere anlatıldı.

Miting, sloganlarla sona erdi.

BASEL
Basel'de Rojava Komitesi, Kürt öğrenci hareketleri JXK ve YXK ile Ronahî Kadın Meclisi tarafından 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kapsamında Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde kültür etkinliği düzenlendi.

Etkinlik, yönetmenliğini Rojava Sinema Komünü'nden Ersin Çelik'in yaptığı Ji Bo Azadiyê (The End Will Be Spectacular) filmi gösterildi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2015-16 yıllarını kapsayan işgalci Türk ordusunun saldırıları ardından kentte yarattığı tahribat ve yıkımlar ile bu saldırılara karşı direnenen insanların yaşamlarına odaklanan Ji Bo Azadiyê filminin gösterimi öncesi bir sunum gerçekleştirildi.

Etkinlik tertip komitesi adına bir temsilci ile Ersin Çelik tarafından yapılan sunumda, katılımcıların 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlandı.

Ji Bo Azadiyê filminin içeriğine yönelik bir tanıtım yapan Çelik, "Her ne kadar bu film Sur direnişini anlatsa da halkların mücadelesiyle var edilen Kobanê direnişini ve devrimini bu önemli günde kutlamak istiyorum" diye konuştu.

Yapılan sunumun ardından film gösterime sunuldu.

6 Kasım Cumartesi günü de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla Basel'de kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlenecek. 

DAİŞ zihniyetinin devamı niteliğinde 6 Kasım'da AKP-MHP faşizminin Kürdistan'a yönelik topyekun soykırım saldırılarına karşı "Kobanê direniş ruhuyla Kürdistan'ı savunalım" şiarı esas alınarak düzenlenecek olan yürüyüşün ardından akşam saatlerinde yine Basel DKTM''de bir dizi etkinlik düzenlenecek. 

Tertip komitesi, 6 Kasım Cumartesi günü Basel kentinde yapılacak olan merkezi yürüyüşe "Uluslararası bir faşizm karşıtlığı ve Rojava devrimi için 6 Kasım'da sokaklara çıkalım" çağrısı yapıldı.

ZÜRİH
Zürih Rojava Komitesi tarafından Infoladen Kasama etkinlik salonunda Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli devrimci kurumların katılımıyla düzenlenen etkinlikle 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlandı.

Kobanê'de DAİŞ'e karşı verilen mücadelenin en yoğun yaşandığı  süreçte çekilen ve Kobanê direnişini anlatan, yönetmenliğini Veysi Altay'ın yaptığı NûJîn (Yeni Yaşam) filmi gösterildi.

Film gösterimi öncesi İsviçre Kürt Toplumu Eşbaşkanı Selma Sürer tarafından, KCDK-E adına Kürt halkının mücadelesine katkıları ve desteklerinden dolayı Zürih Rojava Komitesine bir ödül verildi.

Film gösteriminin ardından Kobanê'de DAİŞ barbarlığına karşı verilen destansı direniş, dönemin tanıklılığıyla gazeteci Ronî Rıha ile Cahit Uçar tarafından düzenlenen panelle katılımcılara aktarıldı.

Kobanê'deki destansı direnişin Kürt halkına, dünya halklarına kazandırdıkları ve yine uluslararası alanda Koban'êdeki direnişin önemine ilişkin sunumların yapıldığı panel, soru-cevap kısmının ardından sonlandırıldı.

LİMASOL
Kıbrıs'ın Limasol kentinde yaşayan Kürdistanlılar, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle yürüyüş ve miting düzenlendi.

Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde Kıbrıs halkı ve demokratik kitle örgülerinin temsilcilerinin katılımıyla yürüyüşe başlayan kalabalık kitle, slogan, zılgıt ve şarkılar eşliğinde Moloz Park'ta miting düzenlendi.

Miting, saygı duruşu ile başladı. Ardından mitinge katılan kurumlar konuşmalar yaptı. Ardından okunan bildiri ile kitle, halay çekti.

Miting, "Kürdistan'ın her karışında işgalci güçlere karşı kahramanca savaşan gerillaların" selamlanmasıyla son buldu.