3 Ekim 2024 Perşembe

'Zorunlu olmayan kamu hizmetleri tatil edilsin'

BES İzmir Şubesi, salgının kamu kurumları başta olmak üzere tüm çalışma alanlarında arttığına dikkat çekerek, zorunlu olmayan kamu hizmetlerinin tatil edilmesini istedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, çalışma alanlarında korona salgının arttığına dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri açıkladı. 

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde konuşan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, korona salgını ve derinleşen ekonomik krizin emekçileri, işsizlik ve yoksulluğun kıskacında virüsle-açlık arasında tercih yapmaya zorladığını söyledi. Güven, "Çarklar işçi ve emekçilerin canıyla dönerken, sermayenin çıkarları halk sağlığının önüne geçiyor" dedi.

'BU TEDBİRLERLE SALGIN DURDURULAMAZ'
Sağlık örgütlerinin, kamu binaları ve fabrikaların salgının merkezi haline geldiğini yönündeki uyarılarına rağmen, üretimin sürdürüldüğünü söyleyen Güven, şöyle devam etti: "Son olarak 30 Kasım tarihinde açıklanan tedbir kararlarıyla 'eve misafir kabul etmememiz, sigara içmemiz, camları açıp havalandırmamız gerektiğini, AVM’lerin emrimizde olduğunu, kamuda mesai saatlerinin 10.00-16.00 arası olacağını, hafta sonu tam, hafta içi akşam 21.00’dan sonra sokağa çıkma yasağının uygulanacağını' öğrendik. Günlük vaka sayısı 30 bini aşmışken, hizmet ve üretim durdurulmadan, bu tedbirlerle salgının durdurulması akla ve bilime uygun değildir."

Yayınlanan genelgelerin, kamu kurumlarındaki idarecilerin keyfiyetine bırakıldığını ifade eden Güven, kurumların çoğunda dönüşümlü ve esnek çalışmanın rafa kaldırıldığını, 60 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanların dahi iş yoğunluğu, personel yetersizliği gerekçesiyle çalıştırıldığını söyledi.

'İKTİDAR KORUMAYI SAĞLAMALI'
"İktidar, halka mesafeni koru, maskeni tak, hijyene dikkat et diyerek sorumluluğu üzerinden atmak istiyor" diyen Güven, iktidarın ekonomik ve sosyal korumayı sağlayarak halkın salgından korunmasının mümkün olduğunu söyledi. 

Güven, şu talepleri sıraladı:

- Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında bütün iş kollarında üretime son verilmelidir.
 
- Kamuda yapılan işlemlerde bütün yasal süreler durdurulmalıdır.
 
- 21 gün tam kapanma ve izolasyon sağlanarak, emekçiler sosyal ve ekonomik olarak desteklenmelidir.
 
- Zorunlu olarak hizmete ve üretime devam eden işyerlerinde emekçilere düzenli ve yaygın test yapılmalıdır. 
 
- Çalışırken Kovid-19’a yakalanıyoruz. Kovid-19 İş Kazası sayılarak işlem yapılmalıdır. 
 
- Eğitime ara verildiği süre boyunca 10 yaş altı çocuğu olan ebeveynlere ücretli izin verilmelidir. 
 
- Adliye, Maliye, SGK başta olmak üzere kamuya personel alımı yapılmalıdır."