3 Ekim 2024 Perşembe

Halkevleri'nden bakanlık önünde eylem: Doğu Karadeniz'deki maden ruhsatları iptal edilsin

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde Doğu Karadeniz bölgesindeki tüm maden ruhsatlarının iptal edilmesini isteyen Halkevciler, hazırladıkları dosyayı bakanlığa iletti. 

Reşit Kibar'ın Artvin Cankurtaran'da ağaç kesimine engel olmak isterken silahlı saldırıda katledilmesinin üzerinden bir ay geçti. Kibar'ın katledilmesinin birinci ayında Halkevciler Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önündeydi.

Doğu Karadeniz bölgesindeki tüm maden ruhsatlarının iptal edilmesi talebiyle bakanlık önüne giden Halkevciler, Artvin halkının taleplerini de içeren bir dosyayı bakanlığa teslim etmek istedi. Ancak polis bakanlık önünde açıklama yapılmasına engel oldu. Halkevleri üyelerine polis saldırdı, saldırıda bir kişinin kolu çıktı.

Saldırının ardından Halkevciler, açıklamalarını bakanlığın karşısında yaptı. Halkevciler, şu talepleri sıraladı:
🔹"Silah sahibi ve azmettirici Fikret Merttürk tutuklansın
🔹Cankurtaran, Cerattepe ve tüm Doğu Karadeniz'de yaşam alanlarımızı yağmalayan tüm maden ruhsatları iptal edilmelidir.
🔹Murat Kurum istifa etmelidir.
🔹Cankurtaran ve Karadeniz'deki doğa yağmasının parçası olan tüm kamu görevlileri derhal görevden çekilmeli, doğaya verdikleri tahribat nedeniyle idari ve adli olarak hesap vermelidir.
🔹Yunus Merttürk'e ait şuan faaliyette olmayan Körfez Taşocağına ilişkin Meclis gündemine taşınan iddialarla ilgili Bakanlığınız tarafından açıklama yapılmalıdır. Kamuyu zarara uğratan, görevlerinin gereğini yapmayan kamu görevlileri derhal görevden alınmalı hesap vermelidir."

Halkevciler açıklamanın ardından hazırladıkları dosyayı bakanlığa iletti.