3 Ekim 2024 Perşembe

Zamlarla halk soğuğa ve karanlığa mahkum edildi

Yeni yılın ilk gününde elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara ilişkin açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar, "Tüketiciler soğuğa ve karanlığa mahkum edildi" dedi. Çakar, özelleştirme politikalarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yüksek enerji zamlarının tüketici hakları ve kamu yararına aykırı olduğuna vurgu yaptı, elektrik ve doğalgazdaki yüzde 18 KDV oranının yüzde 1'e indirilmesini istedi.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara ilişkin yazılı açıklama yapan Çakar, "Yeni yılın ilk uygulaması olarak devreye konulan yüksek elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamlarıyla tüketiciler soyulacak, şirketler kazanacak. Tüketicilerin evrensel haklarından olan temel gereksinimlerinin karşılanması hakkı kapsamında; ucuz enerjiye yani ucuz elektrik, ucuz doğalgaz ve ucuz akaryakıta erişim hakkı yüksek enerji zamlarıyla ayaklar altına alınmıştır" dedi.

4 KİŞİLİK AİLENİN ELEKTRİK-DOĞALGAZ FATURASI 825 TL
Elektrik ve doğalgaza yapılan zamla birlikte dört kişilik bir hanenin kışın aylık ortalama elektrik ve doğalgaz tüketim bedelinin 825 TL'ye yükseldiğine işaret eden Çakar, soğuk bölgelerde bu bedelin daha da yüksek olduğunu belirtti.

Yoksul halkın zamlar nedeniyle soğuğa ve karanlığa mahkum edildiğini vurgulayan Çakar, "Yüksek enerji zamları evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırıdır. Bugünkü ekonomik koşullar dikkate alınarak, bilimsel olarak belirlenmiş yoksulluk sınırının altında geliri olan ve hiç geliri olmayan hanelere devlet yardımcı olmalıdır. Örneğin, aylık 230 kilowat saate kadar elektrik tüketen ve yaz aylarında aylık 30 m³'e kadar, kış aylarında ve soğuk mevsimlerde ise aylık 200 m³'e kadar doğalgaz kullanan söz konusu hanelerden herhangi bir elektrik ve doğalgaz ücreti alınmamalıdır. Hiç geliri olmayan hanelerin enerji gereksinimlerinin tamamı ise ücretsiz olmalıdır. Bu ücretler devlet tarafından karşılanmalıdır" önerisinde bulundu.

'KADEMELİ FİYATLANDIRMA İPTAL EDİLSİN'
Kademeli fiyatlandırmanın iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Çakar, "Elektrik ve doğalgazdaki yüzde 18 KDV oranı yüzde 1'e indirilmelidir. Doğalgazdan alınan ÖTV ile elektrikten alınan enerji fonu kaldırılmalıdır" çağrısında bulundu.

Türkiye'nin en yüksek ithalat bedelinin enerji ithalatı olduğunu vurgulayan Çakar, petrolün yüzde 90'ının, doğalgazın yüzde 98'inin, elektriğin yüzde 45-50'ye yakın bölümünün ise ithal doğalgaz ve ithal kömürden üretildiğine dikkat çekti.

2020 yılında enerji ithalatına yaklaşık 29 milyar dolar ödendiği bilgisini paylaşan Çakar, "Dolayısıyla ithalata dayalı enerji politikaları elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ürünlerinin pahalanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, ithalata dayalı enerji politikalarına son verilmelidir" dedi.

'ÖZEL ENERJİ ŞİRKETLERİ KAMULAŞTIRILSIN'
Özelleştirmenin enerji fiyatlarının yükselmesindeki etkisine değinen Çakar şu bilgileri verdi: "Türkiye'de elektriğin yüzde sekseni özel elektrik şirketleri tarafından üretilmektedir. Özel elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin amaçları kar etmek olduğundan elektriğin fiyatı tüketicileri mağdur edecek düzeyde yükseltilmektedir. Aynı şekilde doğalgaz, petrol ve akaryakıt ürünlerinin ithalatı ve dağıtımı da özel şirketlerce yapıldığı için satış fiyatları yükseltilmektedir. Bu bakımdan, tüketicilerin enerjide mağdur edilmemesi için özel enerji şirketleri kamulaştırılmalıdır."

Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ürünlerine yapılan zamların her şeye yansıdığına işaret eden Çakar, "Bu nedenle, özel enerji firmalarının tüketicileri mağdur etmemeleri ve enerjinin girdi olarak malların üretim ve maliyet bedelini yükseltmemesi için enerji politikaları kamu yararına göre değiştirilmelidir" diye belirtti.

Çakar, rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanılması önerisinde bulundu, "Tüketicilerin yeterli ve ucuz enerjiye erişimi, enerjinin üretimi sürecinde insana, çevreye ve doğaya zarar verilmemesi için enerji politikalarının bu yönüyle de tüketici haklarına uygun olması gerekmektedir" diye kaydetti.