2 Ekim 2024 Çarşamba

Yüzbinler Kürdistan'ın dört bir yanında Newroz ateşleri yaktı

Newroz kutlamaları için Kürdistan kentlerinde toplanan yüzbinler Kürt halkının direnişinin kazanacağını haykırdı. Hakkari, Batman, Urfa, Silopi, Elazığ'ın da bulunduğu çok sayıda kentte alanları dolduran Kürt halkı, Newroz ateşlerini yakarak "Dem dema serkeftinê ye - Şimdi kazanma zamanı" dedi.

"Dem dema serkeftinê ye - Şimdi kazanma zamanı" şiarıyla düzenlenen Newroz kutlamalarına Kürt illerinde yüzbinlerce kişi katıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamalarda Kürt halkının mücadelesinin kazanacağı vurgulandı.

URFA NEWROZ'UNDA EMİNE ŞENYAŞAR'IN FOTOĞRAFLARI TAŞINDI
Sabah saatlerinden itibaren Newroz'un kutlanacağı 11 Nisan Stadyumu'nun bulunduğu alana akın eden halk, program başlayana kadar halaylar çekti. Ulusal kıyafetleriyle Newroz kutlamasında bir araya gelen binlerce kişi, "Çerxa şorê" marşını okudu, "Bijî Serok Apo" sloganını attı. HDP flamalarıyla alanı dolduran halk, Urfa Adliyesi önünde 377 gündür Adalet Nöbeti'ni sürdüren Emine Şenyaşar'ın fotoğrafının olduğu lolipoplar taşıdı.

Newroz kutlamasına çok sayıda kitle örgütü ve sendika temsilcisi de katıldı.

Gençlerin çoğunlukta olduğu alanda Newroz ateşi HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın da aralarında olduğu partililer tarafından yakıldı. Newroz ateşi yakılırken, "Bijî Serok Apo", "Kimse güneşimizi karartamaz", "Jin jîyan azadî" sloganları atıldı.

HDP Urfa Milletvekilleri Nusrettin Maçin ve Ömer Öcalan'ın ardından söz alan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Newroz'un tekçiliğe karşı direniş olduğunu söyledi.

'HALK BARİKATLARI YIKACAK'
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş konuşmasına Urfa Adliyesi önünde adalet nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar'ın direnişini selamlayarak başladı. Kemal Kurkut ve Deniz Poyraz'ı anan Beştaş, "Bugün bu alanlarda Newroz milyonlarca kişi tarafından kutlanıyorsa halkın direnişi sayesindedir. Bunu siz kazandınız, halk kazandı, özgürlüğe kavuşana kadar vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Urfa halkının tecridin kaldırılması talebini dillendirdiğini belirten Beştaş, Newroz alanına girişte engellemelerde bulunanlara seslendi, "Hiçbir barikat halkın önüne engel olamaz, halk barikatları yıkacak. Biz genç başladık genç başaracağız diyenlerin partisiyiz. Kazanacağız. Kimse sizlerin önünde duramaz" diye konuştu.

Erdoğan Emir'in sahne aldığı Newroz kutlaması halaylarla sürdü.

BATMAN'DA NEWROZ COŞKUSU
Batman'da günlerdir hazırlıkları süren Newroz kutlamaları için halk Pazaryeri Mahallesi'nde bulunan Newroz alanında bir araya geldi. Onbinlerce kişinin akın ettiği Newroz kutlamalarında rengarenk ulusal kıyafetleriyle halaya duran halk, sarı, kırmızı ve yeşil flamaların yanı sıra, üzerinde "Newroz" yazan dev flamalar taşıdı.

Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllarda Newroz'u kutladığı ses kaygının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

ALAN HINCA HINÇ DOLDU
Newroz ateşinin tutuşturulmasının ardından onbinler özgürlük halayına durdu. Alanın hınca hınç dolması nedeniyle çok sayıda kişi alana giremedi.

BAŞARAN: MECALLERİ KALMADI DİYENLERE HALKIN YANITI
Coşkunun dinmediği mitingde söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Mecalleri kalmadı" diyen Erdoğan'a Batman halkının Newroz alanını hınca hınç doldurarak yanıt verdiğini vurguladı. 

Kürt halkının 50 yıllık mücadele tarihinde sürekli katliam, tutuklama ve sürgünler ile karşı karşıya kaldığını ancak hiçbir zaman geri adım atmadığını vurgulayan Başaran, faili meçhuller kenti olarak tanımladığı Batman'da halkın alanları hiç boş bırakmadığını söyledi.

ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK TALEBİ
Newrozlara akan milyonların PKK lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük talebini haykırdığını dile getiren Başaran, "Bu halkın talebine kimse kulak tıkayamaz. Ortadoğu'da süreklileşen ve şuan dünyaya yayılan savaş halinin sona ermesi Öcalan'ın fikirleriyle sağlanır. Bunun için Öcalan'ın derhal özgürlüğüne kavuşması gerekiyor" çağrısı yaptı.

Başaran'ın konuşması sık sık "Bijî serok Apo" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganlarıyla kesildi.

BUCAK: ALANI DOLDURAN ONBİNLER SALDIRILARA YANIT VERDİ
Alanı dolduran onbinlerce kişinin saldırılara büyük bir cevap verdiğini belirten KDP-Bakur Eş Genel Başkanı Sertaç Bucak, dört parça Kürdistan ve Kürtlerin bulunduğu her alanda Newroz'un büyük bir coşkuyla kutlandığını söyledi.

HDP Milletvekili Garo Paylan'ın da konuşma yaptığı Newroz mitinginin ardından Batman halkı Hilal Mahallesi'ne doğru sloganlarla yürüyüş yaptı. Sokaklarda Newroz ateşleri yakan halka polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Gençler polisin saldırısına taşlarla karşılık verdi.

HAKKARİ'DE SÜMBÜL DAĞI'NIN ETEKLERİNDE NEWROZ
Kent merkezinden 5 kilometre uzaklıkta bulunan Sümbül Dağı eteklerindeki otogar alanında halk soğuk havaya rağmen ulusal kıyafetleriyle toplandı. Halaylarla başlayan Newroz kutlamasında tutsak edilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in mesajı okundu.

'HALK DEHAKLARI YENECEK'
Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, Newroz Tertip Komitesi Başkanı Kadir Şahin'in ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir söz aldı. Kürt gençlerine yönelik katliamlara değinen Özdemir, "Dehaklar bitmedi ama hiçbir zaman da halklar Dehak'lara boyun eğmedi ve diz çökmedi. Dehakları yeneceğiz" dedi.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut'un konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı.

LEYLA GÜVEN: BULUNDUĞUMUZ HER ALANDA DİRENECEĞİZ
Newroz kutlamasında Elazığ Hapishanesi'nde tutsak edilen DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in mesajı okundu. PKK lideri Abdullah Öcalan şahsında halka uygulanan tecridin bütün hapishanelere yayıldığını belirten Güven, "Biz Kürt kadınları olarak diyoruz ki Bakur, Başûr, Rojhilat ve Rojava'da birlik, beraberlik, ulusal ittifakımızı oluşturarak yeni bir yüzyıla adım atacağız. Emektar halkımıza sözümüzdür; destansı mücadelemizi referans alarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz" dedi.

'SOSYALİST DÜNYA, DEMOKRATİK ORTADOĞU'
Sosyalist bir dünya, demokratik bir Ortadoğu ve özgür bir toplum için mücadele ettiklerini vurgulayan Güven, "Bunu özgücümüzle yaşamın her alanında gökkuşağı renkleriyle direnişe duran, 8 Mart ile Newroz bayramı arasında bedenini ateşten köprü yapan kadınlar ve onurlu barış için hiçbir zaman alanları terk etmeyen cefakar annelerimizin öncülüğünde yapacağız" diye belirtti.

'HİÇBİR DÜZEN PARTİSİNİN ÇEPERİNDE DURMAK ZORUNDA DEĞİLİZ'
Hapishanelerdeki politik tutsakların çağrısına yer veren Güven, "Ne AKP-MHP faşist iktidarının ne de CHP ve dostlarının halkımızın umutlarını çalmasına izin vermeyeceğiz. Açık ve net belirtiyoruz ki halkımıza yaşatılan acılar bu kadar taze iken hiçbir düzen partisinin yanında, çeperinde durmak zorunda değiliz" diye vurguladı.

Kürt halkının çaresiz olmadığına, çarenin halkın destansı direnişi ve özgücü olduğuna dikkati çeken Güven, dünyanın her yerinde direnen halkların Newroz bayramını kutladı.

Kutlama, sanatçı Kasım Taşdoğan'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

DİYARBAKIR'IN İLÇELERİNDE NEWROZ COŞKUSU
Diyarbakır'da milyonların katılacağı Newroz kutlaması öncesinde ilçelerde kutlamalar yapıldı. Silvan, Ergani ve Çınar ilçelerinde binlerce kişinin katılımıyla kutlamalar yapıldı.

Silvan'da Newroz kutlamalarının adresi Azizoğlu Meydanı oldu. Kutlamaların yapıldığı alan polis ablukasına alınmasına rağmen binlerce kişi Newroz alanına aktı. Miting alanı HDP ve DBP bayraklarıyla donatıldı.

HDP Milletvekili Remziye Tosun ve halk tarafından yakılan Newroz ateşinin ardından konuşma yapan yerine kayyum atanan Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak, "Kayyımlar eliyle halkımızın iradesi, dili ve kültürü yok edilmek istendi. Kürtlerin tarihine baksınlar; asla boyun eğmeyiz. Mücadelemiz her alanda olacak" dedi. 

Kar yağışına aldırış etmeyen kitle, şarkılar eşliğinde halaya durdu. Polis, Agirî'nin seslendirdiği şarkılara müdahale ederek engellemeye çalıştı. Agirî, "Şarkılarımızı yasaklayamazlar, biz her zaman şarkılarımızı söylemeye devam edeceğiz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Kutlamaya katılan 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ERGANİ NEWROZ'UNA POLİS SALDIRDI
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde otogar yanında yapılan Newroz kutlaması için bir araya gelen halka polis saldırdı. Polis 15 yaşın altındaki kişilerin Newroz alanına alınmayacağını söyledi. Saldırının ardından halk ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Polis saldırısının ardından parti binası önünde toplanan halka seslenen HDP Milletvekili Dersim Dağ, gençlerin coşku ve sevinçle alanı doldurmasına polisin tahammül edemediğini söyledi. Dağ, "Yarın milyonlarca genç duruşuyla, coşkusuyla, sevinciyle bugün gençlere yapılanların karşılığını Amed Newrozu'nda verecek. Tüm Ergani gençlerini ve halkını yarın Amed Newroz'una davet ediyoruz. Kimsenin Newroz ateşini söndüremeyeceği mesajını verelim" çağrısı yaptı.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde de Newroz kutlaması yapılarak tecrit politikalarına son verilmesi için mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

ŞIRNAK'TA NEWROZ ALANI SARI, KIRMIZI, YEŞİLE BOYANDI
Şırnak'ın Silopi ilçesinde Newroz alanında gerçekleştirilecek kutlamaya gelişler, sabahın erken saatlerinde başladı. Ulusal kıyafetleri ve sarı, kırmızı, yeşil renklerle alana ilk gelen kadınlar oldu. Barış anneleri de mitinge beyaz tülbentleriyle katıldı. Newroz alanını dolduran binlerce kişi, şarkılarla halaya durdu. Kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olduğu Newroz kutlamasında "Bijî berxwedanan zindanan" sloganı atıldı, çerxa şoreşê marşı okundu.

Yüzbini aşkın kişinin katıldığı Newroz'da, Öcalan'a özgürlük talebi yükseltildi.

HDP Şırnak milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz ve Nuran İmir'in konuşmalarının ardından Newroz ateşi Barış Anneleri ve HDP'li vekiller tarafından yakıldı.

Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti, "O cezaevlerinin kapılarını kırıp, özgürleştireceğiz" dedi. Özgüneş, "Biz kazanacağız, onlar kaybedecekler" diyerek, sözlerini noktaladı.

Mitingin ardından çerxa şoreşê marşıyla yürüyüşe geçen halk, bir süre sonra eylemlerini sona erdirdi.

SERHAT'TA NEWROZ: BİR GİDER BİN GELİRİZ
Ağrı Doğubayazıt'ta halk belediye binası açık otopark alanında Newrozu kutladı. Kar ve soğuk havaya rağmen alanı dolduran Doğubayazıtlılara seslenen HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, "Kürt sorunu yoktur diyenler gelip Doğubayazıt halkına baksınlar" dedi. İktidarın Kürtlerin mücadelesini bitirmek için sistematik olarak saldırdığını söyleyen Koç, tutsak yoldaşları ve Kürt halkının mücadelesinin saldırılarla engellenemeyeceğini vurguladı.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de zulme karşı baş eğmeyen Kürt halkının direnişine değindi, "Direnerek bu günlere geldik. Onlar gidecek biz kalacağız ve özgür Kürtlerle ve özgür yaşamı inşa edeceğiz. Bunu halkımızla başaracağız. Biz bir gider binler geliriz, bunu sakın unutmasınlar" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Doğubayazıtlılar Newroz ateşini yaktı.

BİTLİS'te HALKLARIN DİRENİŞ BAYRAMINDA BİNLER BULUŞTU
Newroz Bitlis'te de Tatvan Fuar alanında kutlandı. Yoğun polis ablukasına rağmen Newroz'a binlerce kişi katıldı. Saygı duruşunun ardından Tevgera Jinên Azad (TJA) adına konuşan Zekiye İlbasan konuştu. Newroz'un sadece baharın gelişi olmadığını, halkların direniş bayramı olduğunu söyleyen İlbasan, Diyarbakır'da 11 kadının tutuklandığını hatırlattı, "Kadınların mücadelesinden korkuyorlar, çünkü biliyorlar ki kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz" dedi. İlbasan, Newroz'un Öcalan'ın özgürlüğüne vesile olacağını belirterek, "Sayın Öcalan özgürleşmedikçe ne Türkiye'ye ne Ortadoğu'ya onurlu bir yaşam gelmeyecek" diye konuştu. İlbasan, hasta tutsakların serbest bırakılması talebini dile getirdi.

HDP milletvekilleri Mahmut Celadet Gaydalı ve Necdet İpekyüz'ün konuşmalarının ardından Newroz ateşi yakıldı, halk halaya durdu.

ELAZIĞ'DA YASAĞA RAĞMEN NEWROZ KUTLANDI
Elazığ'da İstasyon Meydanı'nda yapılmak istenen Newroz kutlanmasına izin verilmemesi üzerine HDP binası önünde bir araya gelen halk, halay çekti, Newroz ateşi yaktı.

"Demirci Kawa'dan çağdaş Kawalara Newroz ateşi sönmedi" yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık "Bijî Newroz", "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Newroz pîroz be" sloganları atıldı. Eyleme ESP üyeleri de katıldı.

HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, yasağa tepki göstererek, "Geçmişte Kawalar nasıl direndiyse bugün de direnmeye devam edecek. Valilik engellemesini kabul etmiyoruz ve baskılara karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Newroz'un barış, kardeşlik, isyan, eşitlik ve zulme karşı çıkmak olduğunu vurguladı, "Bugün Kürdistan'da, Ortadoğu'da Mazlumların isyanı ve itirazı için Newroz ateşi yanıyor. Newroz sadece Kürtlerin değil, bütün Ortadoğu halkının bayramıdır. Engellemeler ile Newroz aşkımızı yok edeceğinizi zannediyorsanız büyük yanılıyorsunuz" diye konuştu. Koçyiğit, Kürt halkının katliamlara rağmen bugün milyonlar olup sokakları doldurduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından açıklamaya katılanlar, zılgıt ve alkışlar eşliğinde uzun bir süre Newroz halayına durdu.

BİNGÖL'DE NEWROZ ALANI DAR GELDİ
Bingöl merkezde soğuk havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla coşkulu bir Newroz kutlaması yapıldı. Sabahın erken saatlerinde Hastane Caddesi'nde bir araya gelen halk sloganlar attı, halay çekti.

Kutlamalarda konuşan HDP Urfa Milletvekili Nimettullah Erdoğmuş, Kürt halkının kültürsüz bir yaşamı asla kabul etmeyeceğine vurguladı, "Dilimiz ve inancımız özgür olsun diyoruz. Kültürümüz de özgür olsun, kardeşçe birlikte omuz omuza bir hayat sürdürelim" dedi.

Barış anneleri ve HDP'liler Newroz ateşini yakarak, "Bijî serok Apo" sloganını attı. Alanın kitleye dar gelmesi nedeniyle gençler, duvarlara çıkarak, Newroz coşkusuna ortak oldu.

ADIYAMAN
Adıyaman'da Mimar Sinan Mahallesi'nde bulunan Newroz meydanında buluşan halk, sabah erken saatlerde meydana çıkan yolları trafiğe kapatarak yürüyüş düzenledi. Kutlamanın yapıldığı alana 21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır Newroz'unda polisler tarafından katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un fotoğrafının yer aldığı, "Çağdaş Kawa Kemal Kurkut ölümsüzdür" pankartı asıldı. Polis pankarta izin verilmeyeceğini söylerken, kitle, pankartı alana soktu.

Saygı duruşunun ardından başlayan kutlamada Newroz ateşi kadınlar tarafından zılgıtlar eşliğinde yakıldı. ESP üyelerinin de katıldığı Newroz kutlamasında, ESP mesajı okundu.

HDP Milletvekili Hüda Kaya'nın konuşma yaptığı kutlamada sık sık "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.

MALATYA
Malatya'daki Newroz kutlamaları Emeksiz Bulvarı Saat Kulesi Meydanı'nda yapıldı. Halayların çekildiği Newroz alanında sık sık "Biji Newroz", "Biji berxwedana zindanan", "Jin jiyan azadi", "Biji serok Apo" sloganları atıldı. Karanfiller ile sarılı Kemal Kurkut'un fotoğrafı, "Çağdaş Kawa Kemal Kurkut ölümsüzdür", "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Hasta tutsaklar onurumuzdur" pankartları alana asılırken yeşil sarı kırmızı flamalar taşındı. Newroz'a HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, EMEP, ESP, Halkevleri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve kitle örgütü katıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz, Kemal Kurkut'a atfedildi.

ESP İL ÖRGÜTÜNÜN MESAJI OKUNDU
Malatya Newroz kutlamasında ESP Malatya İl Örgütü'nün mesajı okundu. Kürt halkının diriliş, isyan ve özgürlüğünün sembolü Newroz ateşlerinin ülkemizin dört bir yanında tutuşturulduğu belirtilen mesajda, "Newroz, sadece Kürt halkımızın değil tüm Ortadoğu halklarının, ezilen tüm halkların ve toplumsal katmanların mücadelesinde bir esin kaynağı olmaya devam ediyor" denildi.

Türk devletinin sömürgeci, inkar ve imha politikalarına işaret edilen ESP mesajında, Rojava'ya yönelik işgal saldırılarına da değinildi. Gözaltı, tutuklama saldırıları, hapishanelerdeki tecrit politikalarına da işaret edilen mesajda, "Fakat tıpkı binlerce yıl önce Kawa’nın yaptığı gibi bu zulüm ve sömürü düzenine boyun eğmeyen, demirci Kawa’nın yaktığı meşaleyi taşıyanlar da var. Bütün baskılara rağmen ulusal özgürlük taleplerini haykıran, diz çökmeyen Kürt halkımız; sermaye düzenine ve saltanatına karşı grev, işgal ve direnişlerle kafa tutan işçiler ve emekçiler; 8 Mart alanlarını dolduran kadınlar… Devrimciler, yurtseverler, komünistler… Kısacası dövüşenler de var bu havalarda" ifadelerine yer verildi.

Ezilenlere ekmek, adalet ve özgürlük için birleşme çağrısı yapan ESP Malatya İl örgütünün mesajında, "Şimdi kazanma zamanı" diye vurgulandı.

Kutlama Newroz ateşinin yakılmasının ardından sloganlar ve Koma Çiya'nın kilamları eşliğinde sona erdi.

MARAŞ
Maraş'ın Elbistan ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde halk Newroz kutlaması için bir araya geldi. "Şimdi kazanma zamanı" pankartları polis tarafından "PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı yer alıyor" gerekçesiyle alana alınmadı. 

Kar yağışına rağmen alanda bir araya gelen halka seslenen HDP Milletvekili Zeynel Özen, tutsak edilen Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş'ı selamladı, Newrozlarını kutladı.

HDP'ye yönelik kapatma davası ve Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına değinen Özen, "Tek kişi de kalsak yine de direnmeye devam edeceğiz. Partimize sahip çıkacağız" dedi.

Newroz ateşinin yakılmasının ardından halay çekildi, "HDP halktır halk burada", "Kahrolsun faşizm" sloganları atıldı.

MARDİN
Mardin'in Derik ve Savur ilçesinde bir araya gelen halk, bir kez daha Öcalan'ın özgürlüğünü haykırırken, Kürtleri inkar edenlerin yenileceği mesajı verildi. Bu yıl "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının Mardin'deki adresi Derik ilçesi oldu. Kutlamalar için sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar Newroz alanına gelmeye başladı. Bariyerlerle çevrilen Newroz alanına girmek için bekleyen yurttaşların ulusal kıyafetleri ve yanlarında getirdikleri sarı, kırmızı, flamalar alanı renk cümbüşüne çevirdi.

Alana girişin başlaması ile beraber yurttaşlar halaya dururken, sık sık "Bijî Seroo Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı. Gençler ve kadınların yoğunlukta olduğu alanda kitle sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde halay çekti. Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında tertip komitesinin ardından HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu konuştu. Ardından HDP Milletvekilleri Pero Dündar ve Ebru Günay'ın da olduğu heyet halkı selamları. 

'BASKILARA RAĞMEN HALK BURADA'
HDP önceki dönem Milletvekili Çağlar Demirel halka hitap etti. Aysel Tuğluk'un selamını halklara ileten Demirel'i kitle "Bijî berxwedana zindanan" sloganları ile karşıladı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi "Bijî berxwedana zindanan" "Bijî Serok Apo" sloganları ile yakıldı. Kitle ateşin etrafında halaylar çekip, fotoğraf çektirdi.

AHMET TÜRK: MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ
Kutlama Umut Botan'ın şarklıları ile devam etti. Müziğin ardından Kürt siyasetçi Ahmet Türk konuştu. Kürtlerin özgürlük için çok bedel verdiğini dile getiren Türk, "Biliyoruz, mücadele bedelsiz olmuyor. Bu nedenle mücadelemizi, irademizi, duruşumuzu net şekilde belirlememiz gerekiyor. Bu devlet, bu zulümkar hükümet kendi işini yapıyor. Biz de özgürlük için mücadelemizi büyütmeliyiz" dedi. Türk, "Kürt siyasetini inkar edenler gidecekler. Yenilecekler. İnanıyorum ki; çalışmamızı gün gün büyüyeceğiz" dedi.

DÜNDAR: ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI
HDP'li Pero Dündar, Newroz'un bu yıl Kürtler için iradelerini beyan ettikleri bir Newroz olduğunu söyledi. Dündar, "Bugün ağır bit tecrit var cezaevlerinde. En ağır tecrit İmralı'da Sayın Öcalan'ın üzerindedir. Hem tecrit uyguluyorlar hem de Kürt sorununu çözeceklerini söylüyorlar. Bizi kandıramazlar. Öcalan'ın mesajı ile süreç başlamıştı. Çözüm süreci devam ediyordu. Ancak bu iktidarın işine gelmedi. Bu iktidar bir günde Dolmabahce Mutabakatı'nı yok saydı. Çözüm sürecini yok saydı. Çözüm süreci yoksa biz de söylüyoruz; Tecrit sona erdirilmeden, Öcalan özgür kalmadan bu sorunu çözemezsiniz. Ortadoğu ve Kürt sorununu çözmek için Öcalan özgür olmalı" diye belirtti.

Konuşmaların ardından kutlama çalınan şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

SAVUR
"Dem dema Serkiftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla birçok merkezde kutlanan Newroz'un adreslerinden biri de Savur ilçesine bağlı Sürgücü (Ewêna) Mahallesi oldu oldu. Halk Newroz'u kutlama saatinden çok önce alana giriş yaptı. Binlerce kişi alana "Li Mêrdîn Bagoke" ve "Bêrîtan" şarkılarını söyleyerek giriş yaptı. Alanda toplanan halk, "Biji Serok Apo", "Be Serok jiyan na be","Newroz piroz be" sloganlarıyla halaylar çekti.

Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlaması saygı duruşuyla başladı. Kutlamaların başlamasının ardından Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü konuştu. Newroz'un yasaklanamayacağını söyleyen Öncü, Kürtlerin yasaklarla engellenemeyeceğini belirtti.

Yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir de, Newroz'un baharın müjdeleyicisi diktatörlere ve zulümkarlara karşı mücadele günü olduğunu söyledi. Demir, AKP-MHP iktidarının PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uyguladığı tecridin tüm tutsaklara uyguladığını belirterek, iktidarın hasta tutukluları ölüme terk ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Ewêna Newrozu'nun ateşi yakıldı. Newroz ateşin etrafında çekilen halaylarla devam ediyor.