2 Ekim 2024 Çarşamba

Yüzbinler İstanbul Newrozu'nda haykırdı: Biz kazanacağız

İstanbul'da yüzbinler Yenikapı Newroz miting alanına aktı. Dondurucu soğuğa rağmen sabahın erken saatlerinde gelen ve program bittiği halde saatlerce alanı terk etmeyen yüzbinlerin coşkusu göz doldurdu. Siyasi tutsakların selamlandığı kutlamada, tecridin derhal sonlandırılması istenirken, faşist iktidara "Kazanacağız" mesajı verildi. 

İstanbul'un birçok kentinden yüzbinlerce kişi Yenikapı Newroz alanında buluştu. Halaylara duran yüzbinler sloganlarıyla kazanacağını haykırdı. Newroz alanı, "Dem dema serkeftinê ye - Şimdi kazanma zamanı", "Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı - Em ê bi hev re biquberinin dem dema jinan e" ve "Jin jiyan azadi" yazılı pankartlarının asıldığı alan HDP bayrakları ve "Dem dema serkeftinê ye - Şimdi kazanma zamanı" flamalarıyla donatıldı.

Dondurucu soğuğa, fırtınaya rağmen sabahın erken saatlerinde kitle alana akın etmeye başladı. Ulusal kıyafetlerin hakim olduğu Newroz; yeşil, kırmızı, sarı renklerine boyandı.

BMG MARMARAY YENİKAPI İSTASYONUNDA BULUŞTU
Birleşik Mücadele Güçleri, Halkların Demokratik Kongresi, Halkların Demokratik Partisi, Dev Yapı-İş, İnşaat-İş'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum Yenikapı Marmaray istasyonunda buluştu. Yürüyüşün başlamasını bekleyen kitle halaya durdu.

KAĞIT İŞÇİLERİ İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI
"Newroz piroz be. Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği" yazılı pankart açan inşaat işçileri sık sık, "İnşaat işçisi köle değildir", "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği" sloganlarını yükseltti. Ardından "Emekçiler Newroz'da. Şimdi kazanma zamanı" yazılı ana pankartla birlikte sloganlarla miting alanına işçi ve emekçiler yürüdü. O sırada çalışan katı atık toplayıcıları çekçekleriyle pankartların önünde yürüyüşe katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de yer aldığı yürüyüş sırasında "Newroz piroz be" sloganları yükseldi. 

BMG: YAŞASIN BİRLEŞİK MÜCADELEMİZ
Birleşik Mücadele Güçleri de "Birliğe mücadeleye çağrıdır" yazılı pankartla uzun süre bekleyişini sürdürdü. Polisin kitleyi yürütmeye çalışmasına karşı alanda bekleyeceğini istedikleri zaman yürüyüşe geçeceğini söyleyen BMG bileşenleri, "Yaşasın birleşik mücadelemiz" sloganını attı. Bir süre sonra yürüyüşe geçen BMG, yürüyüş sırasında halka yönelik konuşmalarla örgütlü mücadeleye, birlikte mücadele yürütmeye çağrı yaptı.

İstanbul'un birçok noktasından gelenler farklı yürüyüş kollarından alana akın etti. Yürüş sırasında sarı, kırmızı, yeşil flamalar göz doldururken sık sık atılan sloganlarla tutsaklar selamlandı, tecridin son bulması istendi. Öte yandan ulusal kıyafetler ve şal û şepik dikkat çekti. Alanı sloganlarıyla inleten yüzbinler, davul ve zurna eşliğinde halaya durdu.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) alana "Umuda, direnişe kelepçe vurulamaz bu bahar bizim olacak" yazılı pankartla girdi. Sosyalist gençler, "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm", "Newroz piroz be" sloganlarını attı.

ADALARDAN TEKNEYLE MİTİNG ALANINA GİDİLDİ
HDP'nin Adalardan tekne kaldırarak Yenikapı miting alanına gitmek istedi. Kadıköy'e uğrayarak burada bekleyen kitleyi alan teknede halaylar çekildi. Tekne Yenikapı miting alanına ulaşamadan sahil güvenlik tarafından öne kesildi, miting alanına gitmelerine izin verilmedi. Denizin ortasında teknenin önünü kesen sahil güvenlik HDP'lilerin tepkileri üzerine geri çekilmek zorunda kaldı. Adalardan tekneyle yola çıkan HDP'liler Yenikapı'daki miting alanına ulaştı.

7'den 77'ye alanı dolduran kitlenin coşkusu soğuk havayı hissettirmedi. 2021 Newrozu'na göre daha kitlesel ve coşkulu geçen kutlamada Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), SODAP, SYKP, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Mücadele Birliği, Partizan, Yeşil Sol Parti, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Devrimci Parti, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Halkevleri, Kaldıraç, Birleşik İşçi Zemini (BİZ), İnşaat-İş, DİSK/Dev Yapı-İş, Suruç Aileleri İnisiyatifi, 10 Ekim Aileleri Derneği, TÖP, ESOF, KÖZ, SEP, İDP, DÖB,  Dev-Güç, Barış Anneleri'nin de olduğu çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü yer aldı.

ATILIM GAZETESİ DAĞITILDI
Alanda ayrıca "Şimdi Kazanma Zamanı. Dem dema serkeftinê ye" manşetli sosyalist yayın Atılım gazetesi de dağıtıldı. 

Siyasi tutsaklara özgürlük talebinin yükseldiği kutlamada; işçi, emekçi ve ezilenlerin birleşik mücadelesiyle 2022'nin Ortadoğu halkları için kazanma zamanı olduğu belirtildi.

Kutlama, devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Hep bir ağızdan Çerxa Şoreşe marşı okundu. Daha sonra barış anneleri 2022 Newroz ateşini zılgıtlarla, alkışlarla ve sloganlarla yaktı. 

'BİRLEŞİK MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ'
Tertip komitesinin açılış konuşmasının ardından Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına Mürüvvet Küçük söz aldı. Mazlumların, Zekiyelerin, Rahşanların, Kemal Kurtuların adanmışlığı, baş eğmezliği ile Newroz'u selamladığını söyleyen Küçük, Newroz'un her türlü zorbalığa karşı bir isyan olduğunu kaydetti.  "Kavga deneyimlerinin, hesap sorma bilincinin ve özgürlük arayışlarının harladığı isyan ateşidir Newroz" ifadelerini kullanan Küçük, Newroz'un ezilenlere faşist düzeni alaşağı etmek adına bir çağrı olduğunu kaydetti. Küçük, "Fabrikalardan yükselen işçi sınıfının gür sesi 8 Mart'ta kadınların direnciyle buluştu. Şimdi bayrağı Newroz'da daha yukarı çekeceğiz! Faşist düzene mahkum değiliz, halkın gerçek iktidarını kurmaktan başka yolumuz yoktur" diyerek, Newroz'dan 1 Mayıs'a, Kürt halkının, işçilerin, kadınların, gençlerin, ezilen kimliklerin birleşik mücadelesini örgütleyeceklerini belirtti.

Küçük'ün ardından Grup Vardiya sahne aldı. İstanbul Newrozuna katılan halk Vardiya'nın ezgileriyle halaya durdu. 

SANCAR: ŞİMDİ KAZANMA ZAMANIDIR 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da alana sloganlarla ve alkışlarla giriş yaptı. Siyasi gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar; zulme, zorbalığa, soyguna, sömürüye, talana ve ranta karşı bütün ezilenleri, yoksulları, ötekileştirilen hakları, emekçileri birleştirme mücadelesinin büyüyerek devam ettiğini söyledi. 

İktidarın halk düşmanı savaş politikalarına tepki gösteren Sancar, tutsak siyasetçileri selamladı. İstanbul'da bulunan ortak iradenin bu ülkenin yeniden inşasının müjdesini verdiğini söyleyen Sancar, "Kadının kadın mücadelesinin moru, ekolojistlerin yeşili, sosyalistlerin kızılı, Kürtlerin 'kesk û sor û zer'i bir araya gelmiştir. İşte bu güç birliği, bu demokrasi ittifakı bu ülkede çözümün tek adresidir. Ne mevcut sistem ne de bu sistemi makyajla değiştirme vaadinde bulunanlar bu ülkenin sorunlarını çözebilirler. Hayır! Onlar çözemeyecekler, bu yoksulluğu, talanı, yalanı, kanı alt edecek olan işte bu birleşik iradedir" ifadelerini kullandı. Halkların baharının geldiğini söyleyen Sancar, Biz güç oldukça onlar hiç olacak. Biz birleştikçe onlar darmadağın olacak. Bu inançla Newroz ateşinin etrafında kenetleniyoruz. Ülkeye demokrasi, barış, adalet ve özgürlük getirmek için Newroz ateşini büyütüyoruz. Şimdi kazanma zamanıdır. Dem dema serkeftinê ye. Newroz pîroz be. Şimdi kazanma zamanıdır. Riya we vekirî be" dedi. 

BAYINDIR: TÜRKİYE'NİN ÖZGÜRLÜĞÜ OLACAK
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır Kürtçe konuştu. İstanbul Newrozundan Kürt halkını selamlayan Bayındır, yarın da Newroz ateşinin Diyarbakır'da yanacağını söyledi. Newroz alanını işaret eden Bayındır, "Bu alan Türkiye'nin özgürlüğü olacak, özgürlüğün ve demokrasinin yolu açacak. Newroz kutlu olsun" diye konuştu. 

Ardından siyasi parti temsilcileri de kitleyi selamlayarak Newrozlarını kutladı. 

TÜMÜKLÜ: TESLİM OLMAYANLARIN NEWROZUZUNU SELAMLIYORUM
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Sömürgeci savaşa, faşist teröre teslim olmayanlar, Newroz'unuzu selamlıyorum, yaşasın Newroz, bijî azadî, Newroz pîroz be" dedi. 

AKDAĞ: ZAFERE BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ
SODAP Eş Sözcüsü Sevtap Akdağ, "Devrimci Kawa'nın kızları, oğulları, yoldaşları. Zemheriyi bahar günlerine çeviren Kürt halkı, emekçiler, kadınlar. Birlikte başardık, zafere birlikte yürüyeceğiz. Newroz pîroz be" ifadelerini kullandı. 

UĞUR: YAŞASIN DEVRİM, YAŞASIN SOSYALİZM
SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, "İki bin yıldan beri bu özgürlük düşü için Kawa'nın peşinden gidenler helal olsun size, aşk olsun, kutlu olsun. Hep beraber kurtulacağız. Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm, bijî Newroz" dedi. 

AKIN: BU KÖTÜLÜKLERİ BİRLİKTE KOVALAYACAĞIZ
Yeşil ve Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, "Birlikteyiz, bu kötülükleri birlikte kovalayacağız" diye konuştu. 

AKDENİZ: HALKLAR KAZANACAK
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de sırtını bir avuç zengine, savaş rantçısına dayayanları işçiler, emekçiler ve ezilenler halkların alaşağı edeceğini kaydetti. Akdeniz, "Birlikte kazanacağız, halk kazanacak, halklar kazanacak" dedi.

BAŞ: MUTLAKA KAZANACAĞIZ
TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise halkları bir birine düşman ederek savaş politikalarıyla iktidarın koltuğunu korumaya çalıştığını belirtti. Buna karşın halkların "asla teslim olmayacağız" diyerek mücadele ettiğini söyleyen Baş, "Sonuna kadar, zafere kadar beraberiz. Mutlaka kazanacağız" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından Xero Abbas, Koma Sorjiyan sahne aldı. Programın bitmesine kitle saatlerce alandan ayrılmadı, halaylara devam etti. 

Öte yandan polis alandan ayrılan kitleyi taciz etti. Çıkış noktalarını teke düşüren  polis aynı zamanda da çıkış alanını daralttı. Çıkış noktasına yığılma olurken kitle tepkisini sloganlarla gösterdi. Polis bir süre sonra barikatları açarken, ikinci bir çıkış yeri de açmak zorunda kaldı. 

Miting alanında son kalan kitleyi ise polis ablukaya aldı. Basın emekçilerini ve tertip komitesini zorla alandan çıkararak uzaklaştıran polis, 81 kişiyi gözaltına aldı.