3 Ekim 2024 Perşembe

'Yunanistan'da tutuklanan Albayrak ve Şahin serbest bırakılsın'

Yunanistan Eylem Birliği Platformu Türkiye-Kürdistan, siyasi mülteciler Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin’in Yunanistan’a sığınmak için Midilli Adası’na gelen Türkiyeli iki avukata yardımcı oldukları için tutuklanmalarına tepki gösterdi, “Mültecilerle dayanışmak suç değildir” dedi.

Yunanistan Eylem Birliği Platformu Türkiye-Kürdistan, siyasi mülteciler Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in Yunanistan'a sığınmak için Midilli Adası'na gelen Türkiyeli iki avukata yardımcı oldukları için tutuklanmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Platform adına açıklama yapan Çağdaş Küçükbattal, "Bu arkadaşlarımız uzun süredir Yunanistan'da siyasi mülteci konumunda olup birlikte mücadele ettiğimiz yoldaşlarımızdır" diye konuştu.

Gözaltındaki iki devrimciye ilişkin şunları söyledi: "Faşist Türk devletinin işçi-emekçilere ve Kürt halkına uyguladığı faşist politikalara karşı Ezilenlerin Sosyalist Partisi bünyesinde demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürüten bu yoldaşlarımız çeşitli dönemlerde gözaltı, tutuklama ve işkence saldırılarına maruz kaldılar. Türkiye'de politik faaliyetleri engellenen, can güvenlikleri ortadan kalkan ve ağır hapis cezalarıyla karşı karşıya kalan yoldaşlarımız Yunanistan'da siyasi sığınmacı olmak zorunda kaldılar. Türkiye dışında olmak onları mücadeleden alıkoymadı, Yunan devletinin mülteci düşmanı politikalarına karşı mücadeleye ve mültecilerle dayanışma içinde olmaya devam ettiler."

'MÜLTECİLER İLE DAYANIŞMAK SUÇ DEĞİLDİR'
İki devrimcinin, Türkiye'den tanıdıkları iki avukat arkadaşlarına yardımcı olmaya çalışırken tutuklandıklarının altını çizen Küçükbattal, "Yoldaşlarımızın yardımcı olmaya çalıştığı iki avukat arkadaşımız, benzer şekilde, Türkiye'de can güvenlikleri olmayan, politik faaliyetleri ve mesleklerini yapma şartları ortadan kalkan ve bu nedenle Yunanistan'a sığınmaya çalışan kişilerdir. Faşist Türk devletinin gözaltı, tutuklama, fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kalmışlardır" dedi.

Albayrak ve Şahin'in siyasi sığınma amacıyla adaya gelen iki avukatın yasadışı bir şekilde geri gönderilme riski olması nedeniyle insani bir dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Küçükbattal, şöyle konuştu: "Mülteci düşmanı politikalara karşı dayanışmayı büyütmek siyasi ve insani sorumluğumuzdur. Yunan devletini bu mülteci düşmanı uygulamalardan ve faşist Türk devletinin suçlarına ortak olmaktan vazgeçmeye çağırıyor, yoldaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürüten kişi ve örgütleri, yoldaşlarımız ve tüm mülteciler için dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz."