2 Ekim 2024 Çarşamba

Yunan mahkemesinden tarihi karar: Aşırı sağcı Altın Şafak suç örgütüdür

Yunan mahkemesi, bugün görülen karar duruşmasında aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin ırkçı neo-nazi liderlerini suçlu buldu. Başkent Atina'da çatışmalar yaşandı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da antifaşist rapçi Pavlaos Fitsas'ın katledilmesine ilişkin 2015'te Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos ve partinin milletvekilleri ile üyelerinden oluşan 68 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. 5 yıldır süren davada Atina Ağır Ceza Mahkemesi, Altın Şafak'ın suç örgütü olduğuna hükmetti.

MAHKEMEDEN ÖNCE BAŞKENTTE HAYAT DURDU
Yunanistan'da son yılların en önemli davası olarak görülen duruşma öncesi, başkent Atina'da adeta hayat durdu. Atina Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu Alexandras Caddesi'nde ülkenin en büyük işçi sendikaları, sol-sosyalist siyasi partiler, sanatçılar, anarşistler, yazarlar, gazeteciler, hukukçular sabah saatlerinden itibaren buluştu. Mahkeme binası önünde toplanan onbinlerce kişi sık sık "Masum değiller, Naziler cezaevine" sloganı attı.

Mahkeme binasının hemen bitişiğinde bulunan anarşist işgali Prosfygika'da ise anarşist gruplar, olası bir polis saldırısına karşı çevreyi güvenlik kordonuna aldı ve bölgeye giriş çıkışlarında kontrollü geçiş sağladı. Bölgeden geçen otobüs ve metro seferleri ise durduruldu. Bölgede internet ve şebeke bağlantısında belli aralıklarla kesintiler yaşandı.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR
Mahkeme heyeti, öğlen saatlerinde kararını açıkladı. Irkçı Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos ve partinin eski milletvekilleri "suç örgütü kurmak ve yönetmekten" suçlu bulundu. Diğer sanıklar ise "cinayet, cinayet için komplo, yasa dışı silah tasarrufu ve ırkçı şiddet" suçlarından cezaya çarptırıldı.

Mahkeme heyetinin kararı, dışarıda bekleyen on binlerce kişiye, hoparlörden yapılan anonsla duyuruldu. Karar, alkış ve sloganlarla karşılandı.

Polis, kararı kutlayanlara tazyikli su ve biber gazlarıyla saldırdı. Saldırının ardından Alexandras Caddesi'nden başlayan çatışmalar kısa sürede başkentin geniş bir alanına yayıldı. Kentin merkez caddelerinde anarşist gruplar ile polis arasında çatışmalar devam ediyor.

NE OLMUŞTU?
20 Nisan 2015'te başlayan davada 18'i Altın Şafak milletvekili olan 68 sanık suç örgütü kurarak cinayet, cinayet için komplo, yasa dışı silah tasarrufu ve ırkçı şiddet suçlamaları ile yargılanıyordu. Sanıkların suçlandığı ırkçı saldırılar arasında antifaşist rapçi Fitsas'ın öldürülmesi, Mısırlı balıkçıların 2012'de sopalarla ve metal çubuklarla darp edilmesi ve işçi sendikası PAME üyelerine saldırı da yer alıyordu.