16 Kasım 2024 Cumartesi

Yüksekova'da Abdulselam Şahin'in akıbeti soruldu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde İHD ve kayıp yakınlarının eyleminde 1993 yılında askerler tarafından gözaltına alınıp, 31 yıldır kendisinden haber alınmayan Abdulselam Şahin'in akıbeti soruldu.

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 149'uncu haftasında Yüksekova ilçesindeki Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Eylemde, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ve kayıpların fotoğrafları açıldı. Bu haftaki eylemde Yüksekova'nın Morê köyünde imamlık yaptığı esnada 1993 yılında askerler tarafından gözaltına alınıp, 31 yıldır kendisinden haber alınmayan Abdulselam Şahin'in akıbeti soruldu. Açıklama metnini İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Musa Bor okudu.

Gözaltında kaybetme gerçeğini bilinir kılınması, sorumlularının hesap vermesi, hakikatin ve adaletin sağlanması için 149 haftadır bu alanda olduklarını belirten Musa Bor, "Siyasallaşan yargının yalnız kayıp yakınlarının değil, tüm yurttaşların hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine neden olduğu gerçeğinin altını çizmek için, 149 haftadır buradayız. Yurttaşların hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı bir hukuk devleti talebiyle 149 haftadır mücadele ediyoruz. Devleti yönetenler, 149 haftadır Hakkari'ten yükselttiğimiz hakikat ve adalet çağrımızı karşılıksız bırakmaya devam ediyor" dedi.

"Abdüsselam Şahin'i unutmadık" demek için bir araya geldiklerini ifade eden Bor, Abdulselam Şahin'in başına gelenleri şu sözlerle aktardı: "43 yaşındaki 6 çocuk babası Abdusselam Şahin ilk olarak Hakkari'in Çukurca ilçesinde 9 yıl kamu personeli kadrosunda imam olarak görev yaptığı esnada askerler tarafından gözaltına alındı. Şahin, Yüksekova Jandarma Taburuna götürüldü ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Şahin yaşadığı baskı üzerine ailesiyle birlikte Yüksekova'in Morê köyüne taşındı. 27 Kasım 1993 tarihinde Yüksekova'den birkaç ay önce taşındığı köyüne gitmek üzere A.Ö.'ye ait Toyota marka araca bindi. Araçta Şahin ve sürücü dışında 3 kişi daha vardı. Köye doğru yol alan araç arama noktasında özel harekât timleri tarafından durduruldu. Yapılan kimlik kontrolü sonrasında, Abdüsselam Şahin gözaltına alındı. Araçta bulunan diğer kişiler Şahin Ailesi'ni durumdan haberdar etti. Şahin'in nerede olduğunu öğrenmeye çalışan ailesi onun F.D.'ye ait kırmızı renkli Toros marka arca bindirilerek Yüksekova Komando Taburuna götürüldüğüne dair bilgiye ulaştı. Ancak kendisinden haber alamadı."

Abdulselam Şahin'in akıbeti ortaya çıkması için eşi tarafından Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapıldığını belirten Bor, aile tarafından yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını belirtti. Bor, yargının bugüne kadar etkin bir soruşturma yapmadığını hatırlatarak, "Abdüsselam Şahin'in akıbeti açıklanmadı, onu kaybedenler yargı önüne çıkartılmadı. İç hukuktan sonuç alamayan aile 2012 yılında davayı AİHM'ye taşıdı (9.04.2012-33180/12). AHİM, 14 Eylül 2017 tarihli tek yargıçlı oturumda ‘şikayette bulunulan olayların gerçekleştiği 1993 yılıyla, mahkemeye başvurunun sunulduğu 2012 yılı arasındaki ciddi zaman farkı dikkate alınarak' gerekçesi ile başvuruyu kaybetme suçunun süreğenliğine aykırı biçimde kabul etmedi. Şahin'in akıbetinin açıklanması ve faillerinin yargılanması talebimizin karşılanması hukukun gereğidir. Şahin Ailesi'nin 31 yıldır yaşadığı belirsizlik işkencesinin sonlandırılması adaletin gereğidir" diye konuştu.

Musa Bor son olarak, "Artık yeter, gözaltında kayıp davalarında adli makamları ve AİHM'yi hukukun üstünlüğüne bağlı kalmaya çağırıyoruz. Şahin'in akıbetinin açıklanması için yapmış olduğumuz çağrımızı yineliyoruz. Kayıplar bulunsun failler yargılansın" çağrısında bulundu.

Eylem yapılan açıklama ardından oturma eylemiyle son buldu.