3 Ekim 2024 Perşembe

Yüksekdağ'ın hücresindeki aramaya avukatları itiraz etti

Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesinde mahkeme kararıyla hücresine baskın düzenlenerek el yazması notlarına el konulan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları arama, el koyma ve inceleme kararının yanı sıra soruşturma dosyasındaki kısıtlama kararına itiraz etti. Avukatlar, koğuşlarda arama kararı veren hakim hakkında da HSK’ya şikayette bulunacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları, 27 Kasım günü hücresinde mahkeme kararıyla yapılan aramaya itiraz etti. Yüksekdağ'ın avukatları Ezgi Güngördü ve Sezin Uçar, Kocaeli 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmek üzere Kocaeli 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuruda bulundu. Avukatlar, koğuşlarda arama kararı veren hakim hakkında da HSK’ya şikayette bulunacak.

Kocaeli 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen, arama, el koyma ve inceleme kararının kaldırılması ve el konulan eşyaların iadesini isteyen avukatlar, gardiyanlar tarafından yapılan aramanın ve el koyma işlemlerinin usulsüz olduğuna dikkat çekti.

F tipi hapishanelerin yüksek güvenlikli olduğuna, içeriye giren tüm eşyaların incelendiğine, pandemi süreciyle birlikte denetimlerin daha sıkılaştığına işaret eden avukatlar, "Sadece bu durum dahi mahkeme kararı ile koğuşlarda yapılan/yapılacak arama ve el koyma kararları ile ulaşılabilecek 'suç delili' olma ihmali bulunmadığını gösterir niteliktedir" dedi.

Yüksekdağ'ın hücresindeki arama sırasında kendisine aramanın mahkeme kararıyla yapıldığına dair bilgi verilmediğine dikkat çeken avukatlar, müvekkillerinin ısrarı sonucu mahkeme kararı ile arama yapıldığı bilgisinin paylaşıldığını kaydetti. Arama sırasında savunma evrakları, notları, Yüksekdağ'ın yazdığı şiir ve makalelere el konulduğunun bilgisini paylaşan avukatlar, arama işlemine ilişkin kendilerine haber verilmemesinin de hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Yüksekdağ'ın avukatları, "Zaten tutuklu olan ve çok sınırlı sayıda dışarıdan materyal alabilen, aldığı materyallerin tamamı cezaevi yönetimi denetiminden geçen müvekkilin odasında yapılan arama ve el koyma işlemi her şeyden önce makul olma sınırlarının dışındadır" dedi.

4 yıldır hapishanede bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın savunma evraklarına el konulmasının savunma hakkı ihlali olduğuna dikkat çeken avukatlar, usule uygun yapılmayan arama, el koyma işlemi nedeniyle bu belgelerin yargılamada delil olarak kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Avukatlar itiraz dilekçesinde, "Herhangi bir gerekçe bildirmeksizin, gizlilik kararı olduğu iddiasıyla arama ve el koyma kararını tebliğ etmeden 27.11.2020 tarihinde yapılan arama hukuka ve usule aykırıdır. Yapılan arama sonucunda müvekkile ait savunma evrakları ve diğer kişisel eşyalarına el konulmuş olması; gerekçeli karar hakkı, savunma hakkı, aile ve özel hayatın gizliliği ihlalleri olup hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaktadır. Tüm bu nedenlerle; Kocaeli 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin arama, el koyma ve inceleme kararının kaldırılması ile el konulan eşyaların iadesine karar verilmesini talep ederiz” dedi.

DOSYADAKİ KISITLAMA KALDIRILSIN
Avukatlar, Yüksekdağ'ın hücresinde arama yapılmasına dayanak olarak sunulan soruşturma dosyasındaki kısıtlamanın da kaldırılmasını istedi.

İlgili Kocaeli Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe veren avukatlar, soruşturma dosyasındaki kısıtlama kararına itiraz etti. Yüksekdağ'ın avukatları, "adil yargılanma hakkının ihlaline daha fazla mahal vermemesi" için kısıtlamanın kaldırılarak, dosyanın bir suretinin kendilerine verilmesini istedi.