2 Ekim 2024 Çarşamba

Yeşiller Partisi: Akkuyu nükleer santralinin inşaatını durdurun

İstanbul Yeşil Ev'de basın toplantısı düzenleyen Yeşiller Partisi, Rusya'nın yapımını sürdürdüğü Akkuyu nükleer santralinin inşaatının derhal durdurulmasını istedi. 

Yeşiller Partisi, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasının iptali istemiyle İstanbul'da bulunan Yeşil Ev de basın toplantısı düzenledi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının sadece bölgesel değil, nükleer silahların kullanılacağı bir dünya savaşının da uzak bir ihtimal olmadığının göstergesi olduğu belirtilen basın toplantısında, "Nükleer teknolojinin ilk kullanımı atom bombasıyla olmuştur ve nükleer enerji nükleer silahlanmayla iç içedir. Dünyanın nükleer reaktör üreten ülkelerinin çoğu nükleer silaha sahiptir" denildi. 

Basın metninde, "Türkiye, Rusya ile 2010'da yaptığı milletlerarası antlaşma ile Mersin-Akkuyu bölgesini nükleer santral yapımı için Rusya'ya tahsis etmiştir. Akkuyu'ya nükleer santral yaptırma inadı enerji ihtiyacı ile açıklanamaz. Maliyeti en yüksek, Çernobil ve Fukuşima nükleer felaketlerinde de gördüğümüz gibi en tehlikeli, kuşaklar boyu radyoaktif atık kirliliğine neden olan en kirletici enerji üretim biçimi olan nükleer santraller hiçbir gerekçeyle savunulamaz. Nükleer enerjinin iklim değişikliğine çözüm olduğu iddiası da yüksek maliyetleri, uzun yapım süresi, uranyum ihtiyacı ve uranyum madenciliğinden söküm aşamasına kadar neden olduğu yoğun kirlilik ve diğer riskler nedeniyle büyük bir aldatmacadır" ifadeleri kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı askeri operasyonla işgal etmesinin Akkuyu nükleer santralinin artırdığı Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığının ne kadar tehlikeli olduğunu dramatik bir şekilde gösterdiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Saldırgan ve yayılmacı bir nükleer güce, enerji ihtiyacı gibi son derece yetersiz ve yanlış bir gerekçeyle nükleer santral sahası hediye etmek kabul edilemez. Üstelik hükümetin şu anda nükleer enerjiden elektrik üretimini artırma telaşıyla Rusya'ya Sinop'ta da benzer bir proje için saha tahsis etmeyi düşünmesi halinde benzer bir güvenlik riski Karadeniz için de ortaya çıkacak ve katlanarak artacaktır.

Bütün bu nedenlerle Türkiye, savaş durumunun yarattığı ekstra güvenlik risklerini değerlendirerek Rusya'nın yapımını sürdürdüğü Akkuyu nükleer santralinin inşaatını durdurmalı ve projeyi iptal ederek Rusya ile yapmış olduğu Nükleer Santral Antlaşması'nı gerekirse tek taraflı olarak feshetmelidir. Nükleersiz bir Akkuyu, nükleersiz bir Türkiye ve nükleersiz bir Akdeniz hem ülkemiz hem de bütün dünya için daha güvenli, daha barışçı, daha temiz bir gelecek anlamına gelecektir."