3 Ekim 2024 Perşembe

Yeni yıl zamlarla geldi

2022 yılı yeni zamlarla birlikte geldi. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt dün geceden itibaren zamlı tarifeye geçti. 

Yeni yıl zamlarla geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan yapılan açıklamada (EPDK) elektrikte tüm tüketici grupları için vergi ve fonlar dahil olmak üzere yüzde 52 ile yüz 130 arasında zam yapıldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), ise benzin, motorin ve LPG'ye zam yapıldığını duyurdu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Meclis tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtti. Yapılan açıklamada, 2022 için belirlenen elektrik tarifelerinin Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiği kaydedildi.

1 Ocak'tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.

Yapılan hesaplamaya göre, mesken abonelerinde aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 artacak, 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi de 1. kademeye göre yüzde 50 fazla olacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan yapılan açıklamada (EPDK), "Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWh'e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh'ın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır" ifadelerine yer verildi.

DOĞALGAZ VE AKARYAKITA ZAM
Doğalgaza da yüksek oranda zam yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ; konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 25; büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgazın fiyatını ise yüzde 50 oranında artırdı. Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesi de yüzde 15 oranında arttı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), ise benzin, motorin ve LPG'ye zam yapıldığını duyurdu. Benzinin litresine 61 kuruş, motorinin litresine 1 lira 29 kuruş ve otogazın litresine 78 kuruş zam geldi.

EPGİS'ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 01/01/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Motorinde 1,29 Benzinde 0,61 LPG'de 0,78 TL/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur."