3 Ekim 2024 Perşembe

Yaşlı bakımevlerinde Covid-19 vakaları artıyor

Koronavirüs salgınında en riskli yaş grubuna sahip 65 yaş ve üstü vatandaşların kaldığı bakımevlerinde vaka sayıları artıyor. Çorum'daki Atıl Uzelgün Huzurevi'nde kalanların tamamının Covid-19 testleri pozitif çıkarkan, benzer bir durum Ankara'da yaşanıyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, yaşlı bakımevlerinde Covid-19 vakalarının arttığına dikkat çekerek, ortaya çıkabilecek ciddi sonuçlara işaret etti.

SES Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, son aylarda Ankara'daki yaşlı bakımevlerinde Covid-19 vakalarında ciddi artış yaşandığını söyledi. Ankara'da Süleyman Demirel Huzurevi'nde 70'in üzerinde kişinin Covid-19'a yakalandığı bilgisini paylaşan Yalçınkaya, "Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi'nde de Mart ayından bu yana yüzlerce kişi Covid-19 bulaştığı için hasta oldu. Avrupa'da hayatını kaybedenlerin önemli bir bölümü yaşlı bakım merkezlerinde yaşayanlar. Orada yaşanan kaos ilerleyen günlerde bazı kentlerimizde görülebilir" uyarısında bulundu.

Cezaevi, yaşlı ve çocuk bakımevi ve askeri kışla gibi toplu yaşam alanlarında düzenli olarak Covid-19 testi yapılması gerektiğini belirten Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Ali Karakoç da, "Daha önce yaptığımız açıklamalarda, tabip odaları ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak toplu yaşam alanlarında bir enfeksiyon olması durumda bunun çok hızlı yayılacağını belirttik. Özellikle huzurevi sakinlerinin yaşlarından dolayı dirençleri düşük ve enfeksiyon çok hızlı yayılır" dedi.

HAPİSHANELERDE DE VAKALAR ARTIYOR
Pandemi bahanesiyle 9 aydır açık görüşlerin yaptırılmadığı, avukat görüşmelerinin kapalı yapılarak dinlendiği hapishanelerde de Covid-19 vakalarında ciddi oranda artış yaşanıyor.

İzmir Şakran'da bulunan 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde 11 tutsağın Covid-19 testinin pozitif çıktığı, 6 kişinin de test sonuçlarının beklendiği öğrenildi.

BAKANIN AÇIKLADIĞI HİÇBİR VERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Sağlık emek ve meslek örgütleri yaptıkları açıklamalarda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın uzun bir aradan sonra açıkladığı günlük vaka sayılarındaki yüksekliğe dikkat çekerken, bu rakamların dahi gerçeği yansıtmadığına işaret etmişti.

TTB Genel Sekreteri Prof Vedat Bulut, bugün yaptığı açıklamada, dün sadece Ankara'da 14 bin civarı pozitif vaka olduğunu söylemişti.