6 Ekim 2024 Pazar

'Yaşamın her anı Meclislerle 1 Mayıs'laştırılarak engellemeler kırılacak'

HDK Yürütme Kurulu, 1 Mayıs'a giderken artarak süren direnişlere dikkat çekti. Topyekün saldırılara karşı mücadelenin devam edeceği kaydedilen açıklamada, 1 Mayıs'ın mücadele geleneğini coşku ile üstleneceklerini vurguladı.  

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 132 yıllık bir mücadele geleneği olan ve bu yıl da pandemi koşullarında karşılanan 1 Mayıs'a ilişkin açıklama yaptı. Devletin, hiç olmadığı kadar yaşamın tüm alanlarını yok edecek noktaya ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, 1 Mayıs'ın da sermayeye ve sömürü sistemine karşı kadından ekolojiye, sömürge halklardan gençliğe, göçmenlerden işsizlere kadar uzanan geniş cephe için ortak bir mücadele değer olarak güncellendiği kaydedildi. 

İşçilerin, emekçilerin; doğası, toprağı, yaşamı için mücadele eden köylülerin, kadınları, LGBTİ+'ların, gençlerin topyekün saldırılara karşı direnişi sürdürdüklerinin hatırlatıldığı açıklamada, "Kürt halkı başta olmak üzere, bu topraklarda kimliği ve varlığı hedef alınan tüm halklar, geçerliliği proleterya için bir buçuk asır önce kanıtlanmış "tüm insanlığın kurtuluşu için mücadele verme" ilkesini esas alan paradigmaya daha sıkı sarılarak, halklar arası eşitliğe dayalı barış içinde bir arada yaşamın tohumlarını ekiyor" denildi.

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu, böyle geniş ve çok boyutlu bir mücadele perspektifiyle 1 Mayıs'ı alanlarda emek, demokrasi ve özgürlük güçleriyle sahiplenmeye devam edeceğini kaydetti açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: "1 Mayıs İşçi Dayanışma ve Mücadele Günü'nde birleşik ifadesini bulan değerleri, yaşamın tüm alanlarını meclislerle örgütleyerek büyütmeyi sürdürecektir. Pandemiyle gelişen koşulları meydanları işçilere ve devrimcilere kapatmak için fırsat bilen saray rejimine yanıt, 1 Mayıs'a tarihsel anlamına denk bir şekilde takvim gününde sahip çıkmakla birlikte, yaşamın her anı '1 Mayıs'laştırılarak verilecektir. HDK, işçinin, kadının, gençliğin, kapitalist sistemden memnuniyetsiz tüm kesimlerin bir politik özneleşme süreciyle inşa ettiği yeni yaşamın örgütlü ifadesi olarak; işçi sınıfının kazanımlarıyla büyüttüğü 1 Mayıs mücadele ve dayanışma geleneğinin taşıyıcısı olmanın getirdiği görev ve sorumlulukları, zor dönemlerde sınanarak çelikleşmiş mücadele iradesi ve başarılar kadar yenilgiler ve hatalardan da süzerek berraklaştırdığı bilinçle coşku içinde üstlenmeye devam edecektir."