2 Ekim 2024 Çarşamba

Yaşam savunucularından reddi hakim

İstanbul'un geleceğini yok edecek Kanal İstanbul ve Yeni Şehir Projesi'ne karşı ÇED Olumlu Raporu'nun iptali ve yürütenin durdurulması istemiyle açılan dava kararına göre yapılacak keşfin hukuksuz olduğunun altını çizen davacılar reddi hakim talebinde bulundu ve keşfe katılmadı. 

Kanal İstanbul Projesi hakkındaki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu'nun iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, İstanbul 10. İdare Mahkemesi bugün bölgede bilirkişi keşfi yapılmasına hükmetti. Mahkeme heyeti ve taraflar, keşif öncesinde İstanbul Bölge İdare Mahkemelerinde toplandı. 

Davacılar, keşif öncesinde itirazlarının tutanak altına alınmasını istedi. Mahkeme heyeti ise beyanların, keşiften sonra kayıt altına alınacağını belirtti. Uyuşmazlık üzerine mahkeme heyeti toplantıya ara verdi.

Aranın ardından mahkeme heyeti tavır değiştirmedi, davacılar bunun üzerine hukuksuzluğa ortak olmayacaklarını belirterek keşfe katılmayacaklarını açıkladı. Davacılar ayrıca reddi hakim talebinde bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de keşfe katılmadı.

Çevre kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, İBB temsilcileri ile çok sayıda kişi bilirkişi keşfi için İstanbul 10. İdare Mahkemesi önüne geldi. Davacılar 15 Temmuz Şehitler Konferans salonunda toplandı.

Mahkeme önünde ve çevresi polis ablukasına alındı.

'TEM'DEN GELEN POLİSLER RANT PROJESİNİ SAVUNUYOR'
Dışarıda bekleyen yaşam hakkı savunucuları, "Sana kanal yaptırmayacağız" sloganlarıyla bekleyişini sürdürdü. Slogan atanlara "saldırmakla" tehdit eden polise karşı yaşam hakkı savunucularının yanıtı "TEM'den gelen binlerce polis rant projesini koruyor ve bu tarafta halk; bu ranta karşı doğayı, yaşamı, İstanbul'u korumaya çalışıyor. Ya kötüler kazanacak ya iyiler" yanıtı oldu.

'REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDUK' 
Keşfe katılmayan ve reddi hakim talebinde bulunan davacılar İstanbul Bölge İdari Mahkemeleri önünde açıklama yaptı. Davacı avukatlarından Maviş Aydın, duruşmada yaşananlara ilişkin ilgi verdi. Aydın, "Keşfe çıkmadan önce heyete iletmek istediğimiz hususlar olduğunu, keşif yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde taleplerimiz olduğunu bildirmek istedik. Fakat hiçbir talebimiz kabul edilmedi. Mahkeme heyeti bizce önemli hususları bildirmemize izin vermedi. Keşfi kendi belirlediği yöntemle yapmak gibi bir kararlığı vardı. Heyetin bu koşullarda, sözümüzü dinlenmeden bilirkişi heyetine önemli hususları bildirmeden keşfe çıkmanın dosyaya bir katkısı olmadığını söyledik. Tutanak açılmasını, bu konudaki kararlarımızın talebe bağlanmasını talep ettik. Mahkeme heyeti keşif tutanağı açmadan saatlerce salonda bekletti bizi. Hiçbir talebimizi tutanağa bağlamadı. Keşifle ilgili tutanağında akşam saatlerinde açıklanacağını söyledi bize. Biz de avukat arkadaşlarla bu kadar usulsüz bir keşfe çıkmanın uygun olmadığını söyledik. Bu koşullarda keşfe çıkamayacağımız için mahkeme heyetini reddettik, reddi hakim talebinde bulunduk" dedi. Keşif için tek gün belirlendiğine dikkat çeken Aydın, "Biz bu koşullarda kendi keşfimizi yaparız diyerek salonu terk etti mahkeme heyeti" diye konuştu.

Mahkeme önünde yapılan açıklama sonrasında yaşam savunucuları, Kanal İstanbul'un güzergahında olan Başakşehir'de bulunan Yarım Burgaz Mağaraları önüne geçti. Burada açıklamalarda bulunuldu. Açıklamalarda, "Kanal'ı yaptırmayacağız. Yenişehir'i kurdurmayacağız" ve "Kanal İstanbul ile bu tarihi varlık yok olacak. İzin vermeyeceğiz" pankartları açıldı. Polis burada açılmak istenen pankartlara izin vermeyeceğini söylemesi üzerine tartışma yaşandı. Tartışma sonucunda açılan pankartların ardından konuşmalara geçildi.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, proje ile pek çok tarihi yapının ortadan kalkacağını ifade ederek, "İstanbul'un doğasını, tarihsel ve doğal varlıklarını savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Akademisyen Beyza Üstün ise, ekolojik perspektifleriyle bugün halkların iradesinin yanında sadece kanalı değil yapılacak olan lüks kentin yapımını önlemek için davacı olduklarını kaydederek, "Ne bu kanalı ne de bu kanal etrafında konuşlandıracakları lüks kenti yaptırmayacağız. Ekolojik paradigmamızdan aldığımız güçle buna karşı çıkacağız ve yaptırmayacağız. Ne mücadele vermemiz gerekiyorsa vereceğiz" diye belirtti.

Üstün'den sonra sözü alan mahalle sakinleri ise, mağaranın tarihinden bahsetti. Şahintepe Mahallesi'nde oturan Mehmet Şirin Öget, dertlerini anlatacak kimseyi bulamadıklarını ve bütün kapıların üzerilerine kapandığını ifade ederek, "Biz 30 senedir bu mahallede oturuyoruz yemedik, içmedik, çocuklarımızdan kıstık bir arsa aldık. Bu insanların durumu iyi olsaydı daha iyi yerlerde yaşarlardı. Bu insanların gücü sadece buraya yetiyor" şeklinde konuştu.