2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsak avukatlar Kozağaçlı ve Şaraldı için açıklama: Meslektaşlarımızın özgürlüğü için mücadelemiz sürecek

Tutsak avukatlar Kozağaçlı ve Şaraldı'nın görülecek duruşmaları öncesi açıklama yapan hukuk örgütleri ve avukatlar, avukatların müvekkilleri ve fiilleriyle özdeşleştirilmesine karşı çıkmanın yalnız avukatlara değil avukatlık mesleğini de savunmak için hayati bir önem arz ettiğini kaydetti. 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkez yöneticisi Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ile ÇHD üyesi Seda Şaraldı'nın tutuklu yargılandıkları davanın duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 2 Ekim tarihinde tutsak edilen avukatların duruşması öncesi Çağlayan meydanında açıklama yapıldı. 

"Av. Betül Vangölü Kozağaçlı ve Av. Seda Şaraldı'ya özgürlük" pankartının açıldığı eyleme Adalet için Hukukçular Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi için Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokratik Avukatlar, Özgürlük için Hukukçular Derneği, Sosyal Hukuk, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı ile çok sayıda avukat katıldı. 

'MESLEKTAŞLARIMIZ KRİMİNALİZE EDİLEREK HEDEF GÖSTERİLDİ'
Okunan basın metninde avukatların 6 Şubat günü İstanbul Adliyesine gerçekleşen silahlı saldırı akabinde bir polis operasyonu ve soruşturmaya maruz kaldıkları hatırlatıldı, "Gerçekleşen silahlı saldırıyla bir bağlantıları bulunmamakta olup yalnızca takip ettikleri davalar ve müvekkilleri nedeniyle hedef haline gelmişlerdir. Tutuklama nedenleri olarak ofislerinde gerçekleşen hukuka aykırı arama neticesinde el konulan CD ve bilgisayarların incelenmesinin tamamlanmamış olması gerekçe yapılmıştır. Meslektaşlarımız hakkında 26 Temmuz 2024 tarihinde iddianame düzenlenmiş olup silahlı saldırı sonrasında meslektaşlarımız kriminalize edilerek hedef gösterilmelerine karşılık dosya kapsamında herhangi bir şekilde bu konuda bir isnat yer almamaktadır. Ofiste el konulan dijital materyallerin herhangi suç unsuru içermediği ve takip ettikleri davalara dair dosyalar olduğu ortaya çıkmıştır" denildi. 

'SİLAHLI SALDIRI İLE HİÇBİR DELİL BULUNMUYOR'
Dosya kapsamında haklarında yalnızca Halkın Hukuk Bürosunda avukat olarak çalıştıklarını ve vekaletli müvekkilleriyle görüştüklerini beyan eden 2 gizli tanık dışında hiçbir delil bulunmadığına dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "Meslektaşlarımızın kollukta ifade vermeyerek susma hakkı kullanması, aleyhlerinde düzenlenen tutanaklara imza atmamaları örgüt faaliyeti sayılarak örgüt üyeliğinden cezalandırılmaları istemiyle dava açılmıştır. 6 Şubatta gerçekleşen silahlı saldırı olayıyla ilgili haklarında hiçbir iddia söz konusu değildir. Hal böyleyken halen tutuklu olarak yargılanmaktadırlar.

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
"Haklarında açılan davanın ilk duruşması 2 Ekim 2024 tarihinde, Av. Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı için saat 10.30'da, Av. Seda Şaraldı için ise 13.00'da İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecektir. Bu duruşmada meslektaşlarımız fiziki olarak hazır edileceklerdir. Avukatların savunma makamı olarak rolüne dair ilkesel Havana Kuralları ile de belirtildiği üzere avukatlar müvekkilleri ve müvekkillerinin suçlarıyla özdeşleştirilemez, bu bağlamda suçlanamaz, itham edilemez. Ne var ki ülkemizde bu husus defalarca ihlal edildiği gibi halen meslektaşlarımız kendi fiilleriyle değil, müvekkillerinin fiilleriyle hedef alınmaktadır. Bu husus 2 meslektaşımızın özgürlüklerinden mahrum edilmelerine neden olduğu gibi her avukatın mesleki güvencesine de tehdit anlamına gelmektedir. Avukatların müvekkilleri ve fiilleriyle özdeşleştirilmesine karşı çıkmak yalnız meslektaşlarımızı değil, mesleğimizi savunmak için hayati bir önem arz etmektedir. Defaatle karşılaştığımız bu senaryoya alışmayacak ve kimsenin kanıksamasına müsaade etmeyeceğiz. Meslektaşlarımız özgürlüğüne kavuşuncaya, savunmaya yönelik saldırılar sona erinceye kadar yan yana mücadelemizi sürdüreceğiz."

Açıklama sonrası avukatlar duruşma için adliyeye geçti. 

AVUKATLAR SALONA ALINMADI
Duruşma salonuna avukatlar alınmadı; salon polis ve jandarma ile doldurularak avukatlara yer bırakılmadı. Salon kapılarının kapatılması nedeniyle duruşma uzun süre başlayamadı. Mahkeme heyeti önce salonu terk etti. Heyet sonra yeniden salona girdi.

Tutsak avukat Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı, avukatlarının salona alınmadığı ve yargılamanın aleniyetinin sağlanmaması nedeniyle tüm avukatları içeri alınmadığı sürece savunmasını yapmayacağını söyledi.

Avukatlar salonu terk etti.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Duruşma tutukluluk halinin devamıyla 6 Aralık 2024 tarihine ertelendi.