3 Ekim 2024 Perşembe

'Yargı reformu gözaltılarla başladı'

Diyarbakır'da aralarında avukatların da olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması büyük tepkiye neden oldu. Yapılan açıklamalarda, operasyonun "yargı reformu" açıklamasının ardından gerçekleşmesinin manidar olduğuna dikkat çekildi. 

Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturması kapsamında yaşanan gözaltılara ilişkin büyük tepki geldi. 

DİYARBAKIR BAROSU: 'YARGI REFORMU' GÖZALTILARLA BAŞLADI
Diyarbakır Barosu, gözaltılara tepki gösterdi, üyeleri 17 avukat ile Şırnak ve Adıyaman Barosunda görevli iki avukatın gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Baskı, tehdit ve gözaltı operasyonlarının sistematik bir şekilde uzun bir zamandır sürdüğünü belirtilen açıklamada, "Yargı reformu, avukatlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla başladı. Demokrasinin ve hukuk devleti olma iddiasının rafa kaldırılmasının yarattığı yıkımı ve felaketi görmeyen aklın, bu ülkenin bir arada barış içinde yaşama bağını ortadan kaldırmaya götüren yolun taşlarını döşediklerini bilmelidir." 

Baro, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

'BM İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARININ KORUNMASI BİLDİRGESİNE AYKIRI'
İnsan Hakları Derneği (İHD), Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Yurttaşlık Derneği

Gözaltına alınanların tamamının hak ve hukuk mücadelesi yürüten avukatlar ve örgütlerin temsilcileri olduğunu belirtilerek, Bu kişilerin çağrı üzerine ifadeye gitmeleri mümkün iken bunun yapılmaması demokratik kurumlar üzerinde iktidar baskısının yargı eli ile yapıldığını göstermektedir. Özelikle avukatların yargının içinde ve savunmanın temsilcisi oldukları bilinmesine rağmen bu şekilde gözaltına alınması savunma hakkının değersizleştirilmesi ve vatandaşın savunmasız bırakılmak istenmesini de göstermektedir" denildi.

"Siyasi iktidarın hukukta reform iradesi açıklamasına rağmen savcılıkların eski alışkanlıklarını sürdürmek istemesinin önüne geçilmelidir" gözaltıların BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi'ne tamamen aykırı olduğuna dikkat çekildi.

HDP: SİYASETÇİLERE VE SAVUNMAYA DOKUNMA
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Said Dede, Türkiye'de 2015'ten beri binlerce HDP ve DTK çalışanlarının, üye ve yöneticisinin gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlattı.

Dede, "Yaşanan bu gözaltılar, AKP/MHP iktidarının faşizan yöntemlerle HDP ve demokratik siyasetin temsilcisi olan diğer kurum ve kişilere yönelik uyguladığı sindirme politikasının bir ürünüdür.

Adalet arayışçısı meslektaşlarımıza, siyasetçilere baskı ve zorla geri adım attırabileceklerini düşünenler kaybedeceklerdir; meslektaşlarımız, savunmaya yönelik saldırılara karşı dimdik durmaya devam edeceklerdir. Hukuksuzca gözaltına alınan avukat ve siyasetçiler bir an önce serbest bırakılmalıdır" dedi. 

Dede, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

'GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILSIN'
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, DTK soruşturması kapsamında 100'ü aşkın kişinin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı, "Demokratik kitle örgütleri üzerinde hukuk eli ile kurulmaya çalışılan bu tür baskılardan derhal vazgeçilmesi ve gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı" denildi.