GÜNCEL
Vicdani retçi Yannis Vasilis Yaylalı tahliye edildi
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle 15 aydır tutuklu bulunan barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı, tahliye edildi. Yaylalı, hakkındaki suçlamalara dair yaptığı savunmada, "Kürt halkının acılarını anlamam için PKK?li olmama gerek yok. İnsan olmam yeterli" dedi.
Şırnak'ın Uludere ilçesinde sosyal medya paylaşımları nedeniyle 22 Nisan 2017 tarihinde tutuklanan barış aktivisti ve vicdani retçi Yannis Vasilis Yaylalı ile Meral Geylani ve Roboskili ailelerden Veli Encu hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü.
"Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek", "Halk arasında korku ve panik yaratmak", "Suçu ve suçluyu övmek" ve "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" iddialarıyla suçlanan Yaylalı, Geylani ve Encu'nün duruşması Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Yaylalı’nın tutuklu bulunduğu Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldığı duruşmaya, tutuksuz yargılanan isimlerden Geylani de Antalya Adliyesi'nden yine SEGBİS aracılığı ile katıldı. Duruşma salonunda Encü ve müdafi sanık avukatları hazır bulundu.
KÜRT HALKININ ACILARINI ANLAMAK İÇİN İNSAN OLMAK YETERLİ
Yapılan kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak Yaylalı savunma yaptı.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Yaylalı, 1990’lı yıllarda bölgede askerlik yaptığını ve çatışmada yaralandığını hatırlattı. ‘PKK ile mücadele’ adı altında bölge halkına yapılanların canlı tanığı olduğunu söyleyen Yaylalı, iddianamede yer alan YPG’ye dair paylaşımlarının YPG’nin siyaseten henüz "terörist" olarak kabul edilmediği bir dönemde yapıldığını vurguladı. Yine anti-militarist, vicdani retçi bir kişiliği olduğunu dile getiren Yaylalı, her türlü şiddete karşı olduğunu ve barışı savunan birisi olduğunu ifade etti.
HESAP SORMAK SUÇ DEĞİLDİR
"Kürt halkının acılarını anlamam için PKK’li olmama gerek yok. İnsan olmam yeterli" diyen Yaylalı, tahliye talebinde bulundu.
Yaylalı’nın ardından savunma yapan Geylani ise, hakkındaki suçlamaları reddederek hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.
Veli Encu ise, savunmasında Roboski Katliamı’nda hayatını kaybeden yakınlarını hatırlatarak hakkındaki iddialara cevap verdi. Encu, "Ben hiçbir suçu kabul etmiyorum, yalnızca masum insanların ölümüne sebebiyet verenlerin hukuk karşısında hesap vermelerini istemek dışında hiçbir şey yapmadım" dedi.
Avukatların savunmalarının ardından iddia makamı, Yaylalı’nın tutukluluk halinin devamını ve adli kontrol tedbirlerinin devam etmesini talep etti.
Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yaylalı'nın tahliyesini ve Encu ile Geylani hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını kararlaştırdı. Bir sonraki duruşma ise 3 Aralık tarihine ertelendi.
YANNİS VASİLİS YAYLALI KİMDİR?
Samsun Bafralı olan Yaylalı, 1994 yılında gönüllü olarak gittiği askerlik sırasında PKK ile çıkan bir çatışmada yaralanmış ve PKK tarafından esir alınmıştı. 2 yıl 3 ay alıkonulan Yaylalı, bırakıldıktan sonra ise tutuklanarak 3,5 ay hapishanede tutulmuştu.
İbrahim Yaylalı PKK’nin elindeyken, devlet ailesine "Rum olduğunuzu biliyoruz, bu olayı fazla kurcalamayın" deyince Rum olduğunu öğrenen Yaylalı, mahkemeye başvurarak ismini Yannis Vasilis olarak değiştirdi ve barış mücadelesinin bir parçası oldu. Yaylalı, daha sonra da Roboski köyüne yerleşti.