2 Ekim 2024 Çarşamba

Verimli tarım alanlarının kamulaştırılması Meclis'e taşındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Zonguldak Çaycuma ilçesinin Perşembe beldesinde, hurda eritme tesisi projesi için Çaycuma Organize Sanayi Bölgesinin doğu kısmında kalan verimli tarım alanının kamulaştırma çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı. 

Tesisin yapılacağı alan içerisinde kalan Perşembe Keçecioğlu Mahallesi'nde halk değerli tarım arazisi olan alanın kamulaştırılarak OSB'nin genişletilmesine,  yapılmak istenen hurda eritme tesisine karşı olduklarını açıklamışlar;   arazilerinin ellerinden alınmasını istemediklerinin, bu tesisin yapımı ile mahallenin büyüme ve genişleme imkanının yok edileceğini, mahallenin, Organize Sanayi Bölgesi ile eski Çaycuma-Perşembe yolu arasına sıkışacağını, dördüncüsü Filyos Endüstri Bölgesi yapılacak bölgenin cazibesi artacağından, genişleyen sanayi ile birlikte mahallenin tamamının da bir gün kamulaştırılacağı endişesi taşıdıklarını dile getirdi.

Yaşanan iklim ve gıda krizi tarımsal alanlarının korunmasının ve geliştirilmesinin önemini ortaya koydu. Tesisin yapılacağı alanda fındık ve ceviz olmak üzere her türlü meyve ağacı bulunmakta, arıcılık, seracılık ve hayvancılık  faaliyetleri yapılılıyor. Bu alanın kamulaştırılması halkın geçim kaynağını engelleyecek ve  mağduriyetlere neden olacak. Halk doğayı katledecek, çevre kirliliğine, halk sağlığı sorunlarına neden olacak ve verimli tarım alanlarını yok edecek projenin durdurulması gerektiğini kaydetti.

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni; Tarım ve Orman Bakanı'na, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı'na ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı'na önerge vererek konuyu Meclis gündemine getirdi.