4 Ekim 2024 Cuma

Veliler ve eğitim emekçilerinin mücadelesi yüz yüze sınavları erteletti

Yüz yüze sınavların ertelenmesine ilişkin açıklama yapan Eğitim-Sen, eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin sınavların iptal edilmesine yönelik olarak göstermiş olduğu ortak ve örgütlü tepkinin MEB'in sınavların ertelemesi kararı almasında doğrudan etkisi olduğu vurguladı.

Eğitim emekçilerinin ve velilerin tepkisinin ardından yüz yüze sınavlar ertelendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "İlkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlarla belirleyeceğiz" dedi.

Yüz yüze sınavların ertelenmesine ilişkin açıklama yapan Eğitim-Sen "MEB'in tüm ülkede salgın tehdidi sürerken öğrencileri 4-22 Ocak tarihleri arasında sınavlar için okula çağırması sonrasında gösterilen haklı tepkiler sonuç vermiş ve MEB tarafından sınavların ertelendiği açıklanmıştır" dedi.

Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler başta olmak üzere, salgının yayılımının en fazla olduğu bir dönemde, yüz yüze sınav yapma konusunda anlamsız bir ısrar gösterildiği kaydedilen açıklamada, özellikle eğitime erişim açısından dezavantajlı durumda olan öğrenciler için ciddi eşitsizlikler, haksızlıklar ve mağduriyetler yaratacağını bir çok kez Eğitim-Sen'in dile getirdiği hatırlatıldı.

YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLAMADAN SINAV YAPILMASI EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR
Eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin sınavların iptal edilmesine yönelik olarak göstermiş olduğu ortak ve örgütlü tepkinin MEB'in sınavların ertelemesi kararı almasında doğrudan etkisi olduğu vurgulanan açıklamada, "Sınavların yüz yüze yapılması kararından vazgeçilmiş olması haklı mücadelemizin sonucu olmakla birlikte, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin karne notlarının ders etkinliklerine katılım puanı ile belirleneceği, ortaöğretim kurumlarında ise sınavların eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ertelenmesi milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişim sağlayamadığı koşullarda eşitsizliği daha da derinleştirecektir. Yüz yüze eğitim başlamadan, telafi eğitimler yapılmadan ölçme ve değerlendirme yapılması eğitimde eşitlik ilkesine aykırıdır" diye belirtildi.