6 Ekim 2024 Pazar

Vegan Kortej: 1 Mayıs'ta hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük

Vegan Kortej, 1 Mayıs'ın hayvanlardan kopuk bir gün olmadığının altını çizdi. Veganlığı ahlaki evrimin asgari bir adımı olarak gördüklerini kaydeden Vegan Kortej, sömürüsüz bir dünya için hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük çağrısı yaptı 

Vegan Kortej, Bakırköy Eğitim Sen'de 1 Mayıs'ı kutladı. "Mezbahasız, sömürüsüz, pezevenksiz, patronsuz bir dünya istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs. Biji yek gulan" yazılı pankart açılan toplantının yapıldığı salonda, "Vegan, feminist, kuir bir dünya", "Süt, yumurta, bal hepsi istismar", "Patronları ye hayvanları değil" ve "Hayvan hakları, insan hakları birbirinden ayrılamaz" yazılı dövizleri taşındı, transgender bayrağı açıldı. 

Basın metnini okuyan Arzum Kalfa, 1 Mayıs'ın tarihini hatırlattı. 1 Mayıs'ın dünyanın her yerinde işçi sınıfının ve emeği ile geçinenlerin her türlü sömürüye ve bireyi ne ürettiğine yabancılaştıran kapitalist sisteme karşı birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu belirten Kalfa, "Bizler 1 Mayıs'ı hayvanlardan kopuk bir gün olarak değerlendirmiyoruz. Aksine  hayvanlar aleminde kendilerine baskı uygulayan insanlara karşı  meydana gelen direniş, isyan, meydan okuma ve başkaldırı eylemlerinin olduğunu bizler biliyoruz" dedi.

'VEGANLIK AHLAKİ EVRİMİMİZ İÇİN BİR ADIM'
Dünyanın birçok yerinde hayvanların esaretten kurtulmaya çalıştığını, ölmemek için kaçtığını ancak bunun sonucunda yine katledildiğini örneklerle anlatan Kalfa, "Kapitalist sistem hayvan sömürüsü ve doğanın talanını gündelik hayatın içerisinde meşru kılmış, yeniden üretmeyi de başarmıştır. Kapitalizm, en büyük sac ayaklarından biri olan hayvancılık sektörünün çöküşünü göze alamamakta ve birçok ülkede hayvan hakları savunucuları ve iklim aktivistleri terörist olarak lanse edilmiştir. Bizler ise toplumsal muhalefette insan dışı  hayvanların ve doğanın da yer alması gerektiğini ve hep beraber bu sömürü düzeninin karşısında olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ve veganlığı ahlaki evrimimiz için asgari bir tutum olarak görüyor ve özgürleşme yolunda önemli bir adım sayıyoruz" diye konuştu. 

'SÖMÜRÜYE KARŞI OMUZ OMUZA'
Kalfa, şöyle devam etti: "Bugün de görüyoruz ki;  İşverenlerin  ekonomik gücü, sermaye lehine; insan dışı hayvan, insan ve doğanın aleyhine doğru evriliyor. İnsan dışı hayvanlar bu sermaye gücü karşısında köle statüsündeyken, insan işçilerin emeklerinin sömürülmesi söz konusu. Sözde Tam kapanmanın olduğu bu dönemde pandeminin yükü yine işçi sınıfının ve diğer emek kesimlerinin sırtında. Herkese aşı istiyorken,  sermaye var olan eşitsizlik yapılarını daha da güçlendirmek için  taraf oluyor. Aramızda uçurumlara sebep olan tüm bu eşitsizlik yapılarını bizler kabul etmiyoruz. Her şeye rağmen; bizler insan işçi sınıfının ve insan dışı hayvanların bu sisteme karşı verdikleri mücadeleleri görüyoruz ve bu direnişlerin her zaman yanında olacağımızı bir kez daha söylüyoruz. Sömürüye karşı omuz omza. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz. Hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük."