2 Ekim 2024 Çarşamba

Van'da yüzbinler Newroz alanında buluştu: Kürt halkı kazanacak

Van Kalesi'nin eteklerine akın eden yüzbinler, Newroz alanını doldurdu. Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamasında buluşan yüzbinlerce kişi, Newroz'un mücadele ve direniş günü olduğunu vurguladı. Newroz kutlamasının ardından kitle kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Van Newroz'u için yüzbinlerce kişi Van Kalesi'nin eteklerindeki Newroz alanında buluştu. "Dem, dema serkeftinê ye - Şimdi, kazanma zamanı" şiarıyla düzenlenen Newroz kutlaması Van'da kar yağışı altında devam etti.

Soğuk hava ve kar yağışına rağmen yüzbinlerce kişi alanı doldururken, kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olduğu Newroz alanında sık sık "Bijî serok Apo" sloganları atıldı.

NEWROZ DİRENİŞTİR
Saygı duruşuyla başlayan Newroz mitinginde, yüzbinler "Şehit namirin" sloganları attı.

HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, "Newroz, direniş ve mücadeledir" dedi. HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan da "Binlerce bedel verilerek bu günlere gelindi. Bu bedele sahip çıktınız. Hepimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Ardından sanatçı Ayfer Düzdaş sahne aldı.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Van'da yüzbinlerin katıldığı kutlamada yakılan Newroz ateşinin etrafından kitle çember oldu.

Barış Annesi Xecê Akdoğan, "Tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecrit mutlaka kalkmalı. Biz, kimsenin ölmesini istemiyoruz. Herkes barış içerisinde yaşasın" dedi. Konuşmanın ardından gelen konuklar sahneye davet edildi. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateşin yakılmasının ardından yüzbinler "Bijî serok Apo" sloganını attı. Ateşin etrafından çember oluşturan halk halay çekti.

KAMAÇ: 50 MİLYON KÜRT STATÜSÜZ YAŞAYAMAZ
İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, "Binlerce yıllardır bu bölgede büyük bir baskı var. Kürtler, 'Biz de milletiz' diyor. Bu Newroz özgürlük ve barış Newroz’udur. Kirli politikalara, soykırıma ve yok etmeye karşı buradan sesleniyoruz; sizin politikanız bitmiştir. Artık bunu sürdüremezsiniz. 21'inci yüzyıl Kürtlerin yüzyılıdır. Kürtler başaracaktır. Tüm dünyaya sesleniyoruz; 50 milyon Kürt artık statüsüz yaşayamaz" diye konuştu.

UCA: HALKI DURDURAMAYACAKSINIZ
HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, tüm engellemelere ve kar yağışına rağmen halkı kimsenin durduramadığını söyledi, "Newroz Beritan, Mazlum Doğan'dır" dedi. Tarihi günlerden geçildiğini belirten Uca, "Her mücadelede büyük bedeller ödeniyor ve halkımız yok edilme ve savaş politikası ile karşı karşıya. Siz ne yaparsanız yapın bu halkı durduramayacaksınız. Bu zihniyetinizden vazgeçin. Cezaevlerinde kirli bir saldırı sürüyor. Siz diz çöktüremeyeceksiniz. Kürt kadınına karşı yürüttüğünüz politikalarınız çökecek ve siz başaramayacaksınız. Kürt kadının öncülüğünde bu mücadele devam edecek. Van Newroz'undan sesleniyoruz; kulakları duymayanlar ve gözlerini kapatanlar bilsin ki Kürtler Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için büyük bir mücadele yürütüyor. Ne yaparsınız yapın Kürtlerin bu talebinin önünde duramayacaksanız. Gün, özgürlük, gün sayın Öcalan'ın özgürlüğüdür" dedi.

Konuşmanın ardından Koma Pel sahne aldı.

TEMEL: ZİNDANLARDAKİ MÜCADELE ARKADAŞLARIMIZI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ
Koma Pel'in ardından söz alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 1992'de kutlanan Newrozları hatırlattı, "Bu ateş asla sönmedi" dedi. Amed zindanında Mazlum Doğan'ın üç kibrit çöpüyle başlattığı direnişin bugün milyonlara yayıldığını söyleyen Temel, "Milyonlar bu özgürlük paradigmasını takip ediyor. Zindanlarda tutulan önderlerimiz, yoldaşlarımız ve mücadele arkadaşlarımızı özgürleştirinceye kadar mücadele edeceğiz. En büyük mahcubiyetimiz onlara karşıdır" ifadesinde bulundu.

'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜ TARTIŞMAYANLARLA İŞİMİZ YOK'
Türkiye'de Kürtlere yönelik saldırılara değinen Temel, "En önemli sorun yürütülen kirli savaştır. Kürt sorununun dışında her şeyi konuşuyorlar. HDP'ye mesafe koyanlar sizin karşınıza çıkmaya cesaret edemiyor. Sizden utanmazca oy isteyenler bu bayrama katılma ahlakını gösteremiyor. Çünkü dürüst değiller. Kürtler buna kanmayacak. Kürtlerle Kürt sorununun çözümünü tartışmayan, Kürtlere ne vaat ettiğini söylemeyen hiçbir güçle işi yoktur, verecek oyu da yoktur. Kimse Kürtleri ve HDP'nin bitmek bilmez talebini kolaya almamalıdır" dedi.

'STATÜ NEWROZU'
Kürt halkının büyük bedellerle özgürlük mücadelesi yürüttüğünü söyleyen Temel, iktidarın sonunun geldiğini ve artık 2023 yılını göremeyeceğini belirtti, "Sorun sadece iktidar değil. Alternatif güçler de devletin inkarcı politikasını devam ettiriyorlar. Helalleşecekler ama Kürtleri dışında tutuyorlar. Kürtleri kandırmak istiyorlar ama Kürtler size kanmaz. Bu halk hiçbir kirli siyasete izin vermez" dedi. Temel, ulusal birlik ihtiyacına da vurgu yaptı, "Kürtlerin en önemli istemi Türkiye, Rojava ve Rojhilat'ta statü. Statü gelmeden hiçbir sorun çözülemez. Bu Newroz bu statüyü sağlama Newroz'udur" diye vurguladı.

Temel, Öcalan ve hapishanelerde uygulanan tecridi kırana kadar mücadele edeceklerini ve mutlaka kazanacaklarını söyledi.

TEMELLİ: BU DÜZEN YIKILACAK
Ardından konuşan HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Newroz karanlığa karşı başkaldırıdır. Bu topraklarda Kürtlere uygulanan zulme karşı direnmeye devam ediyoruz. Biz direndikçe bu karanlığı ve faşizmi yıkacağız. Faşizmi yıkacağız ve özgürlüğü kazanacağız. Bu düzeni sürdürmek için bize zulmü, şiddeti dayatıyorlar. Bu böyle gitmez ve bu düzen yıkılacak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Rojava'ya saldırılarına ve savaş politikalarına değinen Temelli, Öcalan'ın muhatap olduğunu vurguladı.

Temelli'nin konuşmasının ardından Newroz çalınan ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

YÜZBİNLER KENT MERKEZİNE YÜRÜDÜ
Koma Lawje'nin konserinin ardından sona eren Newroz mitinginin ardından yüzbinlerin sloganlarla Van kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.