7 Eylül 2024 Cumartesi

Van'da Kürtçe trafik uyarıları üzerine ırkçı yazılama

Van'da yaya geçidine Kürtçe yazılan "Pêşî peya" (Önce yaya) uyarı yazısının üzerine, ırkçılar "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazılaması yaptı.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından merkez İpekyolu ilçesinde trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki yaya geçitlerine Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe "Pêşî peya" (Önce yaya) uyarı yazısı yazıldı.

Fakat Kürtçe yazıların üzeri, "Türkiye Türk'tür, Türk kalacak" şeklinde ırkçı yazılama yapılarak kapatıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Van Büyükşehir Belediyesi, çok dilli belediyecilik faaliyetlerinin bir parçası olarak şehir içi yollarda uyarı levhalarına Türkçenin yanına Kürtçeyi de eklediklerini belirtti. Bu çalışmanın halkın büyük takdirini aldığı belirtilen açıklamada, "Ancak, ülkenin ve kentimizin zengin kültürünü hazmedemeyen ırkçı kesimler tarafından bu uyarı levhalarına çirkin bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Öncelikle bu saldırıyı kınıyoruz. Kent halkının büyük bir bölümünün kullandığı dil olan Kürtçeye yönelik böylesi bir saldırı kabul edilemez. Ayrıca bu tarz saldırılar bizim çok dilli faaliyetlerimizi engelleyemeyecektir" denilerek yasal süreç başlatılacağı kaydedildi.