2 Ekim 2024 Çarşamba

Van'da Adalet Nöbeti 94. gününde

Van'da devam eden Adalet Nöbeti'nin 94. gününde tutsakların en temel haklarının ihlal edildiği kaydedildi. Hapishanelerden tabutların çıktığı kaydedilen nöbette, "Bu Türkiye'nin utanç tablosudur" dendi. 

Tutsak yakınlarının, Van Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti 94. gününde devam ediyor.  Bugünkü eylemi, Kayseri Bünyan Hapishanesi'nde tutsak Abidin Abi'nin eşi Zübeyde Abi, Van F Tipi Hapishanesinde tutsak İrfan Sabay'ın annesi Behice Sabay, Van F Tipi Hapishanesi'nde tutsak Botan Timur'un babası Kazım Timur sürdürdü. Nöbeti, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Sekreteri Aziz Özkan, Van-Hakkari Tabipler Odası (TTB) Başkanı Hüseyin Yaviç, Demokratik İşçi Sendikası (DİSK) Van Bölge Temsilcisi Ömer Tekin'den oluşan heyet ziyaret etti.

Söz alan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, "Annelerimizin uzun süredir adaletin sağlanması amacıyla başlattıkları nöbeti selamlıyorum. Sürekli hasta tutsaklarla ilgili yaşanan ihlalleri takip ediyoruz. Sağlık hakkı en temel insani haklardan biridir. Bu hakkın engellenmesine yönelik amasız, fakatsız sunulacak hiçbir gerekçeyi kabul etmiyoruz" dedi.

Tutsakların sağlık hakkının devletin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Yaviç, "Devlet üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye varsa bir ihmal tedbirleri almakla yükümlüdür. Ne yazık ki bugün Türkiye'de iki bine yakın tutsak ağır hasta haliyle cezaevlerinde yaşam tehlikesiyle yüz yüze bulunmakta. Dolayısıyla cezaevlerinde ölümlerin yaşanmaması adına harekete geçmelidir. Ne yazık ki cezaevlerinde cenazeler çıkmaya başladı. Bu tablo Türkiye adına utanç verici bir tablodur" ifadelerine yer verdi.

Tutsak yakınlarına, "Burada gerçekleştirdiğiniz eylem çok anlamlıdır" diyen Yaviç, Türkiye'nin birçok kentinde ailelerin taleplerine dönük eylemlerin sürdüğünü dile getirdi. Devletin bu taleplere kayıtsız kalması ve görmezden gelmesinin kabul edilebilir olmadığını belirten Yaviç, "Bu eylem sadece ailelerin, annelerin sürdürebileceği bir eylem değildir. Tüm sivil toplum örgütlerinin de sahiplenmesi gereken bir mücadeledir" dedi.